Kokosowe kotleciki z cukinii w wegańskiej panierce

Share Button

To mój debiut. Dotychczas panierkę robiłam jajeczną, ale nie dziś.

Zamiast jaj użyłam kisielu z siemienia lnianego – i cukiniowe kotleciki pięknie się usmażyły, panierka nie odpadła 🙂

Do smażenia użyłam oleju kokosowego. Dzięki temu cukinie uzyskały kokosowy, ciekawy, ciasteczkowy! smak.

Dajcie się zaskoczyć.

 

Składniki:
Cukinia
Sól
Olej kokosowy
Kisiel z siemienia lnianego (2 łyżki lnu na mały garnuszek)
Bułka tarta

 

Sposób przygotowania:
Przygotować kisiel: do rondelka wsyp siemię lniane, zalej wodą i gotuj 5 minut. Poczekaj, aż zrobi się kisiel.
Cukinię umyj, potnij na talarki, obtocz w kisielu, posyp solą i obsyp bułką tartą.
Na rozgrzaną patelnię daj olej kokosowy i usmaż cukinię na złoty kolor.

 

Porady:
Wyśmienicie smakuje z pomidorem i dodatkiem rukoli.
Olej kokosowy nadaje ciekawy smak, nie ma potrzeby dodawać innych przypraw. Sama sól wystarczy.
Jeśli zostanie Wam kisiel, a na pewno zostanie, możecie go zużyć do naturalnej, odżywczej maseczki na twarz.

 

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

6 myśli na temat “Kokosowe kotleciki z cukinii w wegańskiej panierce

  1. Uwielbiam kotleciki z cukini, często robię zarówno smażone jak i grillowane. Ale zdecydowanie bardziej wolę z bakłażana 😉 świetny pomysł na smażenie na oleju kokosowym – często używam go w swojej kuchni.

Dodaj komentarz