Co jeść dla zdrowia oczu. Które dolegliwości oczu powinny zaniepokoić.

Share Button

Oczy są zwierciadłem duszy – jak mawia stare porzekadło. Duszy i nie tylko. Myślę, że oczy przede wszystkim są odzwierciedleniem stanu zdrowia. Tak jak po zewnętrznych częściach ciała – takich jak skóra, włosy czy paznokcie, można rozpoznać, że organizm toczy jakiś bój o nasze zdrowie, z oczami jest tak samo. Jeśli pojawiają się pierwsze niepokojące oznaki, że z oczami coś się dzieje, koniecznie przeanalizuj parę faktów. Zignorowanie tych sygnałów może w skrajnych przypadkach doprowadzić do trwałej utraty wzroku.

Dolegliwości, które powinny zaniepokoić:

Zaczerwienienie i łzawienie oczu

Rozpoznaj, czy są one skutkiem niewyspania, zmęczenia, ekspozycji słonecznej czy pływania w basenie. Podrażnione spojówki mogą być konsekwencją zapalenia rogówki, a także nieprawidłowo dobranych okularów. Przekrwienie spojówki gałkowej może także świadczyć o jaskrze, która prowadzi do trwałego uszkodzenia nerwu wzrokowego, a tym samym do pogorszenia widzenia, a nawet utraty wzroku.

Nadmierne łzawienie

Często jest objawem tzw. zespołu suchego oka. Pomimo ciągłego łzawienia, powierzchnia gałki ocznej jest niedostateczne nawilżona, gdy został zaburzony skład filmu łzowego. Niedostatecznie nawilżone oko jest bardziej podatne na infekcje, co potęguje dolegliwości oczne.

Podwójne widzenie

Najczęściej pojawia się w początkowej fazie zaćmy, w astygmatyzmie lub przy podwichnięciu soczewki, np. po urazie.  Obuoczne podwójne widzenie przede wszystkim wywołują choroby prowadzące do zaburzenia ruchów gałek ocznych.

Nierówność źrenic (anizokoria)

Jest to schorzenie, w którym rozmiar źrenic różni się między sobą. Dolegliwość ta pojawia się u niewielu osób. Najczęstszymi przyczynami są: stan po urazie oka, porażenie nerwów czaszkowych, ropień mózgu, guz mózgu, zapalenie opon mózgowych, migrena i tętniak. Anizokoria może wystąpić w przebiegu jaskry, stwardnienia rozsianego lub być efektem niewyleczonej kiły.

Ból oczu

Może świadczyć o poważnych dolegliwościach. Często spowodowany jest obecnością w ciała obcego. Sygnalizuje także zapalenie brzegów powiek, tęczówki, spojówek, ostry atak jaskry czy podwinięcie powieki. Ból oka może być także objawem reakcji alergicznej, np. na pyłki roślin.

Zespół suchego oka polega na niedostatecznym nawilżeniu powierzchni oka. W rezultacie spojówka i rogówka mogą ulec zadrażnieniu, a tym samym stają się bardziej podatne na zakażenia drobnoustrojami.

Mroczki przed oczami mogą zwiastować wiele chorób: połączone z bólami głowy – migrena. Jeśli mroczki wynikają z anemii, należy uzupełnić żelazo i witaminę B12. Mroczki mogą pojawić się w zaawansowanym stadium retinopatii cukrzycowej.

Światłowstręt może sugerować m.in. problemy z tarczycą, zapalenie opon mózgowych lub udar.

WAŻNE:

Jeśli podejrzewasz, że coś niedobrego dzieje się ze wzrokiem, przede wszystkim zbadaj poziom cukru we krwi i zbadaj ciśnienie krwi. Choroby autoimmunologiczne i nadciśnienie bardzo często odpowiadają za dolegliwości związane ze wzrokiem. Udaj się też do okulisty.

Im szybciej, tym lepiej. Nie zwlekaj.

Dwie niebezpieczne dolegliwości atakujące wzrok to retinopatia cukrzycowa i retinopatia nadciśnieniowa.

Retinopatia cukrzycowa to powikłanie cukrzycy, które może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku. Wzrok traci 86 procent osób z cukrzycą typu 1 oraz 33 procent z typem 2.

Przyczyną retinopatii cukrzycowej jest uszkodzenie drobnych naczyń krwionośnych siatkówki, co prowadzi do uszkodzenia siatkówki. Wskutek podwyższonego poziomu cukru obumierają komórki odpowiedzialne za utrzymanie właściwego kształtu naczynia. Pod wpływem glukozy jego ściana staje się wiotka, wybrzusza się, tworząc mikrotętniaki. Przez osłabioną ścianę naczynia przecieka krew i dochodzi do mikrowylewów. U chorych na cukrzycę krew jest gęsta i bardziej lepka niż u osób zdrowych. Uszkodzenie naczyń i zwiększona gęstość krwi doprowadzają do niedotlenienia siatkówki. Gdy jest ono znaczne, organizm tworzy nowe naczynia krwionośne. Niestety, są one słabe i nieprawidłowo zbudowane, przez co łatwo pękają i powodują wylewy krwi do środka oka.

Powikłania po cukrzycy są bardzo niebezpieczne i mogą doprowadzić do trwałej utraty wzroku.

Retinopatia nadciśnieniowa zaburzenia widzenia pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium zmian, początkowo pod postacią zaburzeń ostrości wzroku. Retinopatia nadciśnieniowa jest uszkodzeniem siatkówki w wyniku utrzymywania się wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, w chorobie nadciśnieniowej.

Groźnymi powikłaniami w układzie wzrokowym, mogącymi wystąpić zarówno w przebiegu nadciśnienia tętniczego pierwotnego, jak również wtórnego, są zakrzep żyły środkowej siatkówki oraz zamknięcie (zator) tętnicy środkowej siatkówki. W obu tych stanach rokowania co do utrzymania użyteczności ostrości wzroku są na ogół niepomyślne.

W nieleczonym nadciśnieniu tętniczym istnieje niemałe prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. Wówczas, oprócz zeza porażennego, mogą pojawić się znaczne ubytki w polu widzenia, będące skutkiem uszkodzenia drogi wzrokowej lub ośrodka wzrokowego.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest stanem groźnym, jednak podjęte na czas odpowiednie leczenie może uchronić pacjentów przed wspomnianymi powikłaniami.

 

Dieta dla zdrowia oczu

Aby utrzymać stan naszych oczu w dobrej kondycji, powiedzieliśmy już jak ważne jest przebadanie się pod kątem cukrzycy, nadciśnienia i chorób autoimmunologicznych. Odwiedzanie okulisty przynajmniej raz w roku też nam dostarczy pewnych wskazówek.

A jak się odżywiać, by utrzymać wzrok w dobrej kondycji?

Luteina szczególnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie siatkówki oka. Pochłania znaczną część ultrafioletu i światła niebieskiego oraz osłania oko przed promieniowaniem jonizującym komputerów i telewizorów. Luteinę można również przyjmować w suplementach.

Naturalne źródła luteiny: zielone, żółte lub pomarańczowe warzywa: jarmuż, kapusta włoska, szpinak, natka pietruszki, szczypior, brokuły, cukinia, dynia, papryka, nektarynki, jagody leśne, jeżyny i maliny.

Witamina A jej niedobór powoduje tzw. kurzą ślepotę (ślepotę zmierzchową) oraz zespół suchego oka. Witaminę A można spożywać w produktach roślinnych, gdzie występuje pod postacią prowitaminy o nazwie beta-karoten (przekształca się w witaminę dopiero w organizmie) lub w produktach zwierzęcych, w jej docelowej postaci.

Znaleźć ją można w: marchwi, szpinaku, brokułach, dyni

Antocyjany to barwniki zawarte w kwiatach i owocach. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, chroniące naczynia krwionośne oka oraz pobudzające organizm do wytwarzania substancji o nazwie rodopsyna. To ona umożliwia nam prawidłowe widzenie, ponieważ stanowi światłoczuły barwnik siatkówki.

