Grudzień 2019
Dieta ketogeniczna – kto może ją przeprowadzać, przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne
Analiza suplementu ZMB6 marki Cheers
Dobroczynny aloes
Idziesz zimą w góry? Zabezpiecz swoje usta
Podwyżki cen jedzenia (i nie tylko) od 2020 roku.
Zatrucie alkoholowe – czym jest kac i jak do niego nie dopuścić
Listopad 2019
Słów parę o drugiej części almanachu miesięcznika ZDROWIE bez leków – „Leczyć, aby wyleczyć”.
Szałwia lekarska – kto ją ma w ogrodzie, ten nie choruje
“Wege energia – moc i siła z roślin” – najnowsza książka Katarzyny Gubały
“Góry od zawsze były moim drugim domem” – rozmowa z Dominikiem Sochą
Przerost prostaty i skuteczna profilaktyka
Relacja z 7 Targów „EKOstyl 2019” w Bielsku-Białej
Mini-inhalator Clip Fresh – recenzja produktu
Olej cedrowy – lecznicze i regeneracyjne właściwości
Sycąca, bezglutenowa pizza kalafiorowa
Październik 2019
Kiedy warto sięgać po olej w kapsułkach
Aromatyczna i rozgrzewająca papryka z nadzieniem ziemniaczanym – przepis
Białoporek brzozowy – wielką nadzieją na walkę z nowotworami
Ocet jabłkowy od Racjonalnych – recenzja produktu
Aromaterapią w smog. Przygotuj się na sezon grzewczy.
Schowaj nerwy do konserwy i wyślij na eksport – 10 sposobów na wyciszenie złości
Wrzesień 2019
Pora na jarzębinę i kapsułkowany, wegański olej z jarzębiny syberyjskiej od ProAktiv
Piramide Vincent 4217 m n.p.m – Alpy Pennińskie, Monte Rosa
Witamina D a ryzyko demencji i choroby Alzheimera
Olej konopny w kuchni + dwa zdrowe przepisy dla zabieganych
„Bycie popularnym i nie wykorzystywanie tego do czynienia dobra – jest kompletnie pozbawione sensu”. Rozmowa z Pauliną Holtz weganką i aktorką.
Ocet grzybowy – coś takiego!
Akrofobia w górach – wymówka czy realny problem?
Sierpień 2019
Cykoria katalońska, szparagowa (Cicoria catalogna) dla zdrowia wątroby + podstawowy przepis
Kapsułkowany, wegański olej z pestek arbuza od ProAktiv
Chamois – alpejska wioska prawie odcięta od świata
Wierzbówka kiprzyca – ziele o wszechstronnym działaniu
Klasztorne sałatki, przepisy na każdą porę roku
Breithorn 4165 m n.p.m. – najłatwiejszy czterotysięcznik – Alpy Pennińskie
Lipiec 2019
Kapsułkowany, wegański olej z rokitnika od ProAktiv
Co się stanie po zjedzeniu dużej ilości chili. Niebezpieczne wyzwania.
Säuleck, 3086 m n.p.m. Hohe Tauern (Wysokie Taury), Ankogelgruppe Austria
Borówka czernica (czarna jagoda) – zdrowie prosto z lasu
Olejek CBD z konopi siewnej – w jaki sposób może wspomóc nasze zdrowie?
Czerwiec 2019
Kapsułkowany, wegański olej z pestek dzikiej róży od ProAktiv – moja opinia o produkcie
Strážovské vrchy (Góry Strażowskie), Súľovské skaly (Sulowskie skały) – Słowacja
Gotowanie na Słowacji – piwne naleśniki z bryndzą
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. V – magnez – funkcje, wchłanianie, źródła w pokarmie
Maj 2019
Pokrzywa zwyczajna – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
Endometrioza – co może być prawdziwym źródłem tej choroby?
Krem do twarzy z nanozłotem od Pro Aktiv – recenzja produktu
Pokrzywa – co można z niej zrobić
Podagrycznik w kuchni – przepis na dip z chwasta
Po porodzie zjadła własne łożysko i… – Ciekawostki na temat placentofagii
Twój pierwszy ocet – zrób go sam
Nasiona konopi – nasze zapomniane skarby
Socata – lemoniada z kwiatów czarnego bzu według rumuńskiej receptury
Sycące kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Kwiecień 2019
Nobel dla chlorelli
Krem do twarzy z nanosrebrem od Pro Aktiv – recenzja produktu
Octomania czyli zrób to sam – warsztaty z produkcji octu z Justyną Pargiełą w “KarmaMa bistro i zioło” w Rudzie Śląskiej
“Jak ma być kwaśne – to niech będzie ocet”. Historia i walory kulinarne octu.
