spis treści

Grudzień 2018

Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca? – przełomowe odkrycie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Złota kolekcja ziół Zbigniewa T. Nowaka – recenzja książek
Witamina C w kosmetologii, moje wrażenia po wizycie w salonie piękności i niespodzianka
Mikroelementy w ziołach
Olej z głogu dla Twojego serca
Recenzja terminarza „Zdrowie na cały rok 2019” – Zbigniew T. Nowak
Druga rocznica bloga wegedroga.pl

Listopad 2018

Czerwona kartka – co robić, gdy przyjdzie ta straszna choroba
G-BOMBS – 6 kroków do odporności i długowieczności
Bądź piękna dzięki olejowi z dzikiej róży
Probiotyczny zakwas z buraków – płynne lekarstwo na jesienno-zimowe dni
Dieta roślinna – 8 pułapek, na które musisz zwrócić uwagę

Październik 2018

Wylecz się z każdego rodzaju raka – dr George Ashkar – metoda NIA
Dlaczego warto mieć w domu olej rokitnikowy – właściwości lecznicze rokitnika superfood
Gotowanie na Słowacji – haluszki z bryndzą (bryndzové halušky) w wersji wege
Czym się kierować przy wyborze kurtek puchowych – poradnik
“Nie chcemy być dzicy, biedni i na wojnie” – czy Polacy lubią chwasty? – rozmowa z ziołoznawcą Justyną Pargieła

Wrzesień 2018

Rozważania o soi – zło konieczne, mniejsze zło czy dobra zmiana?
Krywańska Mała Fatra, część wschodnia, cz.I. Krywań, Chleb, Steny, Grun, Stoh, Wielki Rozsutec
Krywańska Mała Fatra, część zachodnia, cz.II. Wielki, Mały Krywań, Biele Skaly, Suchy.
Fatrzański Šíp z Kralovan – opis szlaku
Martinske Hole na Słowacji – tak blisko, a tak daleko
Śliwki na zdrowie, dla urody

Sierpień 2018

Wegetarianin na wyprawie wysokogórskiej
Babka zwyczajna – ratownik i pierwsza pomoc przedmedyczna
Koszmarnym komarom mówimy NIE. Jak sobie z nimi poradzić w naturalny sposób?
Wyborna szarlotka na kruchym cieście – wspomnienie z Tatr

Lipiec 2018

Podsumowanie pobytu w Karpatach Wschodnich w Rumunii Północnej. Zagrożenia, nadzieje, fakty i mity.
Zioła na wyprawie wysokogórskiej – rozmowa z zielarzem Eugene Gawenda
Słodko pikantny melanż, czyli wytrawny, papierówkowy chutney
Nieprzyzwoicie słodka i łatwa tarta prawie RAW – zrób, spakuj i zabierz w plener
Hochtor, Alpy Ennstalskie, Austria – opis szlaku

Czerwiec 2018

Wesoły cmentarz – Rumunia, Sapanta – zupełnie inne podejście do śmierci
Szlakiem zapomnianych kopalń – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna, część I
Tańczący z psami – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna, część II
Muntele Toroiaga – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna, część III
Gotowanie w Rumunii – placinta cu branza, czyli bryndzowe placki
Gargalau – Góry Rodniańskie, Rumunia Północna
Pietrosul – Góry Rodniańskie, Rumunia Północna
Szlakiem masochistów, Cearcanu – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna

Maj 2018

Czosnek niedźwiedzi – zdrowie prosto z lasu
Majówka – Wielka Fatra i Niżne Tatry – wstęp
Nie do końca udane wejście na Ploską
Wielka Fatra – Križna, Ostredok, Ploska z Vyšnej Revúcy
Niżne Tatry – Veľká Chochuľa z Korytnicy
Niżne Tatry – Salatin z Ludrovej
Analiza Pierwiastkowa Włosa – co warto o niej wiedzieć

Kwiecień 2018

Podagrycznik – zielona petarda zdrowia. Przepis na pesto z podagrycznika i pokrzywy
Wyhoduj sobie kiełki
Dom lasem zdobiony. Świeca z igłami sosnowymi – zrób to sam!
Kasza jaglana – numer jeden na stole naszych słowiańskich przodków
Słodka ochrona Twojego serca – mega zdrowe i pożywne kulki z odzysku
Przepis na hicziny z Kaukazu – prawdopodobnie jedyne takie placki na świecie. Poszukiwania świętego Graala

Marzec 2018

SHARE WEEK 2018 – blogi, które czytam
Chwasty – leczą, karmią, ubierają
I Ty możesz być zmianą, której potrzebuje świat. Gościnnie Everyday Hero.
Wegańska pasta do pieczywa – sycąca i wysokoproteinowa
Podpłomyki gluten free – kukurydziane złoto
Mały Krywań zimą – opis szlaku
Postępowanie przy rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych szczęki.
Rozmawiamy o Hashimoto – wywiad z Olą, weganką

