Deser powstał z potrzeb utylitarnych. Namnożyło mi się gruszek, z których trzeba było prędko coś zrobić, by się nie zepsuły. Podobny deser zrobicie też z innych owoców, takich jak śliwki czy jabłka.
Deser nazywa się crumble i ma tyle wersji, ile kucharzy 🙂 Mi on wybitnie przypadł do gustu. Jest genialny w swej prostocie, słodki, zdrowy i pyszny.
Często robię kompoty i zawsze mi leżały na sercu te nieskonsumowane owoce.
Potrzebne będą:
•owoce z kompotu: gruszki, śliwki lub jabłka – tyle, by do połowy wypełnić salaterkę
•1 lub 2 łyżki słodzidła, np. syropu z agawy
•2 łyżki oleju kokosowego
•cynamon do smaku
•zblendowane płatki owsiane – niecała szklanka
•opcjonalnie: wiórki kokosowe, żurawina, orzechy
Sposób wykonania:
Krok 1. Płatki owsiane zblendowane na mąkę wsyp do rondelka. Zmieszaj z olejem kokosowym, słodzidłem i wiórkami kokosowymi. Wymieszane razem uzyskają konsystencję kruszonki.
Krok 2. Kruszonką posyp pokrojone owoce i piecz przez 15 – 20 minut w piekarniku o temperaturze 220˚C. Musisz pilnować, bo łatwo przypalić.
Krok 3. Upieczony deser posyp orzechami i żurawiną.
Krok 4. Bierz łychę i zajadaj 🙂
Ważna uwaga!
Deser robiłam kilka razy. Ważne, by owoce były lekko twarde, by do miękkości doszły w piecu.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.
Smacznie wyglada
Pychotka! Czy z jabłkami tez by taki dobry był?
Na pewno tak, choć jabłkami nie robiłam 😉
Mniam! Prezentuje się rewelacyjnie! Fajny, prosty przepis, który na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂 Zawsze zapisuję sobie interesujące przepisy w zakładkach, a później w wolnej chwili próbuję działać w kuchni 🙂
Bardzo prosty, a jak apetycznie wygląda! 🙂
Pozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Prosty i pyszny deser? mam jabłka w domu i z chęcią zrobię ten deser?
Myślę, że że śliwkami może wyjść najfajniej ?
Świetny przepis! Uwielbiam desery z gruszką, a ten na samą myśl podbija moje serce. Coś w sam raz na Nowy Rok 🙂
A od kilku dni prześladuje mnie ochota na taki deser, a tu przepis spada jak z nieba! Dzięki! :*