Łatwy wegański pasztet jaglano – soczewicowy

Share Button

Zawsze myślałam, że zrobienie pasztetu to coś skomplikowanego, dopóki sama nie zrobiłam pierwszej sztuki. I wiecie co? Tego dania nie da się zepsuć. Jedynie co trzeba zrobić, to ugotować kaszę, strączki, zblendować i upiec. Łatwizna 🙂

Samodzielnie wykonane wegańskie pasztety są zdrowe i dostarczają pełnej puli aminokwasów egzogennych.

 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
garść amarantusa (opcjonalnie),
100 ml oleju,
cebula,
garść żurawiny,
sos sojowy do smaku,
przyprawy:
ziele angielskie, goździki, liście laurowe
majeranek, cząber i inne ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę i soczewicę wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Przyprawy wyjąć.
Zmieszać z podsmażoną cebulką, olejem i resztą przypraw.
Zblendować na gładką masę.
Dodać żurawinę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki uprzednio posmarowanej olejem oraz  wysypaną bułką tartą.
Masę wygładzić i piec przez 40 – 45 minut.
Wystudzić i podawać na zimno.

 

Soczewica jest strączkiem łatwym w przygotowaniu, nie trzeba jej wcześniej moczyć.

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

 

12 myśli na temat “Łatwy wegański pasztet jaglano – soczewicowy

  1. Myślę, że żurawina robi w tym wypieku doskonałą robotę, mimo że jeszcze nie próbowałam hehe, ale to bardzo fajna alternatywa! Przyznam że od dłuższego czasu mam delikatny wstręt do mięsa może nie wstręt…ale nie mam na nie ochoty, moja podświadomość chyba na to nie pozwala ;p

Dodaj komentarz