Może i tak się zdarzyć, że osoby chore na cukrzycę rozważają przejście na wegetarianizm lub znacznie ograniczyć spożywanie mięsa. Zawsze to podkreślałam, jak ważne jest rozsądne rozstawanie się z mięsem i jeśli już ktoś zdecydował się na ten krok, to ciągłe doskonalenie wiedzy z zakresu dietetyki jest niezbędne. Bardzo łatwo nabawić się niedoborów składników odżywczych, które mogą prowadzić do dalszych chorób.
Zapraszam do poprzednich części – tutaj i tutaj – w których psychodietetyk Katarzyna Krupińska udzielała porad, jak się obchodzić z trzustką w zdrowiu i w chorobie oraz jakie są zalecenia dietetyczne przy cukrzycy.
Katarzyna zgodziła się ułożyć przykładowy jadłospis wegetariański dla cukrzyków oraz w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Jak dla mnie menu jest bardzo urozmaicone i jest na pewno zdrową alternatywą wobec dań mięsnych. Kontakt do mojej rozmówczyni podaję pod koniec artykułu i zapraszam chętnych z Dolnego Śląska na konsultacje 🙂
Przykładowa dieta wegetariańska przy cukrzycy
I śniadanie do wyboru:
- kanapki z chleba żytniego lub chleba IG z masłem oraz sałatka z pomidora, ogórka kiszonego, szczypiorku i oliwy.
płatki owsiane z mlekiem i posiekanymi migdałami, grejpfrut, filiżanka kawy zbożowej
- tost z pieczywa pełnoziarnistego, liście sałaty, pomidor, kiełki rzodkiewki, koktajl truskawkowy (jogurt naturalny + ksylitol + migdały + otręby pszenne)
jajecznica na parze ze szczypiorkiem, papryka czerwona, ogórek kiszony, filiżanka kawy naturalnej z mlekiem
kasza pęczak na mleku, bułka grahamka z masłem i serem żółtym chudym, sałata, rzodkiewka, kiwi, filiżanka herbaty z pokrzywy
szczypiorek, papryka, rzodkiewka – drobno pokroić, wymieszać z siemieniem lnianym i serkiem wiejskim do 4% tłuszczu, doprawić do smaku. Podawać z chlebem IG z masłem
przygotować sałatkę z pomidora, ogórka kiszonego, sera mozarella, cebuli szalotki i siemienia lnianego. Podawać z pieczywem żytnim.
II śniadanie do wyboru:
sałatka z cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej, jajek na twardo, ogórka kiszonego i szczypiorku, pieczywo razowe, filiżanka herbaty rumiankowej
koktajl (płatki owsiane + morwa biała + mleko 2% + pomarańcza)
grzanka z chleba żytniego pełnoziarnistego z pomidorem, sałata, kiełki, jabłko
musli z jogurtem naturalnym, marchewka, filiżanka herbaty z aronii
pumpernikiel z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki, filiżanka herbaty malinowej
sałatka z brązowego ryżu z fasolką konserwową, natką pietruszki, suszonymi pomidorami, szklanka naturalnego soku wielowarzywnego
sałatka owocowa z kiwi, melona, mandarynki i sezamu
Obiad do wyboru:
- wegańskie curry, ziemniaki, jednodniowy sok marchwiowy z oliwą z oliwek
zupa ziemniaczana, lasagne ze szpinakiem
zupa ogórkowa zabielana jogurtem, gołąbki wegetariańskie
vege leczo z ciecierzycą
zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka z cebuli, pomidora, octu jabłkowego, ogórka konserwowego, oliwy z oliwek, papryki zielonej, pietruszki, natki i sera feta
zupa z cukinii i kalafiora z pełnoziarnistymi grzankami, vege gulasz z topinamburem
zupa szparagowa, pieczone kiełbaski wegańskie na oleju sezamowym, surówka z białej kapusty, jabłka, marchwi z oliwą z oliwek
Podwieczorek:
naleśniki z truskawkami i jogurtem,
owoce sezonowe typu: agrest, arbuz, melon, grapefruit, maliny, porzeczki
Kolacja do wyboru:
pieczywo razowe z masłem, pasta z twarogu i pomidorów z bazylią, herbata zielona
sałatka brokułowa z makaronem z mąki razowej i oliwą z oliwek
zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami, kubek kefiru
chleb IG z pastą z pieczonej papryki i marchewki, ogórek kiszony, pomidor koktajlowy, szczypiorek, oliwa z oliwek
sałatka grecka, pieczywo żytnie
chleb pełnoziarnisty, pasta twarogowa z dynią, marchew, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem
pierogi z serem, maślanka, herbata z mięty
Ja to kupuję 🙂 Kasiu, bardzo Ci dziękuję za fantastyczne inspiracje kulinarne 🙂
Psychodietetyka Katarzyna Krupińska
ul. Jedności Narodowej 114/1
Wrocław
tel: 730760350
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Bardzo fajne przepisy chętnie wykorzystam. Co prawda ja mam insulinooporność ale wydają się być dla mnie również ok
Ale fajne i różnorodne pomysły 😉
Sama bym tak nie wymyśliła <3
super co prawda nie mam problemów z cukrzycą, ani też nie porzuciłam mięsa póki co…natomiast starm się by częściej talerz był bezmięsny…dzięki za inpirację fajne pomysły szczególnie na śniadania
Pani Kasiu swietnie ulozony jadlospis .Pozdrawiam Beata O.
