G-BOMBS – 6 kroków do odporności i długowieczności

G-BOMBS to prosty system, dzięki któremu zapamiętasz mocną SZÓSTKĘ najzdrowszych, wzmacniających organizm i zwalczających choroby pokarmów na całej naszej planecie. Pomysłodawcą tej idei jest amerykański lekarz, specjalista od żywienia, twórca trendu w dietetyce zwanym nutritarianizmem, dr  Joel Fuhrman.

Co oznacza ten skrót:

                    G – greens (zielenina)

                    B – beans (rośliny strączkowe)
                    O – onions (rośliny cebulowe)
                    M – mushrooms (grzyby)
                    B – berries (owoce jagodowe)
                    S – seeds (nasiona i ziarna)

G BOMBS to produkty o dużej gęstości odżywczej, prawdziwe superfoods, mega-odżywcze bomby, które powinny być konsumowane każdego dnia. Nasyceni naturalnymi witaminami i minerałami, pochodzącymi z żywności, mamy szansę wzmocnić naszą odporność i uchronić się przed rozmaitymi chorobami.

G jak Greens – zielenina

Zielone warzywa, w tym warzywa liściaste, są grupą najbardziej odżywczych ze wszystkich innych znanych produktów spożywczych. Są niskokaloryczne, a przy tym mają wysoką gęstość odżywczą. Większość kalorii w zielonych warzywach pochodzi z białka bogatego w dobroczynne fitoskładniki, takie jak kwas foliowy, wapń, czy nawet niewielkie ilości omega-3. Chlorofil zawarty w roślinach ma właściwości odtruwające nasz organizm, usuwa toksyny i wzmacnia układ krwionośny. Budowa chlorofilu przypomina budowę cząsteczki hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Surowa zielenina regeneruje system krwionośny i działa detoksykująco. Zielonki są również bogate w pigmenty przeciwutleniające zwane karotenoidami, w szczególności luteinę i zeaksantynę, dbającymi o dobry stan naszych oczu.

Wszystkie zielone warzywa zawierają ochronne mikroelementy i fitoskładniki, ale warzywa krzyżowe mają szczególnie wyjątkowy skład chemiczny – zawierają glukozynolany, a gdy ich ścianki komórkowe są łamane, siekane, dokładnie żute czy rozdrabniane, reakcja chemiczna przekształca glukozynolany w izotiocyjaniany (ITC) – związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Glukozylany rośliny wykorzystują jako naturalną ochronę przed drapieżnikami. Badania wykazały, że izotiocyjaniany mają działanie podnoszące naszą odporność, zwalczają stany zapalne, a nawet nowotwory.

Fitozwiązki zawarte w zielonych roślinach zapobiegają uszkodzeniom DNA wywołanym szkodliwymi czynnikami środowiskowymi lub niedoborami, a nawet naprawiają powstałe już uszkodzenia. Przeciwdziałają powstawaniu cukrzycy i otyłości, detoksykują, usuwają toksyny i związki kancerogenne.

Warto jeść zróżnicowaną zieleninę: rozmaite odmiany sałat, szpinak, botwinkę, nać pietruszki, selera, rzodkiewki i koperku, szparagi, karczochy, cukinię, zieloną paprykę, kapustę pekińską, cykorię, brokuły, brukselkę, kapusty, kiełki, wodorosty, awokado czy zioła.

B jak Beans – strączkowe

Różne gatunki fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy czy bobu są doskonałym przykładem pokarmu z dostępnych źródeł węglowodanów. Strączki stabilizują poziom cukru we krwi, ponieważ są trawione powoli. Są sycące, przez co zapewniają uczucie sytości na dłużej i w konsekwencji zapobiegają podjadaniu.

Strączki zawierają różne rodzaje błonnika, zarówno tego rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, a także błonnik odporny na trawienie (skrobię oporną). Szczególnie fasola jest przykładem żywności o wyjątkowo wysokim poziomie błonnika i opornej skrobi, zawiera węglowodany nierozkładane przez enzymy trawienne. Włókna i oporna skrobia nie tylko zmniejszają całkowitą liczbę kalorii, ale także na skutek fermentacji przez bakterie jelitowe, wspomagają właściwą mikroflorę jelitową. Jedzenie strączków sprzyja naszej odporności, gdyż jak wiemy, zdrowie zaczyna się w jelitach.

