Wegańskie pesto z liści rzodkiewki

Share Button

Jeśli i u Was rzodkiewka rośnie jak chwast, polecam nie wyrzucać liści, tylko przygotować pesto.

Połączenie liści, czosnku, przypraw, oliwy i prażonych migdałów jest nieziemsko dobrym pomysłem. Nawet nie ma potrzeby dodawać parmezanu.

 

Składniki:

– pęczek liści rzodkiewki
– ząbek czosnku
– 70 g uprażonych migdałów lub ziaren słonecznika
– oliwa z oliwek
– dobra sól, przyprawy wg uznania (u mnie mieszanka ziół z suszonymi pomidorami)
– pomidorki koktajlowe – wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Zblendować liście ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, przyprawami i uprażonymi ziarnami.
Na patelni na oliwie podsmażyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Niebo w gębie 🙂

 

Przydatne informacje:

  • Liście rzodkiewki ze sklepu można zblanszować.
  • W liściach rzodkiewki, podobnie jak w innych częściach zielonych rośliny, jest zawarty chlorofil (skumulowana energia słoneczna w liściach uzdrawia nasze komórki).
  • Zielone liście detoksykują organizm, warto surowe dodawać do wyciskanych soków.
  • Nie dodanie parmezanu wcale nie odbiera pestu dobrego smaku. Potrawa ma bardziej „świeży” smak.
  • Dodanie podsmażonych pomidorków podnosi walory smakowe.
  • Zamiast liści rzodkiewki można dodać rozmaite inne liście, nawet pokrzywę 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

13 myśli na temat “Wegańskie pesto z liści rzodkiewki

  1. super wiadomość, zawsze liście albo wyrzucałam, albo zjadała świnka morska, a przecież pesto to moja ulubiona potrawa, dzięki za taki przepis

  2. Pesto z rzodkiewki. Muszę koniecznie spróbować, zwłaszcza że uwielbiam pesto! Ale w takiej odsłonie jeszcze nie próbowałam. Ciekawy blog i bardzo fajnie zbudowana strona. Pozdrawiam i czekam na kolejne quchenne inspiracje 😉

Dodaj komentarz