Cykoria katalońska, szparagowa (Cicoria catalogna) dla zdrowia wątroby + podstawowy przepis

Share Button

Wakacje to czas wypoczynku, eksperymentowania i poznawania nowych smaków. Może się tak zdarzyć, że spacerując po straganie natkniecie się na niespotykaną dotąd roślinę jadalną – warzywo czy owoc. Sprawę dodatkowo może skomplikować fakt, że ów bazarowy produkt nie ma żadnych oznaczeń – ani nazwy, ani ceny… Do tego sprzedawca nie mówi po angielsku i nie zna też nazwy łacińskiej surowca. Co nam pozostaje?  Własne domysły lub konsultacja z grupami na fejsbuku – zabawa w “co to za roślina…” ale i to nie daje gwarancji sukcesu.

Tego lata całkiem przypadkowo odkryłam nowe warzywo: cykorię katalońską. Najpierw myślałam, że to mlecz (nawet nie mniszek). W zidentyfikowaniu rośliny ostatecznie pomogła mi Polka, pracująca w jednym z włoskich sklepów. Zdradziła mi, w jaki sposób należy się obchodzić z tą rośliną. Było to dla mnie zupełnie nieoczywiste i zaskakujące.

Dziś przecieram dla Was szlaki i dzielę się informacjami o tej wspanialej jarzynie.

Cykoria katalońska lub cykoria szparagowa (Cichorium intybus L.) należy do rodziny Asteraceae i rodzaju Cichorium. To całoroczne, dziko rosnące warzywo o podłużnych, gładkich, postrzępionych lub szerokich liściach, rośnie w kępkach na obrzeżach pól uprawnych w rejonach środkowych i południowych Włoch.

Istnieją różne odmiany cykorii, które różnią się pod względem wyglądu i właściwości organoleptycznych. Cechą wspólną wszystkich odmian jest wyraźny, gorzki smak, który w zależności od odmiany może być bardziej lub mniej intensywny. Niektóre odmiany nawet można jeść na surowo.

Dzika cykoria to roślina znana i wykorzystywana już od czasów starożytnych. Była i jest nadal uprawiana nie tylko w celach kulinarnych, ale przede wszystkim ze względów terapeutycznych. Jej moc polega na korzystnym oddziaływaniu na wątrobę.

Co można przyrządzić z cykorii?

Z użyciem cykorii można przygotować rustykalne dania, zupy, pikantne ciasta lub smaczne przystawki. Dobrze komponuje się z jajkami, słodkimi warzywami takimi jak marchew, ziemniaki i pomidory, rośliny strączkowe, szczególnie z fasolą.

Czy wiecie, że…

Korzeń niektórych odmian cykorii był kiedyś palony i używany do sporządzania ciemnego i gorzkiego napoju, który początkowo miał cel terapeutyczny, ale w czasach wojny pito go zamiast kawy, gdy jej zasoby były skąpe.

Gorzki smak wyróżniający wszystkie odmiany cykorii wynika z obecności kwasu cykorowego, bardzo usprawniającego krążenie i trawienie. Goryczka cykorii może być mniej lub bardziej wyrazista i zależy od okresu zbioru lub rodzaju gleby lub odmiany wybranej cykorii.

I wreszcie… lecznicze zastosowanie cykorii katalońskiej

Gorzka natura cykorii odpowiada za szereg zdrowych właściwości. Pomaga oczyścić organizm, stymuluje przepływ żółci, poprawia funkcjonowanie nerek, perystaltykę jelit, reguluje poziom cholesterolu. Wspomaga trawienie, stymuluje apetyt, reguluje bicie serca. Cykoria ma niski indeks glikemiczny. Ugotowany korzeń stanowi dobrą alternatywę dietetyczną dla diabetyków – ze względu na inulinę, która jest lepiej tolerowana niż skrobia. Cykoria ma również niską zawartość węglowodanów (<0,7 g na 100 gramów).

Włoch powie, że jest to warzywo, którego nigdy nie powinno zabraknąć na naszym stole. A to dlatego, że: pokrywa dzienne zapotrzebowanie na przeciwutleniacze, błonnik, witaminy (A, C, B, K), kwas foliowy i sole mineralne, w szczególności wapń, potas, fosfor, magnez, cynk i mangan.

Polak zapyta:“Paaani, a gdzież tu u nas można kupić cykorię katalońską? No nigdzie…” I tutaj niespodzianka można kupić nasionka i zasadzić w polskich warunkach. W naszym coraz to cieplejszym klimacie cykoria katalońska powinna obrodzić bez problemu.

Cykoria katalońska w kuchni

Cykoria jest warzywem dość twardym. W lodówce można ją przechowywać w papierowych lub plastikowych torebkach na żywność nawet przez 4-5 dni. Jednak wskazane jest, aby spożyć ją w ciągu 2-3 dni od zakupu. Po ugotowaniu utrzymuje się dobrze jeszcze przez 2 dni, jeśli zostanie umieszczona w lodówce i starannie przykryta.

Niektórym gorzki smak cykorii może być nie po drodze, ale można go całkiem dobrze zneutralizować. Pierwszą najważniejszą sprawą jest ugotowanie pokrojonych liści przez ok. 5-10 minut i zlanie gorzkiej wody.

Następnie jarzynę podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym doprawiamy płynnym słodzidłem (np. syropem klonowym), czosnkiem i ulubionymi przyprawami.

Pamiętajmy o dodaniu słodkich warzyw, np. pomidorków.

Na koniec można posypać parmezanem.

Buon appetito 🙂

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

7 myśli na temat “Cykoria katalońska, szparagowa (Cicoria catalogna) dla zdrowia wątroby + podstawowy przepis

    1. Naprawdę, jeśli dobrze ją podgotujesz i zlejesz wody, to goryczki prawie nie czuć. Zresztą o to chodzi, bo ona jest lecznicza. Można doprawić miodem lub podać razem z fasolą.

Dodaj komentarz