Makaronowe muszle z trzema wegańskimi nadzieniami

Share Button

I znów reset licznika, kolejny raz Ziemia obiegła Słońce, a niektórzy jeszcze leczą posylwestrowego kaca 😉

Witam Was pierwszym wpisem kolejnego roku. Witam Was kulinarnie, wegańsko.

Takie muszle z trzema wysokobiałkowymi nadzieniami, zapieczone w sosie pomidorowym jadłam dziś. Dobre jako zimna przystawka, jeszcze lepsze zapieczone na patelni lub w piekarniku. Nadzienia zostały zaprojektowane przeze mnie w ten sposób, że strączki skumały się z orzechami. Prawdziwa roślinna bomba proteinowa!

 

Nadzienie 1 – biała fasola z czarnuszką i migdałami

200 g ugotowanej białej fasoli
garść posiekanych migdałów (wcześniej namoczonych i obranych)
ząbek czosnku
podsmażona cebulka
czarnuszka – ile tam chcecie
opcjonalnie słodka wędzona papryka w proszku
sól do smaku

Zblenduj fasolę, dodaj podsmażoną cebulkę, zmiażdżony czosnek, czarnuszkę, posiekane migdały. Wszystko wymieszaj w rondelku i lekko podgotuj. Powinna wyjść gładka, aksamitka masa. Dodaj mąki, jeśli wyjdzie zbyt rzadka.

 

 

Nadzienie 2 – groch z papryką i pistacjami

200 g zielonego groszku
garść posiekanych pistacji
mała zielona lub biała papryka
zioła prowansalskie
zielona pietruszka
opcjonalnie słodka wędzona papryka w proszku
sól do smaku

Zblenduj groch z papryką, dodaj pistacje, zioła, posiekaną natkę i/lub paprykę w proszku. Wszystko wymieszaj w rondelku i lekko podgotuj.

 

Nadzienie 3 – a’la ruskie

1/2 opakowania wędzonego tofu lub 100 g twarogu orzechowego lub 1/2 opakowania twarogu nabiałowego
4 średnie ziemniaki
podsmażona cebulka
garść wcześnie namoczonych orzechów nerkowca
pieprz
sól do smaku
opcjonalnie kurkuma

Zblenduj ugotowane ziemniaki z twarogiem, dodaj cebulkę, posiekane nerkowce i przyprawy. Powinna wyjść gładka, aksamitka masa.

 

Ugotuj makaron duże muszle i wypełnij nadzieniami.

 

Na tym możesz zakończyć albo zapiec w piekarniku w sosie pomidorowym. Możesz też podpiec na oleju na patelni.

Smacznego 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

 

 

 

 

 

26 myśli na temat “Makaronowe muszle z trzema wegańskimi nadzieniami

  1. Uwielbiamy takie muszlowe dania, smaczne i kolorowe, a i nadzienie można dowolnie zmieniać, często je przygotowujemy, najchętniej z szynką, szpinakiem, czosnkiem i serem żółtym.

  2. Uwielbiam makarony! Mogłabym jeść codziennie i rzeczywiście nie potrzebowałabym do tego mięsa. Tylko… Właściwie jedynie trzeci farsz by mi odpowiadał (chociaż nie mam pojęcia gdzie kupić wędzone tofu, a to niewątpliwie kusząca propozycja 🙂 Fasola i groch nie są raczej dla mnie.

  3. Wygląda to bardzo smakowicie. Uwielbia m ruskie pierogi, więc z chęcią wypróbowałabym nadzienie a’la ruskie. Podejrzewam, że domownicy też by nie pogardzili 🙂

  4. Bardzo efektowne danie 🙂 Podpowiedziałaś mi świetny pomysł na danie, które będzie smakowało zarówno mi (wegetariance), jak i mężowi, który wege nie jest ale uwielbia makaron, nie ważne z czym jest podany 😉

  5. Fasolę i groch uwielbiam, ale nie bardzo mogę je sobie wyobrazić w takim połączeniu. Ruskie wolę w oryginalnym wydaniu, chociaż pomysł, żeby przyrządzić w ten sposób tofu bardzo mi się podoba.

Dodaj komentarz