Pieczone ziemniaki z woka z orientalną nutą

Share Button

Młode ziemniaki najczęściej podaje się gotowane, posypane z koperkiem. Można je też przygotować w nieco inny sposób, a danie, które zaraz opiszę, zaskoczy każdego!

 

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
olej kokosowy do smażenia
ulubione przyprawy, u mnie: curry, czubryca zielona, chilli
opcjonalnie gotowy sos chilli
sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut.

Na woku lub patelni rozgrzać olej kokosowy, ułożyć ziemniaki i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.

Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i podpiekać. Gdy będą już wystarczająco rumiane, dodać przyprawy, sos chilli (opcjonalnie) zmniejszyć ogień i jeszcze poddusić.

Danie to świetna alternatywa dla niezdrowych frytek.

Smacznego 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

 

10 myśli na temat “Pieczone ziemniaki z woka z orientalną nutą

Dodaj komentarz