Zioła, które podbiły medycynę – recenzja książki Zbigniewa T. Nowaka

„Zioła i inne rośliny lecznicze wiernie towarzyszą ludzkości od czasów najdawniejszych. Zawsze w historii cywilizacji było tak, że człowiek, obserwując rośliny występujące wokół, skrzętnie wybierał te, które służyły mu jako pokarm i lekarstwo na przeróżne choroby. I tak jest po dziś dzień.” – Zbigniew T. Nowak.

Dziś znowu mam przyjemność recenzować książkę Zbyszka Nowaka. „Zioła, które podbiły medycynę” to pięknie wydany przegląd roślin leczniczych na najczęstsze schorzenia. Wiele tych roślin jest nam znanych, na przykład: jeżówka purpurowa na wzmocnienie odporności, żeń-szeń na pamięć i koncentrację, czosnek na nadciśnienie, morwa biała na otyłość i cukrzycę, karczoch w trosce o zdrowie wątroby czy żurawina przeciw infekcjom pęcherza. Te rośliny podbiły nie tylko medycynę, ale także nasze serca 🙂

Każda roślina w tym zestawieniu jest bardzo dokładnie opracowana. Przeczytamy kiedy i w jakim kraju została odkryta, jak ją można rozpoznać w naturze, a także w jakich warunkach rośnie. Są podane także wskazówki do samodzielnych upraw, autor opisał także botaniczny charakter poszczególnej rośliny leczniczej oraz opracował jakie bogactwo fitoskładników, witamin i minerałów drzemie w poszczególnych ziołach. Oczywiście w książce można przeczytać czym zasłynęły w medycynie. Znajdziemy tu także mnóstwo przepisów kulinarnych, a także receptury na różne lecznicze mikstury.

Każdy rozdział jest opatrzony fotografiami danej rośliny. Książka jest napisana tak, że zaraz by się chciało pobiec na łąkę, pozbierać rozmaite zioła i przygotować smakowite nektary, napary lub nalewki.

Książka w twardej oprawie jest pięknie wydana, bez wątpienia to świetny pomysł na prezent.

 

A oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego zaczerpniętego z książki:

Składniki:

1/2 kg świeżych, młodych liści czosnku niedźwiedziego, zebranych przed kwitnieniem,
1 szklanka oliwy z oliwek,
15 dag orzechów nerkowca lub orzeszków piniowych
1 1/2 łyżki soli

Umyj liście czosnku i osusz je na ręczniku papierowym, pokrój, umieść w blenderze, dodając stopniowo oliwę z oliwek oraz dodając orzechy. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Nałóż do starannie wyparzonych niewielkich słoików, zakręć i przechowuj w lodówce.

 

Tytuł: „Zioła, które podbiły medycynę”
Autor: Zbigniew T. Nowak
Wydawnictwo: AA Kraków
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 304
Cena: 39,90 zł

Partner wpisu:


Przeczytaj jeszcze:

Złota kolekcja ziół Zbigniewa T. Nowaka – recenzja książek

Recenzja terminarza „Zdrowie na cały rok 2019” – Zbigniew T. Nowak

Nie lecz się reklamami leków – zioła zamiast tabletek – recenzja najnowszej książki Zbigniewa T. Nowaka

Rokitnik zwyczajny – lecznicza roślina o niezwyczajnych właściwościach. Słów kilka o najnowszej książce Zbigniewa T. Nowaka „Zielony detoks”

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

14 myśli na temat “Zioła, które podbiły medycynę – recenzja książki Zbigniewa T. Nowaka

Dodaj komentarz