Zdrowy, pyszny, wegański i łatwy deser gruszkowy z recyklingu

Deser powstał z potrzeb utylitarnych. Namnożyło mi się gruszek, z których trzeba było prędko coś zrobić, by się nie zepsuły. Podobny deser zrobicie też z innych owoców, takich jak śliwki czy jabłka.

Deser nazywa się crumble i ma tyle wersji, ile kucharzy 🙂 Mi on wybitnie przypadł do gustu. Jest genialny w swej prostocie, słodki, zdrowy i pyszny.

 

Często robię kompoty i zawsze mi leżały na sercu te nieskonsumowane owoce.

 

Potrzebne będą:

•owoce z kompotu: gruszki, śliwki lub jabłka – tyle, by do połowy wypełnić salaterkę
•1 lub 2 łyżki słodzidła, np. syropu z agawy
•2 łyżki oleju kokosowego
•cynamon do smaku
•zblendowane płatki owsiane – niecała szklanka
•opcjonalnie: wiórki kokosowe, żurawina, orzechy

 

Sposób wykonania:

Krok 1. Płatki owsiane zblendowane na mąkę wsyp do rondelka. Zmieszaj z olejem kokosowym, słodzidłem i wiórkami kokosowymi. Wymieszane razem uzyskają konsystencję kruszonki.

Krok 2. Kruszonką posyp pokrojone owoce i piecz przez 15 – 20 minut w piekarniku o temperaturze 220˚C. Musisz pilnować, bo łatwo przypalić.

Krok 3. Upieczony deser posyp orzechami i żurawiną.

Krok 4. Bierz łychę i zajadaj 🙂

 

Ważna uwaga!

Deser robiłam kilka razy. Ważne, by owoce były lekko twarde, by do miękkości doszły w piecu.

Smacznego!

 

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.

10 myśli na temat “Zdrowy, pyszny, wegański i łatwy deser gruszkowy z recyklingu

  1. Mniam! Prezentuje się rewelacyjnie! Fajny, prosty przepis, który na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂 Zawsze zapisuję sobie interesujące przepisy w zakładkach, a później w wolnej chwili próbuję działać w kuchni 🙂

Dodaj komentarz