Keto naprawdę taka super? Wady i zalety diety ketogenicznej – wpis gościnny

Share Button

Drodzy Czytelnicy,

autorką dzisiejszego postu jest Patrycja Daszkiewicz, twórczyni bloga www.fitfighterka.pl, która pisze artykuły na portale poświęcone zdrowiu, m.in.: doktorfit.edu.pl. Patrycja przedstawi nam swój punkt widzenia odnośnie diety ketogenicznej. Łapcie kubek z ulubionym napojem i czytajcie :).

Keto naprawdę taka super? Wady i zalety diety ketogenicznej

Jedną z najbardziej popularnych a jednocześnie najbardziej kontrowersyjnych diet XXI wieku jest dieta ketogeniczna uznawana za jedną ze skuteczniejszych metod leczenia lekoopornych padaczek czy chorób neurodegradacyjnych. Co ciekawe, w przypadkach leczenia, diety ketogeniczne sprawdzają się rewelacyjnie. Niestety, cieszą się one również sporym zainteresowaniem ze strony młodzieży, a szczególnie osób, które w przeciągu niedługiego czasu chcą zyskać atrakcyjną sylwetkę. Faktem jest bowiem, że dieta ketogeniczna jest niewymagająca i dość szybko przynosi pierwsze efekty.

Efekty zdrowotne stosowania diety ketogenicznej

Ideą każdej diety ketogenicznej (dieta Kwaśniewskiego, South Beach, Atkinsa) jest spożywanie wysokiej ilości tłuszczów, przy jednoczesnym ograniczeniu cukrów.

Wysoka podaż tłuszczów

Dochodzi wówczas do zatrzymania reakcji utleniania kwasów tłuszczowych i powstawania ketonowych ciał. Nowo utworzone związki: aceton, metyloglioksal, beta-hydroksymaślan powodują rozwój tzw. „kwasicy ketonowej” – zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, która w postaci nieleczonej prowadzi do utraty świadomości i śpiączki. Reakcja glikowania białek to przyłączanie cukrów do wolnych grup aminowych białek. Proces powoduje przyspieszenie procesu starzenia z uwagi na niszczenie struktur komórkowych oraz kolagenu, obecnego w skórze, którego ilość i sprężystość determinuje jakość cery i powstawanie zmarszczek.

Poza tym, glikacja białek powoduje też angiopatie – zmiany w naczyniach krwionośnych, odpowiadające za rozwój miażdżycy, nefropatii – uszkodzenia nerek, retinopatii – uszkodzenia siatkówki oka, polineuropatii – uszkodzenia nerwów.

Zmniejszone uczucie głodu

W trakcie stosowania diety ketogenicznej normalne jest zmniejszenie odczucia głodu. Ma to związek z nadmiernym wydzielaniem cholecystokinino-pankreozyminy, hormonu który, hamuje czynność żołądka. Dobrze wiedzieć, że ten hormon ma silne działanie anorektyczne. Powstające w organizmie ketony wpływają na ośrodki czucia głodu i sytości oraz na ośrodek „nagrody i kary”, zlokalizowany w hipokampie. Wzmożona termogeneza organizmu jest efektem nasilonego procesu rozkładu białek. Dochodzi wówczas do zrzucenia nadprogramowych kilogramów, ale na skutek utraty cennych białek, pochodzących m.in. z mięśni, a nie z tłuszczu. Oznacza to, że osiągnięcie szczupłej sylwetki jest możliwe dzięki diecie ketogenicznej, ale… nie na długo.

Organizm zostanie dość szybko wycieńczony i pozbawiony masy mięśniowej. Pamiętajmy, że spalanie kalorii związane jest głównie z pracą mięśni. Im więcej, ma ich nasze ciało, tym większy deficyt kaloryczny możemy osiągnąć. Po ich destrukcji ciężko będzie utrzymać „dobrą” figurę na dłużej, wracając do zdrowych nawyków żywieniowych.