“Jak zwierzęta przeżywają żałobę” – Barbara J. King – recenzja książki
Marzec 2019
Zioła dla zdrowia dzieci – recenzja książki Zbigniewa T. Nowaka
Relacja z I Targów Zielarskich i Fitoterapeutycznych Polskiej Grupy Zielarskiej w Wiśle
Gemmoterapia w kuchni – przepis na klopsy z pączków kwiatów leszczyny
Czarny skarb, który wyleczy wszystko, za wyjątkiem śmierci – o niezwykłych walorach oleju z czarnuszki
SHARE WEEK 2019, czyli blogi, które polecam
Relacja z 49 Targów “Bliżej zdrowia, bliżej natury” w Katowicach
Luty 2019
Nie ignoruj jarzębiny i kup sobie olej jarzębinowy
Jak wykorzystać wiórki z mleka roślinnego+przepis na mleko i serek z orzechów oraz pudding z chia
Styczeń 2019
Zjadła filiżankę pestek z arbuza i wtedy… – o leczniczych walorach oleju z pestek z arbuza
14 wskazówek, jak walczyć z przewlekłym stanem zapalnym
„Aktywna mama to kobieta świadoma swojego ciała”. Aktywność fizyczna podczas ciąży – rozmowa z instruktorką fitness Patrycją Malcherczyk
Boczniak ostrygowaty – zimowy grzyb do zadań specjalnych
Flaczki z boczniaków – danie wegańskie, wersja łatwa
Zioła, które podbiły medycynę – recenzja książki Zbigniewa T. Nowaka
Grudzień 2018
Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca? – przełomowe odkrycie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Złota kolekcja ziół Zbigniewa T. Nowaka – recenzja książek
Witamina C w kosmetologii, moje wrażenia po wizycie w salonie piękności i niespodzianka
Mikroelementy w ziołach
Olej z głogu dla Twojego serca
Recenzja terminarza „Zdrowie na cały rok 2019” – Zbigniew T. Nowak
Druga rocznica bloga wegedroga.pl
Listopad 2018
Czerwona kartka – co robić, gdy przyjdzie ta straszna choroba
G-BOMBS – 6 kroków do odporności i długowieczności
Bądź piękna dzięki olejowi z dzikiej róży
Probiotyczny zakwas z buraków – płynne lekarstwo na jesienno-zimowe dni
Dieta roślinna – 8 pułapek, na które musisz zwrócić uwagę
Październik 2018
Wylecz się z każdego rodzaju raka – dr George Ashkar – metoda NIA
Dlaczego warto mieć w domu olej rokitnikowy – właściwości lecznicze rokitnika superfood
Gotowanie na Słowacji – haluszki z bryndzą (bryndzové halušky) w wersji wege
Czym się kierować przy wyborze kurtek puchowych – poradnik
“Nie chcemy być dzicy, biedni i na wojnie” – czy Polacy lubią chwasty? – rozmowa z ziołoznawcą Justyną Pargieła
Wrzesień 2018
Rozważania o soi – zło konieczne, mniejsze zło czy dobra zmiana?
Krywańska Mała Fatra, część wschodnia, cz.I. Krywań, Chleb, Steny, Grun, Stoh, Wielki Rozsutec
Krywańska Mała Fatra, część zachodnia, cz.II. Wielki, Mały Krywań, Biele Skaly, Suchy.
Fatrzański Šíp z Kralovan – opis szlaku
Martinske Hole na Słowacji – tak blisko, a tak daleko
Śliwki na zdrowie, dla urody
Sierpień 2018
Wegetarianin na wyprawie wysokogórskiej
Babka zwyczajna – ratownik i pierwsza pomoc przedmedyczna
Koszmarnym komarom mówimy NIE. Jak sobie z nimi poradzić w naturalny sposób?
Wyborna szarlotka na kruchym cieście – wspomnienie z Tatr
Lipiec 2018
Podsumowanie pobytu w Karpatach Wschodnich w Rumunii Północnej. Zagrożenia, nadzieje, fakty i mity.
