Wegański krem z cukinii

Share Button

Zupy kremy w smaku są najlepsze z dodatkiem śmietany, mozzarelli czy innego sera. Wegańską wersję podrasują tak naprawdę przyprawy. Ja proponuję następujący zestaw: czosnek, sól, pieprz, curry, świeżą bazylię, chilli.

Składniki:

1-2 cukinie
kalafior (opcjonalnie)
2 ziemniaki
marchew
przyprawy
olej roślinny – odrobinę

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej trochę oleju, dodaj zmiażdżony czosnek, resztę przypraw i drewnianą łopatką mieszaj na małym ogniu, tworząc sos.

Pokrój w kostkę marchew i ziemniaki, włóż do garnka i zamieszaj przez kilka minut. Niech warzywa oblepią się aromatycznym sosem i przejdą smakiem przypraw. Dodaj wody i niech się to razem dusi. Gdy marchew i ziemniaki się podduszą, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i/lub kalafior pokrojony w różyczki.

Wszystko razem gotuj aż zmiękną wszystkie warzywa. Dopraw do smaku, zblenduj. Można podać z grzankami.

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

 

10 myśli na temat “Wegański krem z cukinii

  1. Pyszna :), twoja zupa krem 🙂 z cukinii chyba nie jadłam nie przypominam sobie. Wchodzę do Ciebie często i też zrobiłam zupę wegańską, tylko z pomidorów. Inspirujesz 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz