Zjadła filiżankę pestek z arbuza i wtedy… – o leczniczych walorach oleju z pestek z arbuza

Arbuza jecie z pestkami czy bez?

Gdy byłam mała, straszono mnie, że jak będę jadła arbuza razem z pestkami, ten wykiełkuje mi w brzuchu i urośnie. I będę miała duży brzuch 🙂

Jak to bywa z niektórymi pestkami (z arbuza czy z winogron), najczęściej je wypluwamy. Połknięte w całości na wiele się nie zdadzą, a przewód pokarmowy będzie musiał wykonać dodatkową pracę, by je strawić.

Nie zmienia to faktu, że w pestkach owoców drzemie siła wielka. Sęk w tym, że musisz tylko wiedzieć, jak tę moc wydobyć.

Technolodzy żywności potrafią „z niczego” wyczarować coś wielkiego. Z pestek, powszechnie uznawanych za odrzut, powstają tłoczone na zimno, prozdrowotne i drogie oleje. Warto je kupować? Warto.

Walory zdrowotne pestek z arbuza

Podobnie jak w przypadku pestek z innych owoców, nasiona są cenniejsze niż miąższ. Przede wszystkim dostarczają cennych tłuszczy – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających układ krążenia.

Pestki arbuza zawierają sporo białka, zawierają aminokwas argininę, która reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
Bogactwo mikroelementów i witamin w tych niepozornych pestkach jest potężne. Posypując proszkiem z pestek lub polewając olejem, dostarczymy organizmowi: magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy E, C oraz witamin z grupy B.

Wszystkie w/w składniki mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i trawienny. W pestkach arbuza jest także sporo przeciwutleniaczy, opóźniających starzenie, dlatego olej z pestek arbuza znalazł zastosowanie w kosmetyce. Przeciwutleniacze chronią komórki, białka i DNA przed atakami wolnych rodników, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, niektóre nowotwory a także chorób układu krążenia i neurodegeneracyjnych.

Jak jeść pestki z arbuza

Jakkolwiek pestki z arbuza są bardzo zdrowe, powinno się je konsumować w odpowiedni sposób. Najwygodniejszym sposobem jest przyjmowanie pestek z arbuza w formie oleju.

Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie dań na bazie mąki z pestek arbuza. No kto by pomyślał! Jakie ciekawe w smaku muszą być ciasteczka czy inne wypieki na bazie tej mąki.

Od następnego lata będę zbierać pestki z arbuza, by zrobić z nich przekąskę, robimy ją tak:
Pestki trzeba wypłukać i osuszyć, a następnie skropić oliwą i wysypać na blachę. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec pół godziny. Zimne pestki trzeba wyłuskać i już można nimi posypywać potrawy.

Zdecydowanie szybszym sposobem będzie podprażenie nasion na patelni i zmielenie ich w młynku do kawy. Będą miały przyjemny, orzechowy posmak. Ale ja bym się skłaniała, by nie poddawać pestek obróbce termicznej, tylko po prostu zmielić je na proszek i posypywać nimi potrawy.

Olej z pestek arbuza, tłoczony na zimno, sprawdzi się jako idealny dodatek do zimnych potraw. Można go stosować w różnego rodzaju sałatkach, zarówno owocowych, jak i warzywnych. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi idealnie nadaje się również jako składnik dipów czy letnich koktajli.

To nie koniec zadziwiających walorów arbuza, a właściwie oleju z jego pestek. Olej z pestek arbuza sprzyja rozpuszczaniu kamieni nerkowych wapnia i kwasu moczowego, (szczawiany i moczany), a także eliminuje przyczyny ich powstawania, zwiększa wydalanie kwasu moczowego. Regularnie stosowany w żywności zapobiega rozwojowi nieodwracalnych zmian w nerkach. Łagodzi stany zapalne układu moczowego.  

Olej z pestek arbuza jest szczególnie cenny dla mężczyzn, ponieważ może on zapobiec zapaleniu gruczołu krokowego, poprawić produkcję plemników, przywrócić potencję.

Sposób stosowania (informacje zaczerpnięte ze strony www.proaktiv.pl

Olej z pestek arbuza przyjmować doustnie w ilościach 1-2 łyżeczki dziennie z posiłkami. Czas trwania kuracji 2-4 miesięcy. W razie potrzeby stosować jako dodatek do żywności. Po podgrzaniu, traci swoje właściwości.

Partner wpisu:

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Przeczytaj jeszcze:

31 myśli na temat “Zjadła filiżankę pestek z arbuza i wtedy… – o leczniczych walorach oleju z pestek z arbuza

  1. Zdecydowana większość pestek ma właściwości prozdrowotne i nigdy nie należy ich wyrzucać, lecz zjadać. Najlepiej rozgryzając. Zwykłe jabłko to chyba najciekawszy przykład. Ogryzki się wyrzuca razem z pestkami, a tymczasem są owe pestki źródłem choćby amigdaliny, która podobno świetnie daje sobie radę z rakiem. Więcej amigdaliny jest tylko w jądrach pestek moreli. I rzeczywiście muszą mieć właściwości zdrowotne, skoro Unia chce zakazać ich sprzedaży – za bardzo psują interesy koncernom farmaceutycznym… Także Kochani – leczymy się sami 😉
    Zapraszam do mnie na bloga http://www.WiejskieInspiracje.pl, gdzie będę pokazywał zakładanie ogrodu ze zdrową żywnością już na wiosnę 😉

  2. Bardzo ciekawy wpis, powiem szczerze, że nigdy nie pomyślałam o pestkach arbuza jako dodatku do potraw, a z taką łatwością zjadamy pestki dyni. Fajne rady, będę chciała wykorzystać 🙂

  3. Naprawdę? Zawsze zjadalam i miałam wyrzuty sumienia, że nie chciało mi się ich wydłubywać ?dobrze wiedzieć, ze może jakiś podrzutek z tego był ? w tym roku na pewno będę je prażyć! Uwielbiam wszelkiego rodzaju pestki w sałatkach!

Dodaj komentarz