Zioła na wyprawie wysokogórskiej – rozmowa z zielarzem Eugene Gawenda
Słodko pikantny melanż, czyli wytrawny, papierówkowy chutney
Nieprzyzwoicie słodka i łatwa tarta prawie RAW – zrób, spakuj i zabierz w plener
Hochtor, Alpy Ennstalskie, Austria – opis szlaku
Czerwiec 2018
Wesoły cmentarz – Rumunia, Sapanta – zupełnie inne podejście do śmierci
Szlakiem zapomnianych kopalń – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna, część I
Tańczący z psami – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna, część II
Muntele Toroiaga – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna, część III
Gotowanie w Rumunii – placinta cu branza, czyli bryndzowe placki
Gargalau – Góry Rodniańskie, Rumunia Północna
Pietrosul – Góry Rodniańskie, Rumunia Północna
Szlakiem masochistów, Cearcanu – Karpaty Marmaroskie, Rumunia Północna
Maj 2018
Czosnek niedźwiedzi – zdrowie prosto z lasu
Majówka – Wielka Fatra i Niżne Tatry – wstęp
Nie do końca udane wejście na Ploską
Wielka Fatra – Križna, Ostredok, Ploska z Vyšnej Revúcy
Niżne Tatry – Veľká Chochuľa z Korytnicy
Niżne Tatry – Salatin z Ludrovej
Analiza Pierwiastkowa Włosa – co warto o niej wiedzieć
Kwiecień 2018
Podagrycznik – zielona petarda zdrowia. Przepis na pesto z podagrycznika i pokrzywy
Wyhoduj sobie kiełki
Dom lasem zdobiony. Świeca z igłami sosnowymi – zrób to sam!
Kasza jaglana – numer jeden na stole naszych słowiańskich przodków
Słodka ochrona Twojego serca – mega zdrowe i pożywne kulki z odzysku
Przepis na hicziny z Kaukazu – prawdopodobnie jedyne takie placki na świecie. Poszukiwania świętego Graala
Marzec 2018
SHARE WEEK 2018 – blogi, które czytam
Chwasty – leczą, karmią, ubierają
I Ty możesz być zmianą, której potrzebuje świat. Gościnnie Everyday Hero.
Wegańska pasta do pieczywa – sycąca i wysokoproteinowa
Podpłomyki gluten free – kukurydziane złoto
Mały Krywań zimą – opis szlaku
Postępowanie przy rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych szczęki.
Rozmawiamy o Hashimoto – wywiad z Olą, weganką
Luty 2018
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. IV – kwasy Omega 3 i Omega 6
Analiza VeganOmega 3 EPA i DHA Viridian
15 medycznych dezinformacji. Teorie spiskowe czy coś więcej? Cz. I
15 medycznych dezinformacji. Teorie spiskowe czy coś więcej? Cz. II
15 medycznych dezinformacji. Teorie spiskowe czy coś więcej? Cz. III
Witamina D i jej wpływ na zdrowie
Analiza suplementu D3+K2 marki Cheers
Soków nie kupuj, zrób je sam! Test wyciskarki Hurom One Stop H-AI
Styczeń 2018
„Trzeba pokonać tę chwastofobię, na którą cierpią Polacy” – o zdrowej, przeciwnowotworowej żywności, wegetarianizmie i radości gotowania – wywiad z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż
Suplementy diety – na co zwrócić uwagę
Jaki świat zostawimy przyszłym pokoleniom, zależy tylko od nas. Rozmowa z Aśką Rzeźnik, wegańską autorką z Palermo
Wegańskie, bezglutenowe i wysokoproteinowe klopsy z recyklingu – pulpa marchewkowa rządzi!
Makaronowe muszle z trzema wegańskimi nadzieniami
Nie lecz się reklamami leków – zioła zamiast tabletek – recenzja najnowszej książki Zbigniewa T. Nowaka
Jak rozróżnić dobry i zły cynamon
Lubię czosnek i dobrze mi z tym – jak jeść czosnek bez utraty jego wartości leczniczych
Alternatywne naleśniki z ryżu. Tylko ryż i woda!
