Przechytrz zimę – prosty sposób na zakonserwowanie pomidorów

Share Button

Jeszcze chwila i zaśpiewamy: „adio pomidore”. Ale jeszcze nie teraz. Nie dziś. Teraz pędzimy na bazar i zamykamy smak lata w słoikach. By w zimie do chlebka mieć pomidory lub po prostu zupę lub sos.

Wiadomo, dlaczego należy wychwalać pod niebiosa te czerwono-pomarańczowe wspaniałości.

Przypomnę tylko, że pomidory zawierają największe źródło likopenu spośród innych owoców i warzyw. Szczególnie po poddaniu pomidorów obróbce termicznej biodostępność likopenu jest jeszcze większa.

Pomidory mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Ponadto badania wykazały związek między jedzeniem pomidorów i przetworów pomidorowych a mniejszym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów, chorób układu krążenia, osteoporozy czy uszkodzeń skóry wywołanych przez promieniowanie ultrafioletowe.

Przy okazji poparzeń słonecznych – naturalnym filtrem przeciwsłonecznym są właśnie przetwory z pomidorów. Wypróbowałam na sobie, kiedy pewnego razu spiekłam się w górach. Jeśli i Wam się zdarzy trochę „przypalić”, nie tylko zjedzcie sporą porcję przecieru pomidorowego, ale posmarujcie również nim skórę.

Jak większość warzyw i owoców najlepiej spożywać surowe, tak pomidory warto przed zjedzeniem sparzyć, by wydobyć likopen – niezwykle silny utleniacz.

A teraz prezentuję prosty sposób na konserwację pomidorów, dzięki któremu nie będziecie się martwić o dostawę pomidorów przez okrągły rok.

 

Składniki:

5 kg mięsistych pomidorów, najlepiej gatunek lima
5 łyżeczek soli 1 łyżeczka na 1 kilogram pomidorów
Słoiki-na 1 słoik 0,9 l przypada ok. 600 – 700 g pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj słoiki. Możesz je wyparzyć lub umyć w zmywarce.

Następnie dokładnie umyj pomidory i razem ze skórkami przetnij je w ćwiartki lub połówki. Idea jest taka, by z tak przygotowanych pomidorów łatwo schodziła skórka.

Pokrojone pomidory ułóż w wysterylizowanych słoikach. Zasyp odpowiednią ilością soli, słoiki zamknij i luźno ułóż w piekarniku, tak, aby słoiki nie dotykały się.

Piecz w 150°C przez 40 minut lub do momentu, kiedy uznasz, że pomidory są już gotowe.

Skórka z pomidorów po wyjęciu ze słoika powinna zejść bez problemu, a sam pomidor powinien mieć zwartą strukturę, bez rozpadania się.

Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu i bądź gotowy na nadejście zimy 🙂

 

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

Zdjęcie główne artykułu nie jest moim dziełem. Jest pobrane ze strony depositphotos.com

19 myśli na temat “Przechytrz zimę – prosty sposób na zakonserwowanie pomidorów

  1. Pomidorów nie lubię, więc z tego sposobu nie skorzystam, ale wspomnę o tym mojej mamie 😀 Nigdy nie próbowała tak konserwować pomidorów, a mój tata je uwielbia – szczególnie te “swoje”, ze szklarni 🙂

  2. Pomidory uwielbiam. Śmieję się, że ze wszystkich owoców najbardziej lubię pomidory, które w zasadzie nimi są. Ale nie spotkałam się jeszcze z tym, że warto je stosować na poparzoną skórę. Dobrze wiedzieć.

  3. Pomidory tylko świeże, inne mi nie smakują. W ogóle nie lubię konserw i innych podobnych rzeczy. Jednakże wiem kto by z chęcią zjadł więc podeślę linka 😀

Dodaj komentarz