Stwierdzono, że spożywanie fasoli, grochu lub soczewicy co najmniej dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko raka okrężnicy o 50%. Spożycie roślin strączkowych zapewnia również znaczącą ochronę przed rakiem jamy ustnej, krtani, gardła, żołądka i nerek.

Kolorowe odmiany fasoli zawierają spore ilości polifenoli, substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, chroniącym DNA przed uszkodzeniem i wspierającym układ odpornościowy. Zapobiegają wystąpieniu zmian nowotworowych oraz mogą działać jako aktywny czynnik proapoptyczny, (apoptoza – proces samozniszczenia komórek nowotworowych).

Badania przeprowadzone wśród osób w podeszłym wieku wśród różnych grup etnicznych ujawniły wpływ spożywania strączków na długość życia.

O jak Onions – cebulowate

Cebula wraz z porami, czosnkiem, szczypiorkiem i szalotką tworzą rodzinę warzyw Allium. Ta rodzina ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i immunologiczny, a także ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Warzywa cebulowate znane są z charakterystycznych związków siarkoorganicznych, podobnie jak izotiocyjaniany w warzywach z rodziny krzyżowych, związki organiczne siarki są uwalniane, gdy cebulowate są posiekane lub zmiażdżone.

Badania epidemiologiczne wykazały, że zwiększone spożycie warzyw z tej rodziny wiąże się z niższym ryzykiem raka żołądka i prostaty. Fitozwiązki zawarte w warzywach Allium zapobiegają rozwojowi nowotworów poprzez detoksykację czynników rakotwórczych, hamowanie wzrostu komórek rakowych.

Organiczne związki siarkowe oraz flawonoidy (np. kwercetyna) zawarte w warzywach cebulowych chronią nasze zdrowie i wzmacniają odporność. Znane są z wielu prozdrowotnych działań, są: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, wspomagające detoksykację oraz przeciwnowotworowe.

M jak Mushrooms – grzyby

Właściwości lecznicze grzybów znane są od tysięcy lat. Grzyby w powszechnym mniemaniu uznawane były jedynie za smaczny dodatek kulinarny, bez właściwości odżywczych, a co dopiero leczniczych. Dziś już wiemy, że tak nie jest, badania naukowe potwierdziły liczne działania prozdrowotne grzybów: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, pobudzające układ odpornościowy, prebiotyczne (stymulujące rozrost prawidłowej mikroflory jelitowej), przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, obniżające zbyt wysoki poziom trójglicerydów, normalizujące ciśnienie, zapobiegające uszkodzeniom DNA oraz działają ochronnie na wątrobę.

Grzyby zawierają sporo makro – i mikroelementów takich jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, sód oraz miedź, cynk, jod, mangan, przy czym w kapeluszach znajduje się ich więcej niż w trzonkach. Są bogate w witaminy: A, B1, B2, D, PP.

Regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, żołądka i jelita grubego.
W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych w Chinach kobiety, które zjadały co najmniej 10 gram świeżych grzybów dziennie (około jednego grzyba dziennie) ryzyko zachorowania na raka piersi malało o 64%. Jeszcze bardziej spektakularnie wyglądało to u kobiet, które zjadały 10 gram grzybów i do tego codziennie piły zieloną herbatę – 89% spadek ryzyka u kobiet przed menopauzą i 82% u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Związki ochronne zawarte w grzybach nie ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury, dlatego nawet grzyby poddane obróbce termicznej zachowują swoje cenne właściwości (nie zaleca się spożywania grzybów na surowo z uwagi na obecność w nich agarytyny: w doświadczeniach na zwierzętach uznano ją za łagodny kancerogen, ulega ona jednak rozkładowi podczas termicznej obróbki).

B jak Berries – jagody (i generalnie owoce)

Ze wszystkich znanych grup owoców pod względem zawartości działań prozdrowotnych palmę pierwszeństwa dzierżą owoce jagodowe: truskawki, poziomki, jeżyny, maliny, borówki, różnego rodzaju jagody, agrest, winogrona, czarny bez, aronia, żurawina, morwa, głóg, rokitnik, a także owoce granatu. Cytryny i pomarańcze też, mimo iż nie są to owoce jagodowe.

