Cedr – prastare drzewo o leczniczych właściwościach. Śniadanie u Anastazji. Część II.

Share Button

Witam w drugiej części. Zacznę od fragmentu książki W. Megre z serii „Dzwoniące cedry Rosji”

Link do części I

„Goszcząc u Anastazji, nie pamiętam, żebyśmy specjalnie usiedli do jakiegoś konkretnego posiłku. W biegu próbowałem tego, co proponowała Anastazja, i ani razu nie przyszło uczucie głodu. Tym razem jednak… nie zauważyłem, kiedy ona zdążyła nakryć, jeśli można tak to określić, wielki stół.  

Na trawie, na różnych wielkich i małych liściach znajdowały się smakołyki, zajmowały powierzchnię większą niż metr kwadratowy. Wszystko tak pięknie było uszykowane, przystrojone. Borówka, malina, czarna i czerwona porzeczka, suszona poziomka, grzyby suszone, jakaś żółtawa kaszka, trzy maleńkie ogórki i dwa nieduże czerwone pomidory, i mnóstwo pączków różnej trawy, przystrojonych płatkami kwiatów.  

Jakiś biały płyn podobny do mleka był nalany do małego drewnianego korytka. Placki zrobione nie wiem z czego, miód w plastrach, posypany różnokolorowymi kulkami kwiatowego pyłku.(…) 

– Skąd masz mleko? I z czego są te placki? Byłem pewny, że w ogóle nie używasz jedzenia pochodzenia zwierzęcego, a tu proszę, mleko… 

– To mleko nie pochodzi od zwierząt. Mleko stojące przed tobą dał cedr. 

– Jak to cedr? Czy drzewo jest zdolne dawać mleko? 

– Jest, ale rzadko które. Na przykład cedr ma tę zdolność, spróbuj.

 

Zrobiłem trzy łyki, mleko było gęste, miało przyjemny, delikatnie słodkawy smak. Odczuwało się jeszcze idące od niego ciepło, jednak nie takie jak od podgrzanego mleka krowiego. Cudownie delikatne ciepło wypełniało moje wnętrze i zdawało się, że poprawia mój nastrój. 

– Smaczne to cedrowe mleko, Anastazjo, bardzo dobre! Jak trzeba “doić” cedr, żeby otrzymać coś takiego? 

– Nie doić. Młode jądra orzecha w specjalnym drewnianym naczyniu powinno się spokojnie, dokładnie, z dobrym nastrojem rozcierać i rozcierać patyczkiem. żywej źródlanej wody dodawać po trochu, i tak otrzymuje się mleko. 

– Czy nikt wcześniej o tym nie wiedział? 

– Kiedyś większość wiedziała, ale i do dzisiaj w tajgowych wioskach piją cedrowe mleko. W miastach wolą zupełnie inne jedzenie, nie tyle pożywne, ile łatwe do przechowywania, transportu i przyrządzenia. 

– Masz rację, w miastach trzeba wszystko robić szybko. Ale to mleko… Co to za drzewo ten cedr! Sam cedr może dawać orzechy, olej, mąkę do placków i mleko. 

– A jeszcze wiele niezwykłego może uczynić.  

– A co niezwykłego na przykład? 

Najwspanialsze perfumy można zrobić z jego eterycznych olejków. Samowystarczalne i uzdrawiające. Żadne sztuczne perfumy nie są w stanie Przewyższyć ich aromatu. Fluidy cedru reprezentują sobą ducha Wszechświata, mogą uleczyć ciało i odgradzają człowieka od złego.”  

No właśnie. „Sam cedr może dawać orzechy, olej, mąkę do placków i mleko”. Wygląda na to, że niewiele jeszcze wiemy o cedrze. Podsumujmy więc jego wspaniałości:

 

Olej cedrowy

Jądra orzeszków cedrowych, znajdujących się w szyszce, zawierają wysokiej jakości tłuszcze, przyswajalne białka, w skład których wchodzą aminokwasy: (tryptofan, walina, lizyna, metionina, histydyna, prolina, seryna, glicyna, treonina, alanina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, fenyloalanina, cystyna i cysteina, arginina, tyrozyna). Oprócz tego są cennym źródłem witamin E, D, komplet witamin z grupy B.

Kwasy tłuszczowe: linolowy i linolenowy zawarte w oleju cedrowym sprzyjają obniżeniu cholesterolu we krwi. Witamina E zawarta w oleju cedrowym jest pięciokrotnie wyższa niż w np. oliwie z oliwek.

