Pożyteczne i dzikie rośliny jadalne można przyswajać z korzyścią dla zdrowia na wiele sposobów. Ja od jakiegoś czasu wzbogacam różne potrawy proszkiem z suchych i zmielonych w młynku do kawy ziół lub owoców. Dodawanie takiego proszku do jogurtu lub do mąki jest świetnym pomysłem, bo w sposób prosty i niekłopotliwy można zaopatrzyć się w dodatkową porcję witamin i minerałów.
Do moich naleśniczków użyłam proszku z pokrzywy i z bluszczyka kurdybanka jednak muszę Wam się przyznać, że trochę przesadziłam z ilością pokrzywy, czego efektem był rybny posmak. Warto jednak eksperymentować, bo rośnie wokół nas wiele wspaniałych, dzikich, zdrowych i jadalnych roślin, z których można wykonać odżywcze przyprawy.
Do dyspozycji miałam małą patelenkę, dlatego wyszło 13 małych naleśniczków.
Przepis na naleśniczki chwaściary
4 jajka z wolnego wybiegu
2 łyżki mąki (np. z płaskurki lub orkiszowej)
100 ml wody gazowanej
garść wcześniej wysuszonego i zmielonego ziela (u mnie pokrzywa i bluszczyk kurdybanek)
sól, przyprawy do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Jajka wbij do miski, dodaj mąkę (najlepiej przesianą), wodę, przyprawy, zioła, łyżkę oleju. Wszystko zmiksuj, włóż do lodówki na 15 – 30 minut.
Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz, smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Takie naleśniczki smarowałam wegańską pastą do pieczywa – sycącą i wysokoproteinową lub wegańskim pasztetem pomidorowym, zwijałam w rollsy i zabierałam na wycieczki górskie. W warunkach domowych można dodać dowolne nadzienie, a wierzch posypać natką pietruszki.
Zobaczcie jeszcze przepis na podpłomyki z mąki płaskurki:
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Na takie naleśniki na pewno jestem chętna.
Na pewno przepis wart wypróbowania
Super! Chętnie takie przygotuję przy najbliższej okazji. 🙂