Rezygnacja z mięsa przy cukrzycy, to dla mnie nowina. Nie zdawałam sobie sprawy, że to ma jakieś znaczenie.
Trzeba brać różne warianty pod uwagę. Jeśli np. wegetarianin ma od dziecka cukrzycę typu I, musi szukać alternatywy wobec mięsa. Poza tym nie każdy diabetyk ma ochotę codziennie faszerować się mięsem 😉
fajny wpis, może być inspiracją nie tylko dla cukrzyków. Sama lubię z takich gotowców korzystac
Naprawdę ciekawe zestawienie przy tak trudnym temacie jakim jest cukrzyca u wegetarianina.
Czy taki jadłospis nie gwarantuje skoków cukru i insuliny? To jest dieta bardzo wysoko węglowodanowa, przy cukrzycy czy IO zdecydowanie ograniczyłabym ilość węglowodanów. 🙂
Kiedy widzi się taką różnorodność w propozycjach na posiłki, od razu chce się bardziej zadbać o zdrowie, wydaje się to łatwiejsze i bardziej w zasięgu ręki. Tu nie mam mowy o monotonii czy bezsmakowości. Propozycje dla każdego.
Przy IO nie spożywamy węglowodanów na śniadanie. Ilość węglowodanów w diecie to min. 150 g, inaczej pojawią się problemy z tarczycą. Istotne jest ich łączenie z tłuszczem, który opóźnia wyrzut insuliny.
Ja bym sama takie potrawy do swojego jadłospisu zaaplikowała :).
Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną. Zbiera straszne żniwo.
Mięso w mojej diecie jest dla mnie bardzo ważne, ale ta jajecznica na parze bardzo mnie zaciekawiła 🙂 jeszcze o takim jej przyrządzaniu nie słyszałam 🙂
Bardzo podoba mi się taki jadłospis. Dania zdrowe i bardzo smaczne:)
Uwielbiam takie wpisy, szczególnie teraz kiedy muszę przeorganizowac kuchnię po tym jak okazało się że moja dwumiesięczna córeczka ma skazę.
Świetnie, że stworzyłyście przykładowy jadłospis. Teraz osoby chore na pewno nie będą cierpiały na żadne niedobory witamin czy minerałów.
Dziękujemy, Pati 🙂
Bardzo apetyczny zestaw 🙂 Przyda się, bo od kilku lat jestem wegetarianką 🙂
Ostatnio na uczelni w ramach wf-u miałam, krótki wstęp o cukrzycy. Dopiero wtedy uświadomiłam sobie jak bardzo ta choroba jest ciężka. Podziwiam takie osoby. A co do wpisu – bardzo ciekawy i na pewno przydatny, przede wszystkim dla osób borykających się z tą chorobą
Super menu!!
Co jutro gotujecie na obiad? Ja zrobie rumfordzka wedlug starego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Bardzo fajny przepis. W wersji wege bez słoniny, ale można przyprawić wędzoną papryką 🙂
Menu jest dla cukrzycy I czy II typu? To są dwie różne choroby i różne diety.
w stanie przedcukrzycowym lekarz zakazal mi jesc ziemniakow, ryzu, makaronu , a tu ziemniaki w przepisach ,czy owsianke mozna jesc? czy dieta w stanie przedcukrzycowym i cukrzycy jest taka sama? Jakie zupy! zakazano mi jesc zup ze wzg. na ziemniaki, ryz, makaron, marchew.
Odpowiada Katarzyna Krupińska:
Stan przedcukrzycowy to tzw. Insulinooporność. Dieta oparta o produkty o niskim IG. Jeśli nawet jakiś produkt węglowodanowy ma wysokie IG, należy go łączyć z białkiem i tłuszczem, aby obniżyć Ładunek Glikemiczny całego posiłku. Przy cukrzycy jest więcej posiłków niż w stanie przedcukrzycowym.
Nie wolno przy cukrzycy pić kawy zbożowej, a jest w jadłospisie
Kawa zbożowa może niekoniecznie, niedość, że zboża z wysokim IG to jeszcze z podbitym prażeniem .
Miło by też było przeczytać jadłospis dla mężczyzny, wegetarianina, cukrzyka bardzo dorosłego, z codziennie dużym wysiłkiem fizycznym, u szczupłej budowie ciała przy wzroście 196 cm z wagą 99 kg.