Jakie potrawy przygotowywała ciocia Beru Luke’owi Skywalkerowi na planecie Tatooine? Sądzę, że mogły to być koktajle roślinne lub zupy kremy z tatooinskich korzeni, cykorii i fenkułu. Proporcji nie znam 🙂 Ciocia mogła też wzmacniać swoją rodzinę jarmużowymi chipsami. Papaj swoją siłę pozyskiwał ze szpinaku, a Luke, by mógł stawić czoła wrogiemu imperium, jadł jarmuż.
A tak na serio – pomysł na jarmużowe chipsy o wielkości ludzików Lego zaczerpnęłam z książki „Food Pharmacy” autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase.
„Opowieść o jelitach i dobrych bakteriach zalecana wszystkim, którzy chcą trafić przez żołądek do… zdrowego życia. Tej książki nie da się przedawkować!”
Książka jest pięknie i bogato wydana, a treść od razu przykuwa uwagę nie tylko dobrymi poradami, ale przede wszystkim luzem i poczuciem humoru autorek. Szczerze polecam sięgnąć po tę pozycję!
A oto arcyprosty przepis na chipsy z jarmużu:
250 g jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka szczypt soli morskiej
Nastaw piekarnik na maksymalnie 80˚C. Jarmuż dokładnie umyj i wysusz. Porwij na średnie kawałki, mniej więcej wielkości ludzika Lego. Przez 1-2 minuty wcieraj w nie oliwę i sól. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na jakieś 40 minut (najlepiej uchyl drzwiczki piekarnika). Wyjmij, gdy chipsy będą w sam raz chrupkie.
Na zdrowie 🙂 I niech moc będzie z Tobą!
______________________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Chodzą za mną te jarmużowe chipsy od dłuższego czasu, muszę w końcu je zrobić.
Świetnie napisany tekst, oryginalnie i nietypowo zachęcający do konsumpcji 🙂
O to chodziło 🙂 Pozdrawiam
rok temu próbowałam ich pierwszy raz! uwielbiam chipsy z jarmużu! choć ostatnio zasmakowały mi też z batatów i dyni 😉
Wow, jeszcze takiego czegoś nie jadłam. Nie przepadam za jarmużem w koktajlach – może chipsy są lepsze?
Kocham chipsy z jarmużu! Uwielbiam je też za to że tak szybko się je robi 🙂 Ja zwykle dodaję jeszcze szczyptę chili i startą skórkę z cytryny 🙂
Jak najbardziej chcę spróbować, ciekawa jestem, czy przypadnie mi do smaku.
Na ten tytuł porwiesz miliony! Nie próbowałam, ale muszę przyznać, że cały czas szukam dla jarmużu zastosowania.
Dzięki 🙂 Siebie porwałam, od wczoraj oglądam Gwiezdne Wojny
ekstra pomysł, koniecznie spróbuję – chyba muszę jutro skoczyć do sklepu 😉
Bardzo podoba mi się prosty sposób pisania. Kawałki wielkości ludzika lego prościej sobie wyobrazić niż np. 3,5 cm. 😀 Staram się zmienić dietę na bardziej zdrową i chętnie spróbuję zielonych czipsów. 🙂
Nigdy jeszcze nie jedlam chipsów z jarmużu – muszę koniecznie sprobować, bo wiele dobrego slyszalam o ich wlasciwosciach i smaku.
uwielbiam jarmuż, z przyjemnością spróbuję w domu zrobić! 😀
Ciekawe jaki one mają smak…
Mają smak jarmużu 😉 Nie próbowałaś?
Mam coraz większą ochotę na takie zdrowe nietypowe chipsy. Sprawdzę więc ten przepis. ? Ciekawa jestem, czy Luke też by je polubił ?
Nie miałby wyjścia 😉
Też je lubię. Właściwie jarmuż lubię ostatnio jedynie w tej formie. Skład ten sam, jednak piekę w wyższej temperaturze i krótko. Są pyszne ❤️
Nigdy takich nie jadłam muszę spróbować skoro są tak smaczne
Bardzo fajne są przepisy z tej książki
Gwiezdnych wojen fanką nie jestem, Ale zdrowego żywienia tak?
Wygląda i prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Super. Na pewno wypróbuję 🙂
Koleżanka jakiś czas temu polecała mi jarmużowe chipsy ale wspominała o tym że zrobienie idealnych wcale nie jest proste gdyż wyjęte za szybko są niesmaczne ale tez szybko się palą. Prawda to?
Muszę koniecznie spróbować! I kupić sobie tę książkę, bo wiele słyszałam o niej dobrego 🙂
Nigdy nie jadlam, a z checia bym sprobowala!:)