Nieprzyzwoicie słodka i łatwa tarta prawie RAW – zrób, spakuj i zabierz w plener

Share Button

No cóż, chandra może dopaść nawet latem, gdy pogoda przypomina bardziej jesienną słotę. A tegoroczne lato kapryśne jest i nieznośne, do tego stopnia, że czasem można złapać doła.

Szczególnie, gdy ktoś  jak lew walczył o urlop w lipcu, przejrzał setki stron w poszukiwaniu tego wymarzonego miejsca na zaplanowany wypoczynek, nawet zarezerwował noclegi, a tu co? Deszcz na zmianę z deszczem i z deszczem. Ale żyć jakoś trzeba, iść naprzód, trochę się połudzić…

Nie ma co spuszczać nosa na kwintę, robimy ciacho na małe smutki. I radości 🙂

“Bo po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój”.

Przepis na nieprzyzwoicie słodką tartę prawie RAW – na chandrę i inne smutki

Składniki:

50 g uprażonego słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g rodzynek
30 g orzechów laskowych
szczypta dobrej soli
łyżka oleju sezamowego
2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła
pół tabliczki czekolady gorzkiej
garść posiekanych, uprażonych migdałów do posypania

Sposób wykonania:

W blenderze zmiel siemię lniane na proszek, dodaj słonecznik – zmiel, dodaj rodzynki – zmiel, dodaj orzechy i zmiel.

Przełóż masę do miski, dodaj sól, olej sezamowy i słodzidło. Wszystko razem wymieszaj, powinna z tego wyjść kleista masa.

Przygotuj naczynie o wymiarach ok. 26 cm na 17 cm, wyłóż papier do pieczenia i do tak przygotowanego naczynia przełóż słodką masę. Ręcznie ją ugnieć i wyrównaj.

Włóż do lodówki na 2 godziny, po czym stop czekoladę i polej nią ciacho. Posyp uprażonymi migdałami i włóż na chwilę do lodówki.

Wyjmij papier pergaminowy z gotową tartą i pokrój na kawałki. Takie słodycze możesz zawinąć w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą w plener.

 

Smacznego i słonecznego lata!

Agata

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

 

Sięgnij po przepisy na inne słodkości na blogu:

Słodko pikantny melanż, czyli wytrawny, papierówkowy chutney

Słodka ochrona Twojego serca – mega zdrowe i pożywne kulki z odzysku

Zdrowy, pyszny, wegański i łatwy deser gruszkowy z recyklingu

Wegańskie słodkości z recyclingu – przepis na ciasto z pulpy marchewkowej i sposób na owsiane kulki pełne mocy

25 myśli na temat “Nieprzyzwoicie słodka i łatwa tarta prawie RAW – zrób, spakuj i zabierz w plener

  1. Jak mi czasem wprost ciężko uwierzyć, jak niektóre pyszności wymagają niewielu składników i niewiele pracy! A jaki masz blender? Jakiś specjalny? Bo ja jestem ciągle z takimi słodkościami na etapie “chciałabym, ale nie wiem, czy mój blender podoła” 🙂

  2. Ponieważ marny ze mnie kucharz to przepisy wolę oglądać niż wcielać w życie. Jednak nic mnie tak nie drażni jak ktoś zrobi na smaka na jakieś kulinarne cudo i jeszcze pisze, że to banalnie proste. A ja wodę potrafię przypalić 🙁

Dodaj komentarz