Bezglutenowe omlety z mąki kokosowej

Share Button

Już od dłuższego czasu chodziła za mną chęć wypróbowania mąki kokosowej. Ciekawiło mnie, jak ona wpłynie na smak i zapach wypieków. O tym – za chwilę 🙂

Mąka kokosowa powstaje ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zmielonych na bardzo drobny proszek. Ma łagodny zapach i smak kokosa. Jest również dość lekka i zawiera sporo powietrza, dzięki czemu szczególnie dobrze sprawdza się przy wypiekach takich jak muffinki, naleśniki i ciasta.

 

Jest przy tym bardzo zdrowa, gdyż:

1. Nie zawiera glutenu

Niewątpliwą zaletą mąki kokosowej jest to, że jest produktem bezglutenowym, co oznacza, że nie zawiera żadnych białkowych cząsteczek glutenu, które występują w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Dzięki włączeniu do diety mąki kokosowej, dieta bezglutenowa jest łatwiejsza do wdrożenia.

2. Zawiera dużo błonnika

Włączenie mąki kokosowej do diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić przez rakiem i cukrzycą. Mąka kokosowa może pomóc dorosłym w uzyskaniu zalecanego dziennego spożycia błonnika, które wynosi 20–35 g. Zaleca się dodawanie 1–2 łyżek mąki kokosowej do sosów pieczeniowych, wypieków, potraw duszonych lub koktajli mlecznych.

3. Jest bezpieczna dla diabetyków

Mąka kokosowa w niewielkim stopniu wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi, zatem mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę.

4. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze

Stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z tych tłuszczów to triglicerydy średniołańcuchowe – niezbędne tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Wykazano również, że tłuszcze pobudzają metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających.

5. Zawiera dużo białka

Na 100 g mąki kokosowej przypada 19,3 g białka, czyli 38% naszego zalecanego dziennego spożycia. Kokosowa zawiera zdecydowanie więcej białka na porcję niż inne popularne mąki.

 

Mąkę kokosową można nabyć w różnych cenach, ja akurat trafiłam na promocję w sklepie www.bioindygo.pl gdzie kilogram mąki kosztuje 4,99 zł. Cena jest bardzo zachęcająca, więc zaopatrzyłam się w większą ilość mąki kokosowej. Teraz tylko od naszej kreatywności zależy, jak ją wykorzystamy 🙂

Ja polecam na start wykonanie nieskomplikowanych placuszków z mąki kokosowej.

 

Przepis na bezglutenowe placuszki z mąki kokosowej:

na 5 placuszków:

3 czubate łyżki mąki kokosowej
3 jajka
75 ml mleka krowiego lub kokosowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka słodzidła (u mnie syrop z agawy)
olej kokosowy do smażenia
sól

Oddziel białka od żółtek, białka ze szczyptą soli ubij na pianę, połącz z żółtkami. Dodaj sodę, słodzidło, mąkę, mleko i wymieszaj łyżką. Rozgrzej patelnię – jeśli masz wok – smaż omlety na woku. Chodzi o to, by były małej średnicy. Jak nie masz woka, po prostu smaż na jak najmniejszej patelni. Dodaj olej kokosowy i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z syropem klonowym, z agawy, miodem lub ulubioną konfiturą.

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Źródło

18 myśli na temat “Bezglutenowe omlety z mąki kokosowej

  1. Dobra, ale gdzie teraz taką mąkę dostać? Nie pierwszy raz widzę, że ktoś ją stosuje, ale szczerze mówiąc… jeszcze nie spotkałam jej na półce w sklepie 🙂

    1. Sonia, ja kupiłam w internetowym sklepie bioindygo.pl, w artykule jest link do sklepu. Mało tego – oni mają teraz promocję – 4,99 zł/kg 🙂

  2. Sam niedawno dopiero odkryłem właściwości mąki kokosowej – naprawdę świetna sprawa. Przy okazji – mąkę kokosową można też zrobić samemu, z wiórków kokosowych – otrzymujemy wtedy i mąkę kokosową i mleko kokosowe – dwa w jednym!

  3. Ostatnio szukałam mąki kokosowej. Trochę wkurza mnie, że takie rarytasy można zamówić tylko przez internet. W żadnym markecie takiej maki nie uświadczysz. Co prawda nie jestem wege, ale taka mąka jest zdrowsza i bardziej fit.

  4. Nie wiem dlaczego, ale kilka razy robiłam placuszki z mąki kokosowej i za każdym razem się rozwalały 🙁 Wydaje mi się, że mąka kokosowa jest mniej „zbita” i gorzej się klei, jeśli wiesz o co mi chodzi – te same placuszki, robione z mąką żytnią wychodzą idealnie, a z kokosową albo jaglaną się rozwalają… Może więcej jajek załatwi sprawę, zawsze dodawałam jedno

Dodaj komentarz