Częste przygotowywanie naturalnych soków niesie z sobą pewien dylemat: co zrobić z resztkami z wyciskarki? Tak po prostu wyrzucić do kosza przerobioną marchew lub dynię? Kompostownik szybko się przepełnia. Nie każdy ma w domu zwierzęta roślinożerne.
Ciasto na bazie pulpy marchewkowej jest dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek. Polecam wycisnąć sobie sok z marchwi, a pulpy nie wyrzucać, tylko zrobić z nich pyszny wypiek 🙂
Ciasto z pulpy marchewkowej
Wyciśnij sok z ok. kilograma marchwi i/lub dyni, odpadki przełóż do miski.
Oprócz tego przygotuj:
3 dojrzałe banany
Szklankę mąki pszennej lub pół szklanki maki kokosowej
Ok. pół szklanki cukru lub słodkiego syropu, np. klonowego
Pół lub jedną szklankę oleju – tyle, by ciasto był mokre
Pokrojone bakalie: migdały, rodzynki/żurawina, daktyle
Łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 łyżki kakao
Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być wilgotne, słodkie i mieć sporo bakalii. Przełóż na okrąglą blachę do tarty. Piecz 40 minut w temperaturze 180˚C. Gotowe 🙂
Wegańskie kulki pełne mocy i słodyczy
Aby nie grzać piekarnika w celu pieczenia jednej blachy ciasta, można jeszcze coś dorzucić. Przedstawiam domowe, zdrowe słodycze pełne smaku, dostarczające energii, proste w przygotowaniu i z dostępnych składników. Mając do dyspozycji jedynie płatki owsiane, trochę mąki, bakalii i jakiegoś słodzidła, można w prosty sposób przygotować takie kule. Proporcje ustalajcie według własnych kubków smakowych.
Składniki na 12 sztuk:
Pół kubka płatków owsianych
Łyżka otrębów żytnich
1-2 łyżki słodziła – u mnie syrop żurawinowy. Można dać inny słodki syrop lub cukier
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Bakalie – u mnie: pokrojone daktyle, wcześniej namoczone, żurawina, pokrojone migdały i orzechy brazylijskie – kilka sztuk
Łyżka oleju sezamowego
Łyżeczka ziaren sezamu
Mąka do zagęszczenia – u mnie łyżka mąki kokosowej
Mąka do obtaczania – u mnie migdałowa
Kakao dla zabarwienia
Płatki owsiane namoczyłam, dodałam otręby, mąkę, pokrojone bakalie, sezam, sodę, kakao olej sezamowy i słodzidło. Składniki wymieszałam tak, abym łatwo mogła uformować kulki. Na koniec kule obtoczyłam w mące. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i na to wyłożyłam surowe słodycze. Piekłam w temperaturze 180˚C przez 30 minut. Pęknięcia są znakiem, że kule są już gotowe.
Smacznego:)
______________________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Świetne pomysły, wyglądają pysznie!
Jakie pyszności 🙂
Niesamowity ten pomysł na wykorzystanie resztek z marchewki. Nigdy bym na to nie wpadła i resztki te wyrzucałam! Bardzo dziękuję za pomysł. Jestem fanem wszystkiego, co można wykorzystywać z recyklingu. Mniam!
Klaudia, bardzo się cieszę, wypróbuj koniecznie 🙂
Zapisany, wypróbuję w weekend. Będziemy testować.
Dopisuję właśnie kolejne przepisy do wypróbowania 🙂 Lista rośnie, a ja tylko czasu mam wciąż zbyt mało, żeby wszystko wypróbować 🙂
Życie 😀
Musze koniecznie wypróbować przepis na kulki 🙂
no i zrobiłam się głodna… 😀
Hmmm, te niby odpadki zawsze lądują w koszu. A może nie muszą? Ciekawy sposób na inne słodkości niż tort czy rurki z kremem…
Ciekawe i smakowite. Marchewka jest dobra :).
Ekstra! Pulpę marchewkową mam notorycznie po sokach!
Brzmi ciekawie… 🙂
Przydałyby mi się takie kulki pełne mocy, chętnie zatem je przygotuję.
Kolejny przepis na owsiane kuleczki do kolekcji 🙂 super 🙂
Wygląda przepysznie, jestem ciekaw jak smakuje 🙂
W kuchni niezbyt dobrze sobie radzę. W związku z tym ja przyrządzam tradycyjne potrawy, któych się nie da zepsuć, a mój mąż jest miłośnikiem improwizacji i próbowania nowych przepisów. Co prawda nie namówię go, żeby kiedyś upiekł takie ciasto, ale przepis wydaje się tak prosty, ze może sama się skuszę 🙂
Wyglądają superapetycznie <3
Niczym hasła w reklamach 2w1 – dwa przepisy w jednym wpisie. 😉
Uwielbiam takie słodycze! 🙂 A marchewkowe ciasto jest moim ulubionym 🙂
Jak cudnie, ze trafiłam na Twój fanpage. Z pewnością wykorzystam Twoje przepisy 🙂
Cieszę się 🙂