Walory soku pomarańczowego oraz sposób na szybki, cytrusowy sok

Sok z pomarańczy cieszy się wielką popularnością na całym świecie, a przy tym jest ulubionym napojem śniadaniowym Amerykanów (tak można przynajmniej wywnioskować oglądając ich filmy 🙂 ) Ale te soki prezentowane na szklanym ekranie to chyba jednak z kartonika są, a nie świeżo wyciskane. A czy to jakaś różnica jest?

Większość dostępnych w sklepach soków pomarańczowych, czy to w kartonikach, czy w butelkach, poddawana jest wieloetapowemu procesowi technologicznemu, dzięki któremu sok może być przechowywany w dużych zbiornikach nawet przez rok przed zapakowaniem do końcowych opakowań.

Proces technologiczny powstawania sklepowego soku przebiega mniej więcej tak:

? pomarańcze są myte i wyciskane maszynowo;

? miąższ i olej z pestek jest usuwany. Miąższ poddawany jest dalszej obróbce, by ponownie go dodać do innych soków;

? sok jest pasteryzowany na gorąco w celu dezaktywacji enzymów i wybicia drobnoustrojów, które mogłyby spowodować zepsucie się soku;

? następnie część tlenu jest eliminowana, co miałoby zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne witaminy C podczas przechowywania;

? sok, który miałby być przechowywany w postaci zamrożonego koncentratu, jest odparowywany w celu usunięcia większości wody;

? w trakcie tego procesu przy okazji mogą zostać usunięte naturalne związki smakowe i aromatyczne

To jak z tym soczkiem? Ja jednak wolę świeżo wyciśnięty.

Zalety soku pomarańczowego

Sok pomarańczowy to odżywczy płyn, idealny na letnie upały, szczególnie jeśli dodamy do niego wody mineralnej lub kostek lodu. Sok jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, jak również elektrolity (magnez, potas). Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, odgrywającym kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Sok z pomarańczy jest doskonałym źródłem  potasu, wspierającym pracę układu sercowo- naczyniowego, zapobiegającego  utracie masy kostnej, regulującego poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego we krwi oraz chroniącego przed innymi chorobami.

Przeciwutleniacze mają kluczowe znaczenie dla utrzymania ogólnego stanu zdrowia. Zawarte w soku pomarańczowym zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym. Chronią przed  chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy cukrzyca.

Picie soku pomarańczowego zwiększa pH moczu, czyniąc go bardziej zasadowym, co może pomóc zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych, powodujących objawy takie jak silny ból, nudności czy krew w moczu.

Także picie soku pomarańczowego pomaga zwalczyć przewlekły stan zapalny i związane z nim problemy.

Spróbujcie wypróbować ten przepis:

Przeciwzapalny shot z sokiem pomarańczowym (dla hardcore’owców)

100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób na sok z wyciskarki wolnoobrotowej

Jak wiecie, ostatnio testuję różne rozwiązania marki Kuvings, teraz przyszedł czas na cytrusy i sok z nich.

Dotychczas sok z pomarańczy robiłam tak: kroiłam owoce na mniejsze kawałki i przepuszczałam przez wyciskarkę. Miało to taką zaletę, że wyciskarka oprócz miąższu miażdżyła też pestki, a także bardzo wartościową, białą wyściółkę skórki, jeśli cieniej obrałam. W ten sposób przerabiam sok cytrusowy.

Ale ostatnio zaciekawił mnie nowy wynalazek, jakim jest nakładka na urządzenie, a jest to CYTRUSARKA. Naprawdę świetne rozwiązanie, jeśli chcecie zrobić ekspresowy sok cytrusowy. Najlepsze w soku zrobionym tą metodą jest krótszy proces mycia.

Obecnie trwa akcja „Lato z Kuvings” w ramach której macie zniżkę na wyciskarkę 10% i w gratisie cytrusarkę. To oszczędność rzędu 480 zł, jeśli skorzystacie z kodu rabatowego. W ramach letniej akcji promocyjnej macie też 10% zniżki na multigrilla wraz z płytą serduszkową gratis 🙂

 

Partner wpisu

 

4 myśli na temat “Walory soku pomarańczowego oraz sposób na szybki, cytrusowy sok

  1. Bardzo często wyciskam soki, mój syn je bardzo lubi i woli świeżo wyciskany sok zamiast owocu. A pomarańczowy to nasz ulubiony 🙂

Dodaj komentarz