Luty 2018

Odpowiedzialny wegetarianizm cz. IV – kwasy Omega 3 i Omega 6
Analiza VeganOmega 3 EPA i DHA Viridian
15 medycznych dezinformacji. Teorie spiskowe czy coś więcej? Cz. I
15 medycznych dezinformacji. Teorie spiskowe czy coś więcej? Cz. II
15 medycznych dezinformacji. Teorie spiskowe czy coś więcej? Cz. III
Witamina D i jej wpływ na zdrowie
Analiza suplementu D3+K2 marki Cheers
Soków nie kupuj, zrób je sam! Test wyciskarki Hurom One Stop H-AI

Styczeń 2018

„Trzeba pokonać tę chwastofobię, na którą cierpią Polacy” – o zdrowej, przeciwnowotworowej żywności, wegetarianizmie i radości gotowania – wywiad z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż
Suplementy diety – na co zwrócić uwagę
Jaki świat zostawimy przyszłym pokoleniom, zależy tylko od nas. Rozmowa z Aśką Rzeźnik, wegańską autorką z Palermo
Wegańskie, bezglutenowe i wysokoproteinowe klopsy z recyklingu – pulpa marchewkowa rządzi!
Makaronowe muszle z trzema wegańskimi nadzieniami
Nie lecz się reklamami leków – zioła zamiast tabletek – recenzja najnowszej książki Zbigniewa T. Nowaka
Jak rozróżnić dobry i zły cynamon
Lubię czosnek i dobrze mi z tym – jak jeść czosnek bez utraty jego wartości leczniczych
Alternatywne naleśniki z ryżu. Tylko ryż i woda!
Kiedy miód leczy najskuteczniej, cenne wskazówki profilaktyki i kuracji miodem

Grudzień 2017

Ludzie nożem i widelcem kopią sobie grób – cz.II
Jak dbać o trzustkę w zdrowiu i w chorobie, porady dietetyczne. Rozmowa z dietetykiem Katarzyną Krupińską cz. I
Zalecenia dietetyczne przy cukrzycy – rozmowa z dietetykiem Katarzyną Krupińską cz. II
Przykładowy wegetariański jadłospis przy cukrzycy – porady dietetyka – cz. III
Witaminy z grupy B, ich wpływ na zdrowie oraz wegetariańskie źródła występowania.
Analiza suplementu B – Complex marki Viridian
Zdrowy, pyszny, wegański i łatwy deser gruszkowy z recyklingu
Jak czytać skład kosmetyków. Czym się kierować kupując dobre kosmetyki organiczne.
Współczesna interpretacja snów – wpis gościnny
Podsumowanie roku na blogu – pierwsza rocznica wegedrogi

Listopad 2017

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – „Przywracać zdrowie żywieniem” – w Polsce wreszcie przyszła moda na zdrowie! – cz. I
Przyprawianie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej – poradnik dla początkujących i nie tylko
Co jeść dla zdrowia oczu. Które dolegliwości oczu powinny zaniepokoić.
O czym mówią sny, jak je interpretować i dlaczego śnimy koszmary?
Wegańskie słodkości z recyclingu – przepis na ciasto z pulpy marchewkowej i sposób na owsiane kulki pełne mocy
Jarmużowe chipsy Luke’a Skywalkera
Kiedy muzyka leczy, a kiedy kaleczy? Muzykoterapia jako naturalna metoda leczenia. Uzdrawiający strój w muzyce 432 Hz
Zrób 1–dniowy detoks wątroby i schudnij przy okazji 1-4 kg

Październik 2017

Jabłka – na co zwracać uwagę, by leczyły, a nie truły. Przepis na jabłkowo – kokosowe racuchy
Czernidłak kołpakowaty – obłędnie smaczny i pospolity grzyb
Wietnam – kraj, w którym mieszkam. Rozmowa z Anetą Sławek – Grenda
Jak czytać skład kosmetyków. Czym się kierować kupując dobre kosmetyki organiczne.

Wrzesień 2017

Niepokojące oznaki niedożywienia. Objawy niedoboru witamin i minerałów
Ajurweda – jakim typem jesteś
18 naturalnych sposobów na zdecydowaną poprawę stanu włosów
Recenzja wegańskich produktów BeVege oraz jak dobrze przyrządzić wegańskie parówki
Bezglutenowe omlety z mąki kokosowej
Przechytrz zimę – prosty sposób na zakonserwowanie pomidorów
Kocie ploty z Klaudią Syzdek. Czego pragną koty?
Witaminy naturalne a syntetyczne – które lepsze?
9 sposobów jak ogarnąć chaos informacyjny wobec doniesień dotyczących witamin

Sierpień 2017

Ekologiczne gospodarstwa rodzinne – szansą dla Polski – wywiad z Jadwigą Łopatą, cz.I
O zagrożeniach wokół GMO – wywiad z Jadwigą Łopatą, cz. II
Cukrzyca typu 1, wstęp. Jak wiele można zdziałać zdrowym stylem życia – cz.I
Czy z cukrzycą typu 1 można spełniać największe górskie marzenia? Rozmowa z Iloną Kwarta, zdobywczynią szczytów Korony Ziemi, cz. II
Siwy Wierch (Sivý Vrch) z Zuberca – opis szlaku
10 zasad naturalnej terapii – czyli jak prostymi metodami cieszyć się zdrowiem
Przeszczep mikrobioty jelitowej czyli terapia leczenia kałem w chorobach przewodu pokarmowego
Wegański lipiec – podsumowanie

