Wegańskie słodkości z recyclingu – przepis na ciasto z pulpy marchewkowej i sposób na owsiane kulki pełne mocy

Częste przygotowywanie naturalnych soków niesie z sobą pewien dylemat: co zrobić z resztkami z wyciskarki? Tak po prostu wyrzucić do kosza przerobioną marchew lub dynię? Kompostownik szybko się przepełnia. Nie każdy ma w domu zwierzęta roślinożerne.

Ciasto na bazie pulpy marchewkowej jest dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek. Polecam wycisnąć sobie sok z marchwi, a pulpy nie wyrzucać, tylko zrobić z nich pyszny wypiek 🙂

 

Ciasto z pulpy marchewkowej 

Wyciśnij sok z ok. kilograma marchwi i/lub dyni, odpadki przełóż do miski.

Oprócz tego przygotuj:

3 dojrzałe banany
Szklankę mąki pszennej lub pół szklanki maki kokosowej
Ok. pół szklanki cukru lub słodkiego syropu, np. klonowego
Pół lub jedną szklankę oleju – tyle, by ciasto był mokre
Pokrojone bakalie: migdały, rodzynki/żurawina, daktyle
Łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 łyżki kakao

Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być wilgotne, słodkie i mieć sporo bakalii. Przełóż na okrąglą blachę do tarty. Piecz 40 minut w temperaturze 180˚C. Gotowe 🙂

 

Wegańskie kulki pełne mocy i słodyczy

Aby nie grzać piekarnika w celu pieczenia jednej blachy ciasta, można jeszcze coś dorzucić. Przedstawiam domowe, zdrowe słodycze pełne smaku, dostarczające energii, proste w przygotowaniu i z dostępnych składników. Mając do dyspozycji jedynie płatki owsiane, trochę mąki, bakalii i jakiegoś słodzidła, można w prosty sposób przygotować takie kule. Proporcje ustalajcie według własnych kubków smakowych.

Składniki na 12 sztuk:

Pół kubka płatków owsianych
Łyżka otrębów żytnich
1-2 łyżki słodziła – u mnie syrop żurawinowy. Można dać inny słodki syrop lub cukier
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Bakalie – u mnie: pokrojone daktyle, wcześniej namoczone, żurawina, pokrojone migdały i orzechy brazylijskie – kilka sztuk
Łyżka oleju sezamowego
Łyżeczka ziaren sezamu
Mąka do zagęszczenia – u mnie łyżka mąki kokosowej
Mąka do obtaczania – u mnie migdałowa
Kakao dla zabarwienia

Płatki owsiane namoczyłam, dodałam otręby, mąkę, pokrojone bakalie, sezam, sodę, kakao olej sezamowy i słodzidło. Składniki wymieszałam tak, abym łatwo mogła uformować kulki. Na koniec kule obtoczyłam w mące. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i na to wyłożyłam surowe słodycze. Piekłam w temperaturze 180˚C przez 30 minut. Pęknięcia są znakiem, że kule są już gotowe.

Smacznego:)

______________________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie

22 myśli na temat “Wegańskie słodkości z recyclingu – przepis na ciasto z pulpy marchewkowej i sposób na owsiane kulki pełne mocy

  1. Niesamowity ten pomysł na wykorzystanie resztek z marchewki. Nigdy bym na to nie wpadła i resztki te wyrzucałam! Bardzo dziękuję za pomysł. Jestem fanem wszystkiego, co można wykorzystywać z recyklingu. Mniam!

  2. W kuchni niezbyt dobrze sobie radzę. W związku z tym ja przyrządzam tradycyjne potrawy, któych się nie da zepsuć, a mój mąż jest miłośnikiem improwizacji i próbowania nowych przepisów. Co prawda nie namówię go, żeby kiedyś upiekł takie ciasto, ale przepis wydaje się tak prosty, ze może sama się skuszę 🙂

Dodaj komentarz