Często doicie migdały lub orzechy na mleko roślinne? Jak wykorzystujecie te resztki z orzechów? No i na koniec – do czego wykorzystujecie mleko roślinne, robicie z niego jakieś pyszne desery?
Liczę, że podzielicie się swoimi doświadczeniami w komentarzach 🙂
Przyznam, że mleko z orzechów lub z migdałów robię rzadko, bo zniechęcał mnie fakt marnotrawienia powstałych wiórków. Nie miałam na nie konkretnego pomysłu. Na szczęście natrafiłam na przekonujący przepis na roślinny serek i postanowiłam go odtworzyć. Wyszedł perfekcyjny, konsystencja i smak niczym klasyczny ser fromage. Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii.
Mlekiem wykonanym z nerkowców i migdałów zalałam nasiona chia. Powstał ciekawy pudding. Na pewno będę robiła takie desery częściej 🙂 Nasiona pięknie pęcznieją, tworząc żelową konsystencję.
Jak zrobić mleko orzechowe – sposób z wyciskarką wolnoobrotową
W prosty sposób można uzyskać takie mleko z migdałów, nerkowców lub innych orzechów, jeśli się ma do dyspozycji wyciskarkę wolnoobrotową. Trzeba przez 8-12 godzin namoczyć orzechy + dodatkowo, jeśli mają łupinkę, jak na przykład migdały, trzeba je oskubać.
Orzechy wsypujemy do misy urządzenia, dolewając wodę. W tym czasie maszyna mieli orzechy. Woda łączy się z sokami orzechów, a suche wiórki lądują w pojemniku na odpadki. Gotowe mleko przelewam do dzbanka i dosładzam, na przykład syropem z agawy.
Na różnych stronach kulinarnych możecie się spotkać z nieobieraniem łusek z orzechów czy migdałów. Nie róbcie tego. Lepiej dołożyć trochę pracy i pozdejmować te łupinki, bo w ten sposób pozbawiacie nasiona antyodżywczych fitynianów. Jeśli jednak nie macie czasu na takie zabawy, po prostu zróbcie mleko z nerkowców.
Jak zrobić mleko roślinne korzystając z blendera kielichowego, tu podsyłam filmik:
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/10,123892,17401789,mleko-migdalowe-dla-kuchni-gotuje-jadlonomia.html
Pudding z chia
Najprostszą z możliwych wersji jest zalanie nasion chia mlekiem roślinnym, dosłodzenie ich słodzidłem, dodaniem łyżeczki kakao, wymieszanie i fru do lodówki na 3 godziny 🙂 Ja do tej wersji uproszczonej dodałam jeszcze soku z pomarańczy, ponieważ pasuje mi połączenie smaku czekolady i pomarańczy.
Efekt świetny, deser nabrał żelowej konsystencji. Bardzo chętnie poeksperymentuję jeszcze z wyciśniętymi sokami owocowymi. W każdym bądź razie warto sobie kupić nasiona chia, ponieważ jak widać – można z nich wyczarować bajeczny deser.
Ser z pozostałości po mleku roślinnym – niczym fromage
I tutaj ukłon w stronę Marty z Jadłonomii, dzięki której przekonałam się, że warto robić częściej mleka orzechowe. Sami zobaczcie, jakie dwa sekretne składniki gwarantują sukces:
1. woda po ogórkach kiszonych
2. płatki drożdżowe nieaktywne
W sumie to logiczne – płatki drożdżowe dodają potrawom wegańskim serowy posmak, z kolei woda po ogórkach kiszonych zmiękcza te wióry, nadając im aksamitną teksturę.
Kolejne istotne przyprawy:
3. sól
4. papryka wędzona
5. zmiażdżony czosnek
Wszystko razem mieszamy i zajadamy.
Polecam podawać na gorącej grzance z liściem sałaty i kiełkami. Pychota 🙂
Przeczytaj jeszcze:
Rozważania o soi – zło konieczne, mniejsze zło czy dobra zmiana?
Przykładowy wegetariański jadłospis przy cukrzycy – porady dietetyka – cz. III
Przyprawianie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej – poradnik dla początkujących i nie tylko
Ideowe kontrowersje wokół weganizmu – rozmowa z Everyday Hero
Dlaczego warto przejść na weganizm – rozmowa z Ryszardem Piotrem
_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Widzę, że twój blog to multum wiedzy, na pewno wypróbuję ten pudding z chia 😉
O, dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂
o wow ..ale mnie zaskoczyłaś..ile tu pomysłów. bardzo mnie ciekawi ser i muszę spróbować:)
Bardzo lubię pudding chia – natomiast w pozostałe rzeczy się nie „bawię” , bo to dla mnie zbyt czasochłonne.
Pudding z chia! O tak! Niestety wszystko, co orzechowe kłóci się z moją alergią, ale pomysły świetne. Pozdrawiam serdecznie.
Generalnie nie wykorzystuje orzechów do robienia mleka. Mam wyciskarkę. do tego wygląda na nietrudne zadanie i właściwie spróbuję. Przy okazji następnych zakupów lista będzie o te pozycje dłuższa 🙂
Najważniejsze to nie wyrzucać jedzenia. I ciekawa opcja dla wiórek
Dzięki za inspirację! Najczęściej kupuję gotowe mleko roślinne, ale muszę w końcu zmienić przyzwyczajenia. Wpis zapisuję.
chylę czoła za taką pomysłowość i łączenie ze sobą składników typu woda z ogórków i wiórki z orzechów. Chociaż nie jestem weganką to z czystej ciekawości kiedyś muszę to wypróbować 🙂
Koniecznie 🙂
Apetycznie i pomysłowo 🙂
Jestem zaskoczona przepisem na ser :O oczywiście pozytywnie. W mojej zamrażalce nadal leżą wiórki kokosowe, bo robiłam likier i nie mam na nie pomysłu, aż szkoda wyrzucać bo trochę ich jest.
Super pomysły! 🙂