Alternatywne naleśniki z ryżu. Tylko ryż i woda!

Share Button

Wrzucam genialny w swej prostocie przepis na naleśniki z ryżu. Wiemy, że w dzisiejszych czasach wielu ludzi uważa na gluten. Placki, które omawiam, mają same zalety:

  • nie zawierają glutenu
  • są dwuskładnikowe
  • są niedrogie
  • są oryginalne

No dobra, sama na ten pomysł nie wpadłam. Przepis wygrzebałam z Nowej Jadłonomii od Marty Dymek. Zrobiłam i wyszły 🙂

Składniki:

1 szklanka ryżu namoczonego w wodzie przynajmniej 12 godzin
1 szklanka wody
sól do smaku
olej do smażenia

Ryż odcedzić, przepłukać i zblendować w wysokim, wąskim naczyniu. Wsypać sól i połowę wody. Zmiksować na gładki krem, dodając resztę wody. Gotowe ciasto ma być rzadkie, wodniste i gładkie.

Na mocno rozgrzaną patelnię naleśnikówkę, wlać olej i smażyć normalnie jak naleśniki. Z jednej i z drugiej strony, aż ciasto odejdzie od patelni.

Co mnie zdziwiło to to, że tych naleśników nie da się przypalić! I mają naprawdę oryginalny smak.

Smacznego!

______________________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie

 

Źródło i inspiracja: „Nowa Jadłonomia” Marta Dymek

 

22 myśli na temat “Alternatywne naleśniki z ryżu. Tylko ryż i woda!

  1. Fajne alternatywa dla zwykłych naleśników. Co do ograniczania glutenu – często wynika to nie z realnej potrzeby, nietolerancji glutenu, a po prostu jest powodowane modą. Czasem też służy redukcji stresu.

    1. Ryż papierowy do sajgonek jest cieniutki jak talia baletnicy. A te naleśniki, grubasy – raczej na sajgonki się nie nadadzą 🙂

  2. mi sie strasznie lamaly, nie wiem co poszlo nie tak, ale po prostu od razu jak lalam na patelnie sie zaczynalo lamac 🙁

Dodaj komentarz