Nobel dla chlorelli

Share Button

Chlorella vulgaris to  jednokomórkowa, mikroskopijnych rozmiarów alga z gromady zielenic, która towarzyszy nam od początków istnienia życia na Ziemi. Ta bardzo stara roślina przetrwała z nami tak długo, to prawdziwa twardzielka. Wzbudza podziw i szacunek nie tylko wśród osób dbających o zdrowie, wegan, wegetarian, ale także naukowców, a nawet pracowników NASA.

Czy wiecie, że…

Chlorella ma realną szansę zostać wykorzystana jako główne źródło pożywienia dla astronautów na Marsie? Chlorella miałaby wzrastać w specjalnych fotobioreaktorach o ograniczonej zawartości siarki, dzięki czemu mogłaby szybko rosnąć i samodzielnie gromadzić skrobię. Następnie w procesie technologicznym uzyskiwałoby się z niej mąkę. Metr sześcienny chlorelli mógłby żywić sześciu astronautów.

Chlorella słynie z tego, że jest skutecznym składnikiem terapii oczyszczających z metali ciężkich. Alga działa oczyszczająco także na krew i wątrobę. Dzięki dużej zawartości chlorofilu podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Wraz ze wzrostem hemoglobiny, wzrasta dotlenienie krwi, poprawia się krążenie, a zanieczyszczenia są usuwane z organów i całego ciała.

Warto wiedzieć, że chlorella ma twardą ścianę komórkową, co oznacza, że w naturalnej postaci nie jest możliwa absorpcja substancji odżywczych. Technolodzy poradzili sobie z tym, poddając algę procesowi rozbijania jej struktury komórkowej, by składniki odżywcze mogły się prawidłowo wchłonąć. Z tego powodu w handlu chlorellę najczęściej spotkamy w formie proszku lub sprasowanych tabletek.

Chlorella jest bogata w wiele substancji odżywczych. Są to aminokwasy o wysokim stężeniu, chlorofil, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, enzymy, kwasy nukleinowe, minerały (cynk, fosfor, żelazo, jod, kobalt, wapń, magnez, potas) a także witaminy z grupy B oraz witaminy K, A i C. Ten niepowtarzalny skład kwalifikuje chlorellę do tzw. superżywności o wysokim stopniu skoncentrowania substancji odżywczych. Chlorella stanowi także istotny pokarm dla wegan i wegetarian.

Próbowałam chlorelli w postaciach sproszkowanej i w kapsułkach, od różnych producentów. Mam pewne rozeznanie, stąd mogę podpowiedzieć, czym się kierować przy zakupie tej algi. Są dwie marki, które dotąd wzbudziły moje zaufanie, dziś napomnę o jednej z nich.

Certyfikowaną, organiczną chlorellę indyjską można kupić od KenayAG. Producent zapewnia, że chlorella jest:

  • naturalna bez zanieczyszczeń
  • bez GMO, nie poddana promieniowaniu
  • wolna od toksyn
  • nie zawiera pestycydów, herbicydów ani zanieczyszczeń pochodzących z wód gruntowych

Chlorella BIO od KenayAG pachnie i wygląda naturalnie, a co istotne, jest pozyskiwana z obszarów ekologicznych. Według mnie jest warta polecenia.

Partner wpisu:

Źródła:
Miesięcznik “Zdrowie bez leków”, Chlorella – pokarm idealny
https://sklep.kenayag.com.pl/495-organiczna-chlorella-600-tabletek.html

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

9 myśli na temat “Nobel dla chlorelli

  1. Ja chlorellę oraz spirulinę w proszku także dodaję do smoothie. Ja często smoothie robię z banana, kiwi oraz truskawek (zimą z mrożonych). Spirulina i chlorella jest ostatnie na tobie w internecie, ale nie ma co się dziwić.. W końcu mają pozytywne właściwości wpływające na nasze ciało i organizm.

Dodaj komentarz