Podagrycznik w kuchni – przepis na dip z chwasta

Podagrycznik w dawnych czasach celowo uprawiany był w przyklasztornych ogrodach jako roślina lecząca podagrę (dnę moczanową). Ziele to znane jest z niezwykłej mocy rozpuszczania soli kwasu moczowego, jest niezastąpionym panaceum w leczeniu chorób artretycznych. Współcześnie można zaobserwować wielki renesans podagrycznika, wiele osób interesujących się zielarstwem docenia tę roślinę leczniczą, choć podobno dla niektórych ogrodników to inwazyjne ziółko jest utrapieniem.

Więcej na temat podagrycznika napisałam tu:

Podagrycznik – zielona petarda zdrowia. Przepis na pesto z podagrycznika i pokrzywy

Jak to dobrze, że tyle darmowego zielska rośnie wokół nas… a podagrycznik to taka dzika jarzyna, którą można przygotować na wiele sposobów: na ciepło jako zupę, a’la szpinak lub sos, na zimno: jako dodatek do szejka, jako sok lub surówkę. Można go także ukisić lub zrobić z niego ocet.

Mój przepis na dip z podagrycznika jest bardzo prosty i zakłada posiadanie wyciskarki lub sokowirówki.

Składniki:

wyciśnięty sok z podagrycznika – około 50 ml
mały kubek śmietany 18%
ocet jabłkowy lub inny domowy ocet do smaku
oliwa lub masło klarowane
łyżeczka mąki w celu zagęszczenia
odrobina słodzidła (np. syrop klonowy lub z agawy)
czosnek
sól

Zmiażdżony czosnek delikatnie podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę, sól, syrop i mąkę. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gdy masa wystygnie, dodajemy sok z podagrycznika. Pozostawiamy do ostudzenia.

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Zapraszam jeszcze:

Pokrzywa – co można z niej zrobić

„Trzeba pokonać tę chwastofobię, na którą cierpią Polacy” – o zdrowej, przeciwnowotworowej żywności, wegetarianizmie i radości gotowania – wywiad z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż

Zioła na wyprawie wysokogórskiej – rozmowa z zielarzem Eugene Gawenda

Chwasty – leczą, karmią, ubierają

 

12 myśli na temat “Podagrycznik w kuchni – przepis na dip z chwasta

  1. Nigdy nie słyszałam o podagryczniku, ale wiem, że wykorzystywanie ziół w kuchni jest bardzo popularne. To zaskakujące jak wiele „darmowych” roślin wokół nas można wykorzystać. Niestety nie posiadam sokowirówki, ale chętnie wykorzystam go jako dodatek do surówki:)

  2. Zaciekawiło mnie co to ten podagrycznik. Koniecznie muszę się dowiedzieć o nim, bo lubię nowości dla mnie 🙂 Przepis też mam nadzieję wykorzystać 😉

  3. Tylko nauczyć się odróżniać rośliny, a z tym to już trochę większy problem. No i w przypadku mieszczuchów to jednak trochę trzeba wyjechać za miasto, żeby nie zjadać z całą tablicą mendelejewa

Dodaj komentarz