Kiedy miód leczy najskuteczniej, cenne wskazówki profilaktyki i kuracji miodem
Grudzień 2017
Ludzie nożem i widelcem kopią sobie grób – cz.II
Jak dbać o trzustkę w zdrowiu i w chorobie, porady dietetyczne. Rozmowa z dietetykiem Katarzyną Krupińską cz. I
Zalecenia dietetyczne przy cukrzycy – rozmowa z dietetykiem Katarzyną Krupińską cz. II
Przykładowy wegetariański jadłospis przy cukrzycy – porady dietetyka – cz. III
Witaminy z grupy B, ich wpływ na zdrowie oraz wegetariańskie źródła występowania.
Analiza suplementu B – Complex marki Viridian
Zdrowy, pyszny, wegański i łatwy deser gruszkowy z recyklingu
Jak czytać skład kosmetyków. Czym się kierować kupując dobre kosmetyki organiczne.
Współczesna interpretacja snów – wpis gościnny
Podsumowanie roku na blogu – pierwsza rocznica wegedrogi
Listopad 2017
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – „Przywracać zdrowie żywieniem” – w Polsce wreszcie przyszła moda na zdrowie! – cz. I
Przyprawianie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej – poradnik dla początkujących i nie tylko
Co jeść dla zdrowia oczu. Które dolegliwości oczu powinny zaniepokoić.
O czym mówią sny, jak je interpretować i dlaczego śnimy koszmary?
Wegańskie słodkości z recyclingu – przepis na ciasto z pulpy marchewkowej i sposób na owsiane kulki pełne mocy
Jarmużowe chipsy Luke’a Skywalkera
Kiedy muzyka leczy, a kiedy kaleczy? Muzykoterapia jako naturalna metoda leczenia. Uzdrawiający strój w muzyce 432 Hz
Zrób 1–dniowy detoks wątroby i schudnij przy okazji 1-4 kg
Październik 2017
Jabłka – na co zwracać uwagę, by leczyły, a nie truły. Przepis na jabłkowo – kokosowe racuchy
Czernidłak kołpakowaty – obłędnie smaczny i pospolity grzyb
Wietnam – kraj, w którym mieszkam. Rozmowa z Anetą Sławek – Grenda
Jak czytać skład kosmetyków. Czym się kierować kupując dobre kosmetyki organiczne.
Wrzesień 2017
Niepokojące oznaki niedożywienia. Objawy niedoboru witamin i minerałów
Ajurweda – jakim typem jesteś
18 naturalnych sposobów na zdecydowaną poprawę stanu włosów
Recenzja wegańskich produktów BeVege oraz jak dobrze przyrządzić wegańskie parówki
Bezglutenowe omlety z mąki kokosowej
Przechytrz zimę – prosty sposób na zakonserwowanie pomidorów
Kocie ploty z Klaudią Syzdek. Czego pragną koty?
Witaminy naturalne a syntetyczne – które lepsze?
9 sposobów jak ogarnąć chaos informacyjny wobec doniesień dotyczących witamin
Sierpień 2017
Ekologiczne gospodarstwa rodzinne – szansą dla Polski – wywiad z Jadwigą Łopatą, cz.I
O zagrożeniach wokół GMO – wywiad z Jadwigą Łopatą, cz. II
Cukrzyca typu 1, wstęp. Jak wiele można zdziałać zdrowym stylem życia – cz.I
Czy z cukrzycą typu 1 można spełniać największe górskie marzenia? Rozmowa z Iloną Kwarta, zdobywczynią szczytów Korony Ziemi, cz. II
Siwy Wierch (Sivý Vrch) z Zuberca – opis szlaku
10 zasad naturalnej terapii – czyli jak prostymi metodami cieszyć się zdrowiem
Przeszczep mikrobioty jelitowej czyli terapia leczenia kałem w chorobach przewodu pokarmowego
Wegański lipiec – podsumowanie
Lipiec 2017
Ideowe kontrowersje wokół weganizmu – rozmowa z Everyday Hero
Rola warzyw i owoców w pożywieniu – rozmowa z Przemkiem Piwko
Dlaczego warto przejść na weganizm – rozmowa z Ryszardem Piotrem
Ajurweda w kontekście weganizmu – rozmowa z Martą Zieleźny
Roślinne i zdrowe łakocie – rozmowa z Edytą, autorką bloga “Mój kawałek podłogi”
Wegańskie ziemniaczane placuszki a’la bryndzolki
Wegański krem z cukinii
Kokosowe kotleciki z cukinii w wegańskiej panierce
Łatwy wegański pasztet jaglano – soczewicowy
Czerwiec 2017
Dlaczego się starzejemy? Tarczyca bajkalska – nadzieja na długowieczność
Rokitnik zwyczajny – lecznicza roślina o niezwyczajnych właściwościach. Słów kilka o najnowszej książce Zbigniewa T. Nowaka „Zielony detoks”
Czereśnie – prowiant doskonały
Wegański lipiec. Przygotowania z Alteą Leszczyńską
Pieczone ziemniaki z woka z orientalną nutą
Wegańskie pesto z liści rzodkiewki
Dlaczego Internetem zawładnęły koty?
Mont Blanc od lasu strony…
Maj 2017
O zmianie świadomości, jaką niesie weganizm – rozmowa z Marcinem Wegańskim
Tajemnica lasu cedrowego – Maroko, Atlas Średni. Fragmenty książki „Dzwoniące cedry Rosji” W. Megre. Część I.
Cedr – prastare drzewo o leczniczych właściwościach. Śniadanie u Anastazji. Część II.
Kierunek Chiny – rozmowa z Mateuszem Handlem
Orzechy brazylijskie – czy można je jeść bez limitu?
Jak sobie poradzić z intruzem zmarszczką, 12 naturalnych sposobów
Veľký Choč z Valaskiej Dubovej – opis szlaku wraz z noclegiem w Janosikowej Karczmie
9 na 10 przypadków niedoczynności tarczycy to Hashimoto – część I
Dieta w Hashimoto część II
Kwiecień 2017
14 sprawdzonych metod terapii naturalnej zapobiegania i łagodzenia migreny
Naturalny krem z wosku pszczelego – zrób to sam
Robimy naturalne mydło
Serio Twój kot kupowałby Whiskas?? – rozmowa z lekarzem weterynarii o prawidłowym wyżywieniu kota. Część I
Twój kot kupowałby surowe mięso. Eksperyment “koty Pottengera”. Dieta BARF – Część II
Medyczna MAR… marchewka! A myśleliście, że co?
Weekend w Beskidzie Śląskim – moc gór i przyrody, wiosenne kiełki bukwi i herbata w Grabowej Chacie
Pokrzywa na ciepło – wersja wegańska
Babia Góra od Słowacji – opis szlaku
Marzec 2017
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. I – białko
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. II – tłuszcze
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. III – witamina B12
Rokitnik – roślinne źródło B12?
Gdy zgaga pali, Ty reklam nie słuchaj. O czym musisz wiedzieć przy nadkwasocie żołądka.
Kocimiętka to niezłe ziółko!
Proteinowa dieta Dukana – odchudza. Tylko jakim kosztem.
Jak ogarnąć umysł i jak efektywnie pracować z prawą półkulą mózgu – rozmowa z Martą Małocha, artystką
Gruzja top 12 – dlaczego musisz tam pojechać. Przygoda, przyroda, kultura, architektura, kuchnia, wino, góry… i nie tylko
Fleksitarianizm – wstęp do wegetarianizmu? wywiad z Pawłem Marciniakiem
12 najbardziej i 15 najmniej zatrutych warzyw i owoców – raport
Luty 2017
Chaczapuri – najprostsza wersja gruzińskiej pizzy
Zioła w leczeniu boreliozy
Zioła w leczeniu Hashimoto
Felinoterapia – leczenie kotem
Kaukaz – z czym to się je? W górach jest wszystko co kocham
Styczeń 2017
Mleko owcze – skarb w górach ukryty – wywiad z psychodietetykiem Justyną Brzezińską
Terchova – słowackie miasteczko owczego sera oraz mój popisowy przepis na bryndzowe placuszki
Kiedy zioła mogą być niebezpieczne – groźne interakcje z lekami syntetycznymi
Bałkany tour cz.1 – Bośnia, Czarnogóra
Bałkany tour cz.2 – Albania
Bałkany tour cz.3 – Chorwacja
Tatry Zachodnie – Otargańce opis szlaku oraz o grzybach
Wegetariańskie gotowanie na wczasach – poradnik
Wegetarianin na szlaku, czyli 9 pomysłów na wege prowiant
Jak zrzuciłam 5 kilo w 10 dni – Lemon Detox Diet (dieta lemoniadowa)