Jak rozróżnić dobry i zły cynamon

Share Button

Chodziło za mną, by napisać artykuł o prawdziwym cynamonie i jak go rozróżnić od jego chińskiego odpowiednika, ale trafiłam na artykuł Oli i Pawła z bloga To gotują saudyjskie wielbłądy którzy rozpisali najważniejsze różnice pomiędzy dobrym, cejlońskim cynamonem a złym cynamonem, odmianą cassia. Post jest przedrukiem artykułu z bloga Oli i Pawła, miłośników podróży, gotowania i fotografii. Zapraszam do lektury:)

Właśnie dotarła do mnie przesyłka z prawdziwym cejlońskim cynamonem. Zawsze myślałam, że cynamon jest jeden, ten kupowany w sklepach. Otóż nie! Ten tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia (Cinnamomum Cassia) podczas gdy oryginalny pochodzi z Cejlonu (Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy). Jakie są różnice? Przede wszystkim w smaku (oryginalny jest łagodny i szlachetny), a co najważniejsze w zawartości kumaryn (związków mogących w większych ilościach toksycznie oddziaływać na wątrobę).

Podczas gdy z używaniem taniego cynamonu należy uważać ze względu na kumaryny – cynamon prawdziwy można jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem też odchudzaniu i w ogóle zdrowiu), antygrzybicze (ważne przy infekcjach, również kandydozie), Odmładzające, witalizujące i zapobiegające chorobom (z uwagi na bardzo dużą ilość antyoksydantów.

 

17 myśli na temat “Jak rozróżnić dobry i zły cynamon

  1. Nie miałam pojęcia, że istnieją różne odmiany cynamonu. Często czytałam artykuły o tym, że jest zdrowy i dobrze wpływa na organizm, a tu okazuje się, że kupowałam ściemę. Chyba czas poszukać innej, lepszej wersji!

Dodaj komentarz