Pora na jarzębinę i kapsułkowany, wegański olej z jarzębiny syberyjskiej od ProAktiv

W Rumunii o tej porze już można na bazarach kupić rokitnik, który udaje jarzębinę. Przynajmniej niektórzy dają się na to nabrać 🙂 Poniżej zdjęcia kolegi, który jest aktualnie w kraju Draculi i drażni innych takimi widokami! Poniżej pani sprzedająca rokitnik, a wielu pytało ją czy to nie jarzębina 🙂

Owoce rokitnika, czarnego bzu, aronii, głogu  czy dzikiej róży są uznane za jedne z najzdrowszych superfoods rosnących na naszej szerokości geograficznej. Te krzewy, które tak pospolicie u nas rosną, są dla Słowian prawdziwą skarbnicą zdrowia. Ale dziś o zapomnianej jarzębinie, która kojarzy się jedynie z dziecięcą biżuterią. Zupełnie niesłusznie roślina ta jest tak bardzo zmarginalizowana.

Zdrowotne właściwości jarzębiny

Właściwa nazwa to jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.).

Owoce jarzębiny stanowią źródło witaminy P (uszczelnia i wzmacnia śródbłonki naczyń krwionośnych)  oraz  spore ilości witaminy C. Spożywanie surowców tego drzewa są w stanie zapobiec niedoborom tej witaminy.

Jarzębina działa odtruwająco, pobudza przemianę materii i zwiększa wydalanie kwasu moczowego. Dzięki jej wyjątkowemu składowi w dawnej medycynie leczono kamicę nerkową, cukrzycę, reumatyzm oraz zaburzenia metaboliczne.

Jarzębina ma bogaty skład. Zawiera:

Alkohol cukrowy sorbitol, kwas sorbowy, witaminę C, katechiny, flawonoidy, karoten, kwasy: jabłkowy, parasorbowy, bursztynowy, winowy, cytrynowy, winowy, fruktozę, glukozę, sacharozę, aminokwasy, garbniki, pektyny, sole mineralne, cukier inwertowy, antocyjany, amigdalinę.

Warto zapamiętać

Owoce jarzębiny są jadalne, jednak nie je się ich w formie surowej. Surowe owoce mogą wywołać wymioty oraz biegunkę. Aby móc je dalej przetwarzać, trzeba je wcześniej poddać obróbce termicznej (zblanszować lub przemrozić).

Warto je włączyć do kulinarnych eksperymentów nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale także na ciekawy, goryczkowy i kwaskowy smak. Jarzębina na przetwory wymaga przemrożenia, w zamrażarce należy ją trzymać  co najmniej 3 dni, owoce można też zbierać po przymrozkach.

I wreszcie o oleju jarzębinowym syberyjskim od Pro Aktiv

Tu nie będę odkrywała świata na nowo, ale zacytuję producenta:

Olej jarzębinowy syberyjski to suplement diety o szerokim zastosowaniu. Jest to produkt całkowicie naturalny, który powstaje w procesie tłoczenia na zimno. Otrzymuje się go z owoców jarzębiny rosnących na czystych, ekologicznych ziemiach Syberii, jest więc pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń i toksyn. Jego skład to bardzo wiele aktywnych składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród nich możemy wymienić chociażby kwasy linolenowy, linolowy i oleinowy oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6.

Regularne stosowanie tego oleju pozwala nam na dostarczenie tych bardzo istotnych dla zdrowia składników. Jednakże to nie wszystkie jego zalety. Jako jedyny zawiera kwas askorbinowy, czyli naturalny środek antyseptyczny w doskonale przyswajalnej postaci. Jest w tym niezwykle skuteczny, ponieważ ilość witaminy C w jarzębinie jest kilkukrotnie wyższa nad tą, którą zaleźć możemy w cytrusach.

Olej Jarzębinowy to również bardzo wiele innych, cennych dla naszego zdrowia składników, wśród których warto wymienić kwas foliowy, amigdalinę i olej tłuszczowy, kryptoksantynę, witaminę E, dużą ilość witaminy C, ryboflawinę, witaminy P, pierwiastki śladowe (mangan, żelazo, aluminium), fosfolipidy, karoten. Tak bogaty skład sprawia, że wpływ oleju jarzębinowego na nasz organizm jest wyjątkowo pozytywny. Dlatego też warto posiadać go w swoim domu.

 

Publikacja artykułu pojawiła się dzięki współpracy ze sklepem www.proaktiv.pl gdzie jest możliwość nabycia kapsułkowany olej z jarzębiny. Zapraszam też do odwiedzenia witryny najlepsze-naturalne.pl gdzie również będzie możliwość przeczytania moich artykułów.

Partner wpisu:

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Źródło:

https://rozanski.li/

 

5 myśli na temat “Pora na jarzębinę i kapsułkowany, wegański olej z jarzębiny syberyjskiej od ProAktiv

  1. Przyznaję, nie używałam nigdy jarzębiny w kuchni i nawet przez myśl mi nie przyszło, że można ją dodawać do potraw czy robić z niej przetwory. A o tym, że ma tyle wlaściwości nawet nie słyszałam.

Dodaj komentarz