Profilaktycznie olej cedrowy wzmacnia, likwiduje uczucie zmęczenia, podwyższa sprawność fizyczną i umysłową. Doskonały dla osób narażonych na stres. Olej cedrowy wykorzystywany jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, krwionośnego, przeziębień oraz do użytku zewnętrznego przy chorobach skóry, poparzeniach, odmrożeniach, w gojeniu ran.

Olej cedrowy stosowany jest w celach leczniczych w przypadku miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, marskości wątroby, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Reguluje pracę jelit zapobiega zaparciom.

 

Żywica cedrowa

Żywica cedrowa posiada silne właściwości bakteriobójcze i gojące. Balsam z żywicy cedrowej leczy przewlekłe zapalenia skóry, czyraki i oparzenia. Nawet najstarsze uszkodzenia tkanek z gangreną były nią leczone. Przy złamaniach, kość posmarowana żywicą szybciej się zrastała. Na Syberii żuto żywicę, lecząc zapalenia zębów i dziąseł. Żywica cedrowa zawiera 30% terpentyny i 70% kalafonii. Otrzymuje się z niej kamforę, którą się leczy choroby dróg oddechowych.

 

 

Igliwie, szyszki

W pierwszej części opisywałam, jak uspokajająco działał na mnie las cedrowy. Zostało udowodnione, że przebywanie w lesie cedrowym ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. W ciągu doby hektar lasu wydziela ponad 30 kg gazowych substancji organicznych. Ilość fitoncydów jest tak duża, że wystarczyłaby do pokonania wszystkich chorobotwórczych mikrobów w wielkim mieście.

Z cedrowego igliwia otrzymuje się olejek eteryczny, chlorofil, koncentraty witaminowe; mąkę bogatą w fitoncydy, witaminę C, E, karoten, mikroelementy (miedź, kobalt, żelazo, magnez, fosfor). W kilogramie mąki z igliwia, otrzymanej z pokrytych igłami cedrowych pędów, znajduje się 70 mg karotenu, do 35 mg witaminy E, witaminy B, K. Nalewki i wywary z igliwia mają działanie moczopędne.

 

 

Mąka cedrowa (śruta z nasion orzechów cedru) 

Z mąki cedrowej w połączeniu z wodą uzyskuje się „mleko”. W porównaniu z mlekiem krowim zawiera 2 razy więcej białka bogatego w mikro i makroelementy oraz witaminy E i B. W 40 g mąki cedrowej znajduje się magnez, mangan, miedź, cynk i kobalt w ilości zaspokajającej dzienne zapotrzebowanie człowieka na te pierwiastki. Szczególnie interesujący jest fakt, że cedrowy orzech może być naturalnym źródłem jodu.

Mąkę cedrową używa się jako zamiennika mleka w proszku. Poprzez dodanie ciepłej wody i doprowadzenie do wrzenia można uzyskać śmietanę cedrową, natomiast poprzez ucieranie z miodem i olejem cedrowym, otrzymuje się smaczny i odżywczy napój. Cedrowy olej, śmietana i mleko są skuteczne w chorobach krwi i limfy.

 

Dziękuję za uwagę 🙂 Dlaczego tak się rozpisuję na temat tej niezwykłej rośliny? Cedr to drzewo silniejsze niż jakiekolwiek inne. Nie trzeba jeść jego owoców czy pić jego soków, żeby poczuć jego lecznicze oddziaływanie. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do bliższego zapoznania się z tematem.

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

 

źródła

http://www.anastazja.org/index.php

fragmenty z książki: „Stworzenie” – Władimir Megre

22 myśli na temat “Cedr – prastare drzewo o leczniczych właściwościach. Śniadanie u Anastazji. Część II.

  1. Przyjemny i ciekawy artykuł. Czas wypróbować cedr. Mam nadzieję, że jego właściwości „niwelujące” stres zadziałają!

    1. Wiesz, jest taka 10-tomowa seria książek „Dzwoniące cedry Rosji” – autor Władimir Megre. Szczerze polecam 🙂

  2. Piję mleko ryżowe albo sojowe, cedrowego niestety nie widziałam w żadnym sklepie, a po przeczytaniu Twojego wpisu chętnie bym spróbowała. Noe woedziałam, że cedry mają tyle właściwości :€

  3. Przydałby mi się taki las cedrowy pod domem lub chociaż pod biurem, to bym spokojniejsza chodziła 😉 Bardzo ciekawy artykuł, nie wiedziałam, że można wytworzyć mąkę czy mleko z drzewa 🙂

Dodaj komentarz