Jagody, o niskiej zawartości cukru, zasobne w składniki odżywcze wabią kształtem, smakiem, soczystością i zapachem. Są jednymi z najlepszych pokarmów, jakie sobie możemy wyobrazić. Ich żywe kolory oznaczają, że są pełne przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów i witamin antyoksydacyjnych. Owoce jagodowe są jednymi z najwyższych dostępnych antyoksydantów.

Owoce te bogate są w cenne polifenole, antocyjany i kwasy garbnikowe o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, zapobiegającym uszkodzeniom naszego DNA i unieczynniającym związki dla nas szkodliwe (szczególnie te rakotwórcze). Spożywanie jagód zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i nowotwory.
Ponadto jagody są doskonałym pokarmem dla mózgu – konsumpcja jagód poprawia zarówno koordynację ruchową, jak i pamięć.

S jak Seeds – nasiona

Nasiona i orzechy zawierają zdrowe tłuszcze i są bogate w cenne mikroelementy, w tym fitosterole, minerały i przeciwutleniacze. Niezliczone badania wykazały korzyści zdrowotne orzechów dla układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, orzechy i nasiona w diecie pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi i w profilaktyce przeciw cukrzycy.

Każdy rodzaj nasion jest unikalny pod względem odżywczym. Profil odżywczy nasion jest podobny do profilu odżywczego orzechów jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze, minerały i przeciwutleniacze, ale to w nasionach jest więcej minerałów śladowych niż w orzechach.

Nasiona lnu, chia i konopi są niezwykle bogatym źródłem tłuszczów omega-3. Oprócz omega-3, siemię lniane jest bogate w błonnik i lignany. Nasiona lnu chronią przed chorobami serca, a lignany, występujące zarówno w nasionach lnu, jak i nasionach sezamu, mają działanie przeciwnowotworowe.

Nasiona słonecznika są szczególnie bogate w białka i minerały, nasiona dyni to skarbnica żelaza, wapnia i cynku. Nasiona sezamu zawierają najwięcej wapnia w porównaniu do jakiegokolwiek innego jedzenia na świecie. Zapewniają obfite ilości witaminy E. Ponadto, czarne nasiona sezamu są niezwykle bogate w przeciwutleniacze.

Zdrowe tłuszcze w nasionach i orzechach pomagają również w wchłanianiu składników odżywczych podczas jedzenia z warzywami.

W dzisiejszym zwariowanym świecie ciągle nie wiadomo, gdzie szukać wiarygodnych informacji z dziedziny zdrowia czy dietetyki, którą pójść drogą, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Współczesne jedzenie nie jest dziś takie jak kiedyś, a tutaj cały artykuł poświęciłam temu, jak się leczyć jedzeniem właśnie.  Jest wiele dróg do zdrowia i każdy z nas musi sobie to wszystko poukładać. Ja podrzucam puzzle niczym okruszki chleba i elementy układanki, którą jest zdrowie.

Na zdrowie 🙂

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Warto przeczytać:

Dieta roślinna – 8 pułapek, na które musisz zwrócić uwagę

Czerwona kartka – co robić, gdy przyjdzie ta straszna choroba

Ludzie nożem i widelcem kopią sobie grób – cz.II

Niepokojące oznaki niedożywienia. Objawy niedoboru witamin i minerałów.

10 zasad naturalnej terapii – czyli jak prostymi metodami cieszyć się zdrowiem

Lubię czosnek i dobrze mi z tym – jak jeść czosnek bez utraty jego wartości leczniczych

Rokitnik zwyczajny – lecznicza roślina o niezwyczajnych właściwościach. Słów kilka o najnowszej książce Zbigniewa T. Nowaka „Zielony detoks”

Czernidłak kołpakowaty – obłędnie smaczny i pospolity grzyb

 

18 myśli na temat “G-BOMBS – 6 kroków do odporności i długowieczności

  1. Świetny, bardzo rzetelnie napisany artykuł! Najbardziej zaskoczyły mnie w tym zestawieniu grzyby – do tej pory myślałam, że są one raczej niezbyt wartościowym składnikiem diety.

  2. Wiele przydatnych informacji w jednym miejscu – takie wpisy lubię najbardziej 🙂 Link zapisuję, myślę, że niejednokrotnie tutaj zajrzę 🙂

  3. Zdrowa, zbilansowana dieta to klucz do dobrej odporności. Nawet jeśli przeziębienie cię dopadnie, to jesteś w stanie szybciej się z nim rozprawić

Dodaj komentarz