Temat tłuszczy jest tak obszerny jak dyskusja na temat ich zdrowotności. W niniejszym artykule ograniczę się do podstawowych kwestii:
1. Rola tłuszczy
2. Podział tłuszczy
3. Rola NNKT
4. Tłuszcze trans
5. Zdrowe źródła tłuszczy w diecie wegetariańskiej
Rola tłuszczy
Tłuszcze (lipidy) są najbardziej kalorycznymi składnikami odżywczymi. Spożywanie zbyt wysokiej ilości tłuszczów może powodować nadwagę, jednak błędem jest całkowita eliminacja ich udziału w diecie. Tłuszcze spełniają bowiem szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka. Oprócz tego, że tworzą zapas energetyczny, kumulując się w komórkach tłuszczowych, mają następujące zadania:
– umożliwiają przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E i K
– budują błony komórkowe
– syntezują inne lipidy
– ograniczają łączenie się płytek krwi, chroniąc tym samym przed powstawaniem zakrzepów
– przeciwdziałają chorobom układu krwionośnego poprzez regulowanie ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie powstawaniu blaszek miażdżycowych (tłuszcze nienasycone)
– utrzymują w dobrym stanie skórę, hamują degradację kolagenu
– działają przeciwzapalnie i przyśpieszają gojenie się ran
– zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego i hormonalnego.
Podział tłuszczy
Pod kątem budowy chemicznej lipidy mogą być proste lub złożone.
Do tłuszczów prostych zaliczamy lipidy właściwe, trójacyloglicerole (estry gliceryny i trzech kwasów tłuszczowych) oraz woski (np. wosk pszczeli, parafina, lanolina, olej jojoba).
Tłuszcze złożone dzielą się z kolei na fosfolipidy (zawierają dodatkowo resztę kwasu fosforowego) i glikolipidy (dodatkowo galaktoza lub glukoza). Oprócz tych dwóch grup (tłuszczów prostych i złożonych) wyróżniamy jeszcze lipidy izoprenowe, do których należą sterydy i karotenoidy, oraz pochodne, czyli kwasy tłuszczowe.
Kwasy tłuszczowe dzielą się na kwasy nasycone, nienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze nienasycone, z kilkoma wyjątkami, są głównie pochodzenia roślinnego i mają postać ciekłą. Tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, rozpuszczają się za to bardzo dobrze w węglowodorach. Pozbawione domieszek, których dodaje się przy produkcji tłuszczów spożywczych, są substancjami bezwonnymi i bezbarwnymi.
Nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na jednonienasycone (MUFA), których przedstawicielem jest kwas z grupy omega-9.
Drugą grupą NNKT są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), zwane kwasami PUFA, których przedstawicielami są kwasy z grupy omega-3 i omega-6.
Podstawowym kwasem z grupy omega-3 jest kwas ALA (kwas alfa-linolenowy) – prekursor kwasów DHA i EPA, natomiast podstawowym kwasem z grupy omega-6 jest kwas LA (linolowy).
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są niezbędne w codziennej diecie, gdyż pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie systemu immunologicznego. Organizm człowieka nie potrafi ich wytwarzać, w związku z tym należy je dostarczać z pożywieniem.
Za stosunek optymalny uważany jest poziom 1:5 / 1:4 (Omega-3 / Omega-6). Choć sam stosunek jest kwestią szeroko dyskutowaną przez dietetyków, to prawdą jest, że dieta obecnie panująca w Europie ma na ogół niedobór kwasów Omega-3. Dobrym pomysłem dla osób chcących zwiększyć stosunek Omega-3 jest przygotowywanie dań według kuchni śródziemnomorskiej.
Niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans
Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Niezdrowe są tłuszcze trans, które powstają w wyniku przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. Podczas tego procesu olej roślinny wzbogaca się w cząsteczki wodoru i poddaje działaniu bardzo wysokiej temperatury. Podgrzane molekuły oleju roślinnego wiążą się z cząsteczkami wodoru, w wyniku czego powstaje nowy związek – uwodorniony (utwardzony) kwas tłuszczowy.
