Ograniczanie jedzenia mięsa jest w dzisiejszych czasach coraz powszechniejsze.
Część osób, które decydują się na taki krok, na przykład ze względów ideologicznych, może czuć silny pociąg do smaku mięsa. Cieszę się, że docinki typu: „ale musisz być spragniony mięsa, skoro sięgasz po wegański <bekon>” lub „roślinny <bigos>ha ha” pojawiają się coraz rzadziej. Osobiście spotkałam się z ironizującą postawą osób jedzących mięso.
Początkujących wegan czy wegetarian może ciągnąć do smaku mięsiwa. Drogi mięsożerco: może zamiast się z nich nabijać, warto pokusić się o taką refleksję: „czy świat bez zabijania byłby lepszy?”…
Początki mogą być niełatwe. Owszem, przyzwyczajenie robi swoje. Perspektywa jedzenia „trawy” może wydawać się nie do zniesienia. Ale nawet trawa może być smakowita, jeśli się ją dobrze przyprawi.
Oto TOP12 podstawowych przypraw, w które musisz się zaopatrzyć wstępując na zielone łąki kulinarnych meandrów.
Sól
Podstawowa przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie gotowanie. Zainwestuj w dobrą sól, bogatą mikroelementy. Na przykład kamienna sól kłodawska nie jest sztucznie wybielana ani suszona przy użyciu chemikaliów. Jest bogata w substancje mineralne. Całkowite pozbawianie pokarmów soli jest wg mnie pozbawione sensu. Szklanka wody z łyżeczką dobrej soli na czczo uzupełnia elektrolity i nawadnia.
Oleje, oliwy
Dobre, tłoczone na zimno, nierafinowane oleje i oliwy, z właściwym stosunkiem kwasów omega 6 do omega 3 spełniają wiele pożytecznych ról dla naszego organizmu. Oleje, które polecam i urozmaicą smak potraw to: olej sezamowy, olej z pestek dyni, oliwa z oliwek, olej arganowy, olej z orzechów włoskich.
Czosnek
Na temat czosnku napisano eseje. Jako ważną ciekawostkę dodam, że allicyna zawarta w czosnku wydobywa się po 7-10 minutach po zmiażdżeniu ząbka. Planując czosnek poddać obróbce cieplnej, warto pamiętać, że allicyna nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem temperatury, ale tylko pod warunkiem, że odczekamy te 10 minut.
Cebula
To warzywo słynie z niesamowitych walorów smakowych. Świetna surowa, duszona i smażona.
Wodorosty
Suszone płaty wodorostów dodawane do roślinnych sushi, imitują smak ryby, stanowią źródło wielu składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość w glonach wapnia, żelaza i jodu. Do najczęściej spożywanych oraz najbardziej wartościowych glonów należą: wakame, kombu, nori, dulse, hiziki, arame, chlorella, spirulina, agar-agar. Występują też w formie sproszkowanej, którą można dodawać do zup.
Słodka wędzona papryka (w proszku)
Absolutny hit w kuchni roślinnej. Słodka wędzona papryka doskonale podkreśla smak wędzonki, a potrawy nabierają wyraźnie mięsnego charakteru. Polecam się zaopatrzyć. Przyprawy tej używam zawsze w potrawach przygotowywanych na ciepło. Jeszcze do niedawna wędzoną paprykę widziałam tylko w Tesco, (marki Tesco z panem Makłowiczem) lub w „Kuchniach Świata”. Ostatnio jednak coraz więcej firm zaopatruje półki sklepowe w tę przyprawę. Odkryłam, że Cykoria wprowadziła do swojego asortymentu słodką wędzoną paprykę. Spróbujcie sami!
Sezam
Słodkawy smak sezamu, z orzechową nutą w połączeniu z wędzonym smakiem sproszkowanej papryki w kąpieli w oleju sezamowym to ciekawe trio dla podrasowania smaku… parówek sojowych. Szczególnie podprażone ziarna sezamu podkreślają smak potraw. Oczywiście w tych małych ziarenkach zamknięta jest skarbnica walorów zdrowotnych.
Gorczyca
Krótko podprażona przyprawa świetnie podkreśla smak wielu potraw. Przy czym trzeba uważać, by gorczycy nie poddawać obróbce termicznej zbyt długo i by nie dawać jej w zbyt dużych ilościach. Możecie w ten sposób zepsuć danie, czyniąc je zbyt gorzkim. Musztarda… trudno wyobrazić sobie lodówki bez niej, prawda? Wybierając musztardę kupujmy francuską, z całymi ziarnami różnokolorowych ziaren.
Curry
Jest to mieszanka roślin przyprawowych takich jak: kurkuma, czarny pieprz, chilli, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Składniki te działają przeciwzapalnie, przyspieszają metabolizm i wspomagają procesy trawienne. Kulinarna petarda. Curry dodane do potraw przypomni mięsny smak.
Czubryca zielona
Zdecydowany smak zawdzięczać możemy kolejnej mieszance przyprawowej – czubrycy. W jej skład wchodzą: cząber, koperek, pietruszka, lubczyk, czosnek, tymianek, kozieradka lub natka pietruszki. Czubrycę bardzo lubię dodawać do pieczonych ziemniaków.
Chilli
Pikantne przyprawy wspomagają odchudzanie. Potrawy doprawione chilli i musztardą przyczyniają się do szybszego spalania kalorii. Kapsaicyna zawarta w chilli chroni przed niekorzystnym wpływem związków potencjalnie rakotwórczych. Chilli wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Doprawiając potrawy ta przyprawą nie tylko zyskamy na walorach smakowych, ale i zdrowotnych.