Źródła antocyjanów w diecie to przede wszystkim czerwone, fioletowe lub zupełnie ciemne owoce i warzywa: porzeczki, aronie, śliwki, truskawki, wiśnie, czereśnie, czerwona kapusta.

Witamina C  jej właściwości antyoksydacyjne pozytywnie wpływają na cały organizm, także na oczy. Stwierdzono również jej pozytywny wpływ na hamowanie rozwoju zaćmy.

Witaminę C zawierają: cytrusy, winogrona, papryka czerwona, owoce dzikiej róży, porzeczki, brokuły, szparagi, jabłka.

Witamina E to kolejny przeciwutleniacz, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Źródła witaminy E to: olej słonecznikowy, olej kukurydziany, kiełki pszenicy, migdały, orzechy.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są budulcem tkanki nerwowej, także tej znajdującej się w siatkówce oka, oraz fotoreceptorów.

Ich źródłem są tran i tłuste ryby, takie jak łosoś. Dobre, roślinne źródła to: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej sezamowy, olej lniany, olej z pestek winogron, olej konopny, orzechy, ziarna.

Zioła, które poprawiają kondycję oczu omówię  osobnym artykule.

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

Źródła:

bonavita.pl
poradnikzdrowie.pl
abczdrowie.pl

 

 

31 myśli na temat “Co jeść dla zdrowia oczu. Które dolegliwości oczu powinny zaniepokoić.

  1. Bardzo przydatny artykul. Niestety wiele osób nie dba o oczy, a w świecie, gdzie nasz wzrok jest mocno eksploatowany, powinniśmy dbać.o oczy, nie tylko za.pomocą diety, ale również kontrolując oczy u specjalistów

  2. Cierpię na jedną z chorób przewlekłych, które mogą prowadzić do uszkodzeń wzroku, dlatego dbanie o oczy jest dla mnie bardzo ważne. Tym bardziej do szału doprowadza mnie fakt, że w praktyce do okulisty można chodzić tylko prywatnie, a za okulary trzeba płacić krocie. Nie jestem, niestety, pracownikiem na etacie, któremu pracodawca zwraca za szkła, nie mogę ich sobie nawet odpisać.

  3. Na szczęście nie mam poważnych dolegliwości związanych ze wzrokiem, ale staram się dbać o oczy. Noszę soczewki, więc nawilżać dodatkowo kroplami. Jeśli chodzi o dietę to ulubione są jagody i borówki 🙂 Chętnie poczytam też o ziołach 🙂

  4. Bardzo fajny wpis. Pracuję w branży optycznej już ładnych kilka lat. Niestety ludzie nie dbają o swoje oczy. Okulary traktują jako zło najgorsze, często kupując je w aptece albo na bazarze. Okulary takie są tanie, ale nie uwzględniają indywidualnych parametrów jakie posiada każdy z nas, a o astygmatyzmie już nie wspomnę. Pozdrawiam.

  5. Wynika z tego, że o oczy można dbać w podobny sposób jak o cały organizm – zróżnicowaną dietą bogatą w warzywa i owoce. Warto również co jakiś czas wykonywać podstawowe badania, dzięki czemu można w porę wykryć zbliżającą się chorobę, przekonałem się o tym na swoim przykładzie…

  6. Uświadomiłaś mi właśnie, że zdecydowanie za mało jem wyszczególnionych przez Ciebie warzyw… Niektóre z nich nawet nie pamiętam kiedy jadłam, muszę nad tym popracować…

  7. O oczy warto zadbać nawet wtedy, gdy jeszcze nic nam nie dolega. Mamy je jedne na całe życie – i muszą nam długo służyć. W dodatku zazwyczaj bardzo je obciążamy – choćby siedząc przed komputerem. Poza tym, jak wspominasz, to, że coś niedobrego dzieje się z oczami, może być sygnałem, że nasz organizm atakuje zupełnie inna choroba. Warto więc zainteresować się, dlaczego akurat bolą nas oczy, czy obserwujemy jakieś niepokojące objawy.

Dodaj komentarz