Utwardzanie przeprowadza się w celu zmiany konsystencji olejów roślinnych z płynnej na stałą. Ponadto uwodornienie zwiększa trwałość olejów roślinnych, które są bardzo wrażliwe na światło i temperaturę. W związku z tym producenci dodają je do produktów, które mają długi termin przydatności.
Produkty, w których występują tłuszcze trans:
chleb
chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wszelkie inne słone przekąski (dzięki tłuszczom trans są bardziej chrupkie i lepiej smakują. Im bardziej chrupiące chipsy lub krakersy, tym więcej utwardzonych olejów roślinnych zawierają)
słodycze – przede wszystkim pączki, gdyż są smażone na tłuszczach używanych wielokrotnie, a także ciasta, ciastka, herbatniki, biszkopty, produkty czekoladowe
fast-foody – przede wszystkim frytki (z tego samego powodu co pączki)
zupy w proszku, koncentraty zup i sosów. (dzięki tłuszczom trans mają dłuższy termin przydatności)
majonezy
Zdrowe źródła tłuszczy w diecie wegetariańskiej
WEGETARIAŃSKIE ŹRÓDŁO TŁUSZCZY | NNKT |
Siemię lniane | Kwas alfa-linolenowy (ALA) Stosunek omega-6:omega-3=0,28:1 |
Orzechy włoskie | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA Stosunek omega-6:omega-3=4:1 |
Awokado | Dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA Stosunek omega-6:omega-3=14:1 |
Olej rzepakowy bezerukowy | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA i MUFA Stosunek omega-6:omega-3=2:1 |
Nasiona dyni | Bogaty w NNKT Stosunek omega-6:omega-3=100:1 |
Zielone warzywa liściaste | Kwas alfa-linolenowy (ALA) Stosunek omega-6:omega-3=0,19:1 |
Nasiona konopi | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA Stosunek omega-6:omega-3=3:1 |
Olej z wiesiołka | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA Stosunek omega-6:omega-3=158:1 |
Olej z ogórecznika lekarskiego | Bogaty w GLA, działanie przeciwzapalne |
Spirulina | Zawiera GLA oraz NNKT Stosunek omega-6:omega-3=1,5:1 |
______________________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
zerknij jeszcze tutaj:
Odpowiedzialny wegetarianizm cz. I – białko
Źródła
dietetycy.org.pl
poradnik zdrowie.pl
ekologia.pl
Nie wiedziałam, że warzywa mogą być źródłem tłuszczy. 😀
Bardzo interesująca porcja wiedzy, już wiele rozjaśniło się w moich przypuszczeniach odnośnie wielu produktów spożywczych.
Jem wegetariańsko i nie unikam tłuszczy , wystrzegam się tych trans już od dawna. Fajny wpis i seria postów 🙂
Tłuszczy trans powinniśmy wystrzegać się akurat wszyscy 🙂
A co z oliwą z oliwek? Czy to prawda, że nie powinno się na niej smażyć?
Można smażyć na oliwie z oliwek, ale krótko. Najlepsze rezultaty przynosi smażenia na nasyconych kwasach tłuszczowych o wysokiej temperaturze dymienia, czyli: masło klarowane lub olej kokosowy.
Bardzo ciekawy wpis i duża dawka wiedzy 🙂
Z tłuszczami zawsze miałam problem. Wiem, że są potrzebne i absolutnie nie może ich zabraknąć w naszej diecie. Pytanie które są dobre a które nie? Jasno opisałaś i rozwiałaś moje wątpliwości. Dzięki 🙂
Nie jestem wegetarianką. Uważam jednak, że tłuszczy tran powinni unikać wszyscy…
Awokado uwielbiam, szczególnie w postaci pasty na kanapkę. 🙂
Awokado na śniadanko często wcinam! 🙂