Kumin
Chętnie dodaję odrobinę kuminu do dań strączkowych. Przyprawa ta wywodzi się z krajów arabskich i dodawana jest do potraw mięsnych. Łagodzi niestrawności i przyspiesza odchudzanie.
Jak widzicie, kuchnia bezmięsna wcale nie musi być mdła czy nudna. Umiejętnie dodając zioła i przyprawy, nie tylko podkreślimy smak roślinnych potraw, ale również zyskamy na zdrowiu.
A Wy – co byście dodali do tej listy?
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Myślę, że w Twojej liście niczego nie brakuje 😉
Ja bym jeszcze dodała płatki drożdżowe. Może to nie przyprawa jako taka, ale zdecydowanie must have w mojej kuchni! 🙂
A ja nie jestem veganką, a używam doładnie wszystkich tych przypraw!:D Czuprycę bardzo lubię!
PS To zdjęcie u góry jest nieziemsko urocze, bardzo mi się podoba:)
Fakt, piękna ta fotka;)
Taaak, płatki drożdżowe ekstra, jak napisała Edyta. 🙂 Mi brakuje tu jeszcze kurkumy i wszystkich przypraw do dań włoskich – oregano, lubczyku, cząbru i bazylii, choć napisałaś o mieszance w postaci czubrycy. 🙂 No i jeszcze indyjskie mieszanki garam masala! <3 Za to pasztety nie mogą obejść się bez ziela angielskiego. Serio. Próbowałam. Nie róbcie tego swoim pasztetom. 😀
Kurkuma nie ma wyrazistego smaku, więc wybrałam curry. Po za tym – jeśli kurkuma – to w parze z pieprzem, którego też nie wymieniłam. Zgadzam się, że pasztety muszą mieć zielę angielskie i liść laurowy. A płatki drożdżowe – zdecydowanie bym dodała do tej listy 🙂
Lubimy z mężem kucharzyć, nie mamy w swojej magicznej szufladzie czubrzycy zielonej. Skład jest bardzo ciekawy, muszę zakupić.
Bardzo ciekawy wpis nie tylko dla wegetarian. Muszę się zaopatrzyć w wędzoną paprykę 🙂
Ciekawy wpis. Jak na razie nie jestesmy wegetarianami. Człowiek od dziejów żeby przeżyć polował. Zwierzęta aby przeżyć też polują. Nie mówię, że mamy jeść nie wiadomo co i ile. Oraz że zabijanie jest super i należy promować. Dwa wydaje się mi, że mięso też jest nam potrzebne – jak wszystko ale w odpowiednich ilościach oraz dla zdrowia. Jak słyszę, że to czy tamto to zdrowa żywność a data na opakowaniach to 1 rok lub więcej – temu nie wierzę. No i … dzis w ekosystemie nie ma czystego powietrza ani deszczu – spaliny i inne wydzieliny, które są w glebie i co opoadają jako deszcze ?? Wszędzie jest wszystko pryskane i metalizowane. Kiedyś mówiono, że nabiał zdrowy … data ważności na serku dla dziecka 6 miesięcy? Woot??? Pieczywo albo szybko pleśnieje albo datę ma miesiąc? Woot? 😀 to moje spojrzenie na świat. Oczywiście podziwiam jedzących ‚trawkę’ 😉 – bez złośliwości.
Dziękuję za komentarz i absolutnie nie wyczuwam w nim złośliwości. Uściski 🙂
Używam wielu przypraw, mimo że weganką nie jestem! 😀
Ale często zamiast soli używam „ziół do drobiu” – dają bardzo intensywny smak, często dodaję do omleta i całkiem fajnie się komponuje 🙂
Dobra lista, my lubimy jeszcze estragon – ktory fajnie automatyzuje przyprawy i anyżek (jest świetny w odpowiednich ilościach) np. do dam orientalnych.
O tej szlace wody z solą to nie wiedziałam, zaskoczyłaś mnie tym! Z reszta jak całym postem 🙂
Wodorostów jeszcze nie próbowałam jako przypraw 🙂
Bardzo fajna lista i wszystko z niej lubię 🙂 Dodałabym jeszcze pieprz, natkę pietruszki i kolendrę i miałabym zestaw idealny.
Post dla mnie bo staram się nie jeść mięsa i o dziwo intuicyjnie stosuje większość z wymienionych przez Ciebie przypraw :).
Jeśli kumin, to i – obowiązkowo – kolendra! A także sam imbir i cynamon: imbir podbija metabolizm i nadaje się zarówno do wytrawnych jak i słodkich dań. Cynamon jest świetny do słodkich, ale np. genialnie podbija smak sosów pomidorowych. Ale rozumiem, że zmieściłyby się gdyby było top15 a nie top12 😉
Moja lista jest bardzo podstawowa, absolutne minimum. Oczywiście można ją rozszerzać w nieskończoność 🙂
Jestem ganem Czarnuszki, dodaje ją wszędzie gdzie się da. Muszę poznać smak Czubrzycy Zielonej, nie znałam tej przyprawy.
Bardzo ciekawy wpis! Część osób może uważać, że dieta wegetariańska bądź wegańska jest mdła. Jednak zauważyłam, że jeśli dania doprawimy opisanymi przez Ciebie przyprawami to nawet zatwardziałym mięsożercom smakują dania roślinne 😉
Zdecydowanie pieprz pomimo, że w polskiej kuchni trochę nadużywany. Ale wolę biały, ma doskonały korzenny posmak. Oregano i tymianek – chyba południowe klimaty w mojej kuchni przeważaja