Lipiec 2017

Ideowe kontrowersje wokół weganizmu – rozmowa z Everyday Hero
Rola warzyw i owoców w pożywieniu – rozmowa z Przemkiem Piwko
Dlaczego warto przejść na weganizm – rozmowa z Ryszardem Piotrem
Ajurweda w kontekście weganizmu – rozmowa z Martą Zieleźny
Roślinne i zdrowe łakocie – rozmowa z Edytą, autorką bloga “Mój kawałek podłogi”
Wegańskie ziemniaczane placuszki a’la bryndzolki
Wegański krem z cukinii
Kokosowe kotleciki z cukinii w wegańskiej panierce
Łatwy wegański pasztet jaglano – soczewicowy

Czerwiec 2017

Dlaczego się starzejemy? Tarczyca bajkalska – nadzieja na długowieczność
Rokitnik zwyczajny – lecznicza roślina o niezwyczajnych właściwościach. Słów kilka o najnowszej książce Zbigniewa T. Nowaka „Zielony detoks”
Czereśnie – prowiant doskonały
Wegański lipiec. Przygotowania z Alteą Leszczyńską
Pieczone ziemniaki z woka z orientalną nutą
Wegańskie pesto z liści rzodkiewki
Dlaczego Internetem zawładnęły koty?
Mont Blanc od lasu strony…

Maj 2017

O zmianie świadomości, jaką niesie weganizm – rozmowa z Marcinem Wegańskim
Tajemnica lasu cedrowego – Maroko, Atlas Średni. Fragmenty książki „Dzwoniące cedry Rosji” W. Megre. Część I.
Cedr – prastare drzewo o leczniczych właściwościach. Śniadanie u Anastazji. Część II.
Kierunek Chiny – rozmowa z Mateuszem Handlem
Orzechy brazylijskie – czy można je jeść bez limitu?
Jak sobie poradzić z intruzem zmarszczką, 12 naturalnych sposobów
Veľký Choč z Valaskiej Dubovej – opis szlaku wraz z noclegiem w Janosikowej Karczmie
9 na 10 przypadków niedoczynności tarczycy to Hashimoto – część I
Dieta w Hashimoto część II

Kwiecień 2017

14 sprawdzonych metod terapii naturalnej zapobiegania i łagodzenia migreny
Naturalny krem z wosku pszczelego – zrób to sam
Robimy naturalne mydło
Serio Twój kot kupowałby Whiskas?? – rozmowa z lekarzem weterynarii o prawidłowym wyżywieniu kota. Część I
Twój kot kupowałby surowe mięso. Eksperyment “koty Pottengera”. Dieta BARF – Część II
Medyczna MAR… marchewka! A myśleliście, że co?
Weekend w Beskidzie Śląskim – moc gór i przyrody, wiosenne kiełki bukwi i herbata w Grabowej Chacie
Pokrzywa na ciepło – wersja wegańska
Babia Góra od Słowacji – opis szlaku

Marzec 2017

Odpowiedzialny wegetarianizm cz. I – białko
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. II – tłuszcze
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. III – witamina B12
Rokitnik – roślinne źródło B12?
Gdy zgaga pali, Ty reklam nie słuchaj. O czym musisz wiedzieć przy nadkwasocie żołądka.
Kocimiętka to niezłe ziółko!
Proteinowa dieta Dukana – odchudza. Tylko jakim kosztem.
Jak ogarnąć umysł i jak efektywnie pracować z prawą półkulą mózgu – rozmowa z Martą Małocha, artystką
Gruzja top 12 – dlaczego musisz tam pojechać. Przygoda, przyroda, kultura, architektura, kuchnia, wino, góry… i nie tylko
Fleksitarianizm – wstęp do wegetarianizmu? wywiad z Pawłem Marciniakiem
12 najbardziej i 15 najmniej zatrutych warzyw i owoców – raport

Luty 2017

Chaczapuri – najprostsza wersja gruzińskiej pizzy
Zioła w leczeniu boreliozy
Zioła w leczeniu Hashimoto
Felinoterapia – leczenie kotem
Kaukaz – z czym to się je? W górach jest wszystko co kocham

Styczeń 2017

Mleko owcze – skarb w górach ukryty – wywiad z psychodietetykiem Justyną Brzezińską
Terchova – słowackie miasteczko owczego sera oraz mój popisowy przepis na bryndzowe placuszki
Kiedy zioła mogą być niebezpieczne – groźne interakcje z lekami syntetycznymi
Bałkany tour cz.1 – Bośnia, Czarnogóra
Bałkany tour cz.2 – Albania
Bałkany tour cz.3 – Chorwacja
Tatry Zachodnie – Otargańce opis szlaku oraz o grzybach
Wegetariańskie gotowanie na wczasach – poradnik
Wegetarianin na szlaku, czyli 9 pomysłów na wege prowiant
Jak zrzuciłam 5 kilo w 10 dni – Lemon Detox Diet (dieta lemoniadowa)