Przepis ten powstał jako dzieło przypadku, wielka improwizacja i jak zwykle jako przegląd lodówki. Wynik tego kulinarnego eksperymentu przerósł moje oczekiwania, ponieważ fasolka mung przypominała w smaku… słodką kukurydzę. A dlaczego warto kiełkować rośliny? Proces kiełkowania uaktywnia w roślinach enzymy, które w taki sposób przetwarzają substancje odżywcze, że nasz organizm potrafi je łatwiej przyswoić. Skiełkowane nasiona, pestki czy ziarna to „kapsuły życia”.
Składniki:
dwie cukinie
kubek fasoli mung
czosnek
resztki z lodówki (papryka, pomidor czy co tam macie do wypełnienia cukiniowych łódeczek)
oliwa z oliwek lub masło klarowane
ser mozzarella (opcjonalnie)
sól, ulubione przyprawy
natka pietruszki
Wykonanie:
Fasolkę mung zalej wodą i mocz aż do puszczenia kiełków. Co jakiś czas ją przepłucz. Gdy wykiełkuje, porządnie przepłucz.
Fasolkę podpraż na maśle lub oliwie na patelni, by lekko nabrała miękkości i charakteru.
Cukinie przekrój w poprzek, wydrąż miąższ, pokrój go na mniejsze części, przełóż do rondelka, duś na małym ogniu na dowolnym tłuszczu. Dodaj fasolę, pokrojone, dowolne warzywa (np. obrany ze skórki pomidor, paprykę, dynię, cebulę…) i na koniec zmiażdżone ząbki czosnku. Duś krótko, bo potem i tak wszystko zmięknie podczas pieczenia w piekarniku.
Przełóż masę i fasolę do łódeczek, opcjonalnie dodaj pokrojoną mozzarellę, umieść na blasze, krótko piecz w piekarniku. Myślę, że wystarczy 180 st. C przez 15 min. Gotowe danie możesz posypać pokrojoną natką.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na Przepisy.pl
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Wygląda świetnie! Uwielbiam takie jedzonko 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam fasoli mung. To dla mnie nowość. Chętnie wypróbuję przepis 🙂
W sumie dawno nie robiłam faszerowanej cukini. Dziękuję za polecenie.
Wygląda bardzo smakowicie. 🙂 Z chęcią przygotuje na lekki obiad lub kolację. 🙂
Uwielbiam fasolę mung, kupiłam sobie nawet specjalną kiełkownicę. Z pewnością wypróbuję ten przepis.
Smacznego 🙂
Ciekawy przepis, musze wypróbować 🙂
Wow, nigdy nie myślałam o faszerowanej cukinii z kiełkami fasoli, ale brzmi pysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis na najbliższy obiad.
Muszę koniecznie spróbować tego obłędnego przepisu. Dzięki bardzo za inspirację kulinarną!
Ostatnio eksperymentuję z nowymi przepisami, a faszerowana cukinia z fasolą mung brzmi naprawdę smakowicie! Kulinarny gadżet smakowy w sam raz na wieczorną kolację w domu.
Sezon na cukinie trwa, zatem ten przepis na pewno świetnie sprawdziłby się jako sycący, a przy tym naprawdę pyszny obiad. Dzięki za inspirację! ????