Na blogu powstało już kilka artykułów poświęconych naturalnym octom, zapraszam do przeczytania w wolnej chwili: tutaj,tutaj, tutaj i tutaj.
A wiecie jakim ostatnio zostałam zaskoczona pytaniem?
„Nie rozumiem, do czego służą te octy, czy można nimi polewać galaretkę mięsną?”
Tego nie wiem. Domowe octy można śmiało używać do celów kulinarnych, kosmetycznych lub terapeutycznych.
Ocet jabłkowy jest jednym z najbardziej znanych i lubianych octów, które można spotkać w polskiej kuchni. Teraz jest idealny czas, by samemu zrobić swój własny ocet jabłkowy, do czego gorąco Was namawiam. Ale zanim taki ocet będzie gotowy (musi upłynąć co najmniej 6 tygodni) i chcecie go mieć teraz, w tej chwili, dlaczego by nie kupić sobie buteleczki lub dwóch prosto od producenta? Nieraz pytacie mnie o polecajki, więc dziś opowiem Wam o Żywym occie jabłkowym od Racjonalnych, których produkt miałam okazję sobie przetestować.
O producencie
Producentem jest mała, rodzinna, polska firma, mająca siedzibę w Kołobrzegu. Więcej możemy się dowiedzieć odwiedzając stronę Racjonalnych. Już na pierwszy rzut oka uderza schludność i miły design strony. A tak o sobie piszą:
Jesteśmy Racjonalni – rodzinny kolektyw, pasjonaci zdrowego trybu życia i rozsądnego odżywiania. Kiedy zrozumieliśmy, jak bardzo jakość życia zależy od jakości tego, co nakładamy na talerz i jak trudno samemu znaleźć odpowiednie produkty spożywcze w sklepach, postanowiliśmy zacząć działać. Tak zaczęła się historia marki Racjonalni – producenta i dystrybutora niepasteryzowanego, żywego octu jabłkowego oraz wygodnych, zdrowych superfoods najwyższej jakości.
O occie
Zainteresował mnie fakt, że ocet jest żywy, co oznacza, że posiada żywą matkę octową. Matka jest substancją złożoną z celulozy, drożdży i bakterii octowych. Pojawia się często pod koniec fermentacji octowej i przypomina meduzę. Każdy, kto zaczynał przygodę z octem, wie, jak trudno wyhodować matkę. Taka octowa galaretka może być używana do zaszczepiania kolejnych octów. Producent także zapewnia, że jabłka pochodzą z gospodarstwa ekologicznego, są niepryskane, z sadu gospodarzy. Jest to istotna informacja, ponieważ jabłka z rolnictwa konwencjonalnego nie zawsze są zdrowe, o czym pisałam tutaj:
Jabłka – na co zwracać uwagę, by leczyły, a nie truły. Przepis na jabłkowo – kokosowe racuchy
Wracając do octu Racjonalnych – do produktu nie są dodawane konserwanty, siarczyny, przeciwutleniacze ani barwniki, a ocet nie jest poddawany pasteryzacji, jest niefiltrowany i jest naturalnie mętny. Na uwagę zasługuje fakt, że ocet powstaje w procesie naturalnej, nieprzyśpieszanej fermentacji – najpierw krótkiej alkoholowej, a potem długotrwałej fermentacji octowej. Cały proces trwa do kilku miesięcy.
Moja opinia o occie Racjonalnym
Długo to trwało, zanim odebrałam przesyłkę, solidnie zapakowana paczka czekała na mnie kilka dni, aż w końcu nadszedł ten wyczekiwany czas i mogłam przystąpić do degustacji. Jest to najlepszy ocet jabłkowy, jaki dotąd piłam. W zapachu przypomina moje domowe octy, a w smaku dominuje jabłko. Nawet przyjemność sprawiło mi napicie się octu nie rozcieńczonego z wodą. Mistrzostwo! Butelka wydana pięknie, z ekologiczną owijką, na której widnieje prosty napis: Ocet jabłkowy, naturalnie fermentowany, nieklarowany, niepasteryzowany, niesiarkowany. Nawet pływają w nim strzępki matki 🙂 Brawo!
