Naleśniczki chwaściary

Share Button

Pożyteczne i dzikie rośliny jadalne można przyswajać z korzyścią dla zdrowia na wiele sposobów. Ja od jakiegoś czasu wzbogacam różne potrawy proszkiem z suchych i zmielonych w młynku do kawy ziół lub owoców. Dodawanie takiego proszku do jogurtu lub do mąki jest świetnym pomysłem, bo w sposób prosty i niekłopotliwy można zaopatrzyć się w dodatkową porcję witamin i minerałów.

Do moich naleśniczków użyłam proszku z pokrzywy i z bluszczyka kurdybanka jednak muszę Wam się przyznać, że trochę przesadziłam z ilością pokrzywy, czego efektem był rybny posmak. Warto jednak eksperymentować, bo rośnie wokół nas wiele wspaniałych, dzikich, zdrowych i jadalnych roślin, z których można wykonać odżywcze przyprawy.

Do dyspozycji miałam małą patelenkę, dlatego wyszło 13 małych naleśniczków.

Przepis na naleśniczki chwaściary

4 jajka z wolnego wybiegu
2 łyżki mąki (np. z płaskurki lub orkiszowej)
100 ml wody gazowanej
garść wcześniej wysuszonego i zmielonego ziela (u mnie pokrzywa i bluszczyk kurdybanek)
sól, przyprawy do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie

Jajka wbij do miski, dodaj mąkę (najlepiej przesianą), wodę, przyprawy, zioła, łyżkę oleju. Wszystko zmiksuj, włóż do lodówki na 15 – 30 minut.
Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz, smaż na złoty kolor z dwóch stron.

Takie naleśniczki smarowałam wegańską pastą do pieczywa – sycącą i wysokoproteinową lub wegańskim pasztetem pomidorowym, zwijałam w rollsy i zabierałam na wycieczki górskie. W warunkach domowych można dodać dowolne nadzienie, a wierzch posypać natką pietruszki.

Zobaczcie jeszcze przepis na podpłomyki z mąki płaskurki:

Podpłomyki z płaskurki z pokrzywą, które pokochacie

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

3 myśli na temat “Naleśniczki chwaściary

Dodaj komentarz