Młode ziemniaki najczęściej podaje się gotowane, posypane z koperkiem. Można je też przygotować w nieco inny sposób, a danie, które zaraz opiszę, zaskoczy każdego!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
olej kokosowy do smażenia
ulubione przyprawy, u mnie: curry, czubryca zielona, chilli
opcjonalnie gotowy sos chilli
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut.
Na woku lub patelni rozgrzać olej kokosowy, ułożyć ziemniaki i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i podpiekać. Gdy będą już wystarczająco rumiane, dodać przyprawy, sos chilli (opcjonalnie) zmniejszyć ogień i jeszcze poddusić.
Danie to świetna alternatywa dla niezdrowych frytek.
Smacznego 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.
Super pomysł z mieszanką przypraw mniej standardową jeśli chodzi o ziemniaki.
Uwielbiam ziemniaczki na wszystkie sposoby! A z czubrycą.. mniam
Wyglądają apetycznie! 🙂
Lubię opiekane ziemniaki i też często eksperymentuję z różnymi przyprawami 🙂
Smakowite danie:-) Uwielbiam młode ziemniaki, ale nigdy nie jadłam ich w takiej formie, trzeba spróbować:)
Ciekawa opcja, tylko nie mam woka 😛
Zwykła patelnia w zupełności wystarczy 😉
Moja Żona uwielbia ziemniaki – może przygotuję jej takie na obiad. Także jesteśmy wege więc przepisy się pryzdadzą 🙂
Ciekawe! Ja najczęściej piekę ziemniaki w piekarniku. Uwielbiam 🙂
Genialny przepis, a mój wok jakiś ostatnio zakurzony jest, trzeba wypróbować!
Uwielbiam ziemniaczki w podobnej formie. Najczęściej przygotowywałam w piekarniku. Nie używałam też czubrzycy. Czas wypróbować.