Cena:
250 ml – 15,90 zł
500 ml – 24,90 zł
1 l – 39,90 złDlaczego warto sięgać po ocet jabłkowy
Jak mawiała św. Hildegarda z Bingen:
Octu jabłkowemu przypisuje się wiele leczniczych właściwości:
– dezynfekuje i ma właściwości bakteriobójcze
– skutecznie gasi pragnienie, więc poleca się pić nie tylko wodę, ale dodawać do niej łyżkę octu
– ocet jabłkowy hamuje procesy starzenia się organizmu
– stosuje się go w celach kosmetycznych jako tonik do przemywania twarzy
– na jego bazie przeprowadza się kuracje odchudzające
– ocet ten wspomaga układ oddechowy
– stosuje się go jako konserwant
– rozcieńczony w wodzie zmiękcza włosy
– wzmacnia system odpornościowy
– przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie ciężkich, tłustych potraw, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
– daje efekt ochłodzenia, stosuje się go przy oparzeniach lub poparzeniach słonecznych
– a także jako okład na miejsca ugryzień przez owady.Ocet jabłkowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, kwasów i enzymów. Zawarte w nim pektyny mają dobroczynne działanie na układ trawienia. Bioflawonoidy zawarte w occie jabłkowym stanowią barierę przeciwnowotworową. Ocet jabłkowy jest bogaty w związki mineralne i pierwiastki śladowe takie jak: potas, wapń, chlor, żelazo, fluor, miedź, magnez, sód, siarka, krzem oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C, E.
Aby Twój żołądek dobrze funkcjonował
Obecnie zwraca się uwagę na konieczność utrzymania odpowiedniego poziomu kwasu w żołądku (między pH 1 a pH 2,5).
pH – 1: bardzo kwaśne
pH – 7: neutralne
pH – 14: bardzo zasadoweNiezdrową praktyką jest sięganie po preparaty na zgagę, gdy tylko poczuje się nieprzyjemne pieczenie i odbijanie. Regularne neutralizowanie kwasu w żołądku prowadzi do wielu dolegliwości, na przykład takich jak: depresja, bezsenność, silny kaszel, astma, alergie skórne i pokarmowe, zawał serca, bóle głowy lub anemia.
Żołądek funkcjonuje stabilnie, kiedy jest odpowiednio kwaśny, w innym przypadku nie jest w stanie w pełni trawić białek z mięsa czy warzyw. Nie strawione białka gniją, które trafiając do krwiobiegu, są rozpoznawane przez układ immunologiczny jako agresor.
Kuracja octem jabłkowym:
Aby żołądek prawidłowo funkcjonował i dobrze trawił, warto przygotować miksturę w proporcjach: 2 łyżki octu jabłkowego na 1/4 szklanki wody. Wypić 15 minut przed posiłkiem.
Warto pilnować, by w domowych szafkach nigdy nie brakowało naturalnego, domowego octu. To jest samo dobro.
UWAGA, promocja na horyzoncie:
Do końca października na hasło WEGEDROGA10 macie 10% rabatu nie tylko na ocet jabłkowy, ale na wszystkie produkty ze sklepu:)
Partner wpisu:
Zdjęcia do artykułu w większości są własnością Racjonalnych.
_______________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Już zajrzałam do sklepu, aby zapoznać się z ofertą produktów, i widzę, że znajduję tam nacisk na naturalność, a to mi jak najbardziej odpowiada.
Super, mi też tam się podoba 🙂
Bardzo dobry ocet jabłkowy, warto go kupić 🙂
Nie używam octów marketowych.
Krysiu, a piłaś ten od Racjonalnych?
Sporo czytałam o zdrowotności takich octów, ale jestem mało „kwaśna” i nie lubie takiego picia czy kiszonek (wiem, to zdrowe, no ale nie lubię).
Tyle się słyszy, że ocet jabłkowy potrafi zdziałać cuda zdrowotne, a przynajmniej pomóc w ich pojawieniu się, zatem w końcu się do niego przekonam 🙂
Nie używam, bo niestety nie mogę, moja choroba mi na to nie pozwala
Kurcze, koniecznie muszę przejrzeć ten sklep, czuję że trochę zbankrutuje ? W sumie octu jabłkowego nie używam… do niczego. Hmm… Ale dobrze wiedzieć, jaki warto kupić w razie czego ❤️
O kurczę, nigdy bym nie wpadła na to żeby samodzielnie robić ocet jabłkowy. Nie znałam też jego właściwości leczniczych. Bardzo fajny tekst!
bardzo ciekawy wpis, muszę bliżej się przyjrzeć kuracjom octowym 🙂
Octu nie piję a tylko wykorzystuję do czyszczenia więc ze względu na cenę odpada. A szkoda, bo chętniej bym zapłacił polskiej firmie.
Witaj, no właśnie do końca października jest -10% rabatu na hasło wegedroga na wszystkie produkty od Racjonalnych. Chociaż mi byłoby szkoda wykorzystywać ich octu do sprzątania. A może przekonasz się do jego picia?
Kiedyś piłyśmy ocet jabłkowy i też była to Polska firma ale nie mogę sobie przypomnieć jaka 😀 W każdym bądź razie również był naprawdę dobry a nie taki sam kwas jak kupuje się w sklepach.
Nie miałam okazji nigdy wypróbować… Ale widzę, że ma sporo właściwości… ? A kwaśne lubię ?
Zdecydowanie za mało go używam, a przecież z octem jabłkowym tak się kiedyś lubiliśmy.
ocet do salcesonu – pycha! 😀
OO, nie słyszałam o żywym occie 😀