Mniejsza ilość węglowodanów

Rezygnacja ze spożywania węglowodanów i ich pochodnych powoduje konieczność sięgnięcia po materiały zapasowe – glukozę, która stanowi pokarm dla mięśni. Aby możliwe było utrzymanie prawidłowego stężenia poziomu glukozy we krwi, nasileniu musi ulec proces glukoneogenezy – przekształcanie niecukrowych cząsteczek, np. aminokwasów czy glicerolu w glukozę. W tej sytuacji dochodzi więc, do rozkładu cennych białek na aminokwasy, które zostaną wykorzystane jako prekursory glukozy. Zwykle prowadzi to do utraty wody z organizmu, ponieważ aby pozbyć się toksycznych azotowych związków, powstających jako produkty uboczne podczas glukoneogenezy, konieczne jest notoryczne ich usuwanie i rozcieńczanie płynów w organizmie, tak, by ich stężenie było jak najniższe.

Ponieważ podczas stosowania diety ketogenicznej nasilony jest rozkład białek, na rzecz pozyskania aminokwasów, u osoby korzystającej może pojawić się szereg symptomów, świadczących o niedoborze białka w diecie. Początkowo rozpadowi ulegają białka pochodzące wyłącznie z mięśni, gdyż z punktu widzenia organizmu, ich rozpad nie będzie znacznie rzutował na nasze zdrowie. W rezultacie dochodzi do utraty masy mięśniowej, stąd, mogą pojawić się bóle mięśni i osłabienie. W dalszej kolejności katabolizmowi poddawane są cenniejsze dla organizmu, białka funkcjonalne – enzymy lub białka wchodzące w skład komórkowych organelli. Z uwagi na „komórkowy głód” włączona zostaje autofagia – proces samozjadania.

Komórka zaczyna rozkładać własne mikrostruktury, poczynając oczywiście, od tych mniej ważnych, celem otrzymania pożywienia, które umożliwi pozyskanie energii dla jej części właściwej. Z tegoż tytułu dochodzi m.in. do obniżenia produkcji serotoniny – „hormonu szczęścia”. Zwyczajnie brakuje substratów, biorących udział w jej syntezie. Należy więc, spodziewać się utraty nastroju, zwiększonej drażliwości i agresji.

Obniżona gospodarka lipidowa

Każda dieta ketogeniczna wpływa na obniżenie frakcji lipidów, być może dlatego, że są one intensywnie zaangażowane w gospodarkę energetyczną ustroju.

Chociaż zazwyczaj uważaliśmy, że dieta bogata w tłuszcze jest szkodliwa dla zdrowia serca, niektóre badania sugerują, że przestrzeganie diety ketonowej (niskowęglowodanowe, wyższe tłuszcze) może poprawić poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL lub „dobry” cholesterol), pomagają zredukować lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL, czyli „zły” cholesterol, odpowiedzialny za odkładanie się złogów tłuszczowych) i poprawić markery trójglicerydów przy zdrowszym poziomie cukru we krwi.

Istnieją jednak bardziej zrównoważone sposoby odżywiania, które dały te same zdrowe rezultaty, takie jak dieta śródziemnomorska lub dieta roślinna.

Grypa ketonowa

Zmiana struktury metabolicznej w twoim ciele nie odbywa się bez ryzyka. „Grypa ketonowa”, która przytrafia się większości ludzi, gdy zaczynają zmieniać nawyki żywieniowe, obejmuje skutki uboczne, takie jak nudności, zawroty głowy, drażliwość, zmęczenie i niezdolność do ćwiczeń przez dłuższy czas. Zazwyczaj te uczucia mija się po kilku dniach. Chociaż węglowodany odgrywają ważną rolę we wzroście mięśni podczas ćwiczeń, ponieważ wspomagają regenerację mięśni i zmniejszają ich rozpad, więc jeśli chcesz ćwiczyć, lepszym wyborem może być dieta o umiarkowanej zawartości węglowodanów.

Ponieważ ketoza wpływa na równowagę wodno-mineralną organizmu, suplementy są często niezbędne, aby zrekompensować ich straty. Z tego powodu dieta ketonowa nie wspiera ogólnego stanu kości. Podczas gdy niektóre badania sugerują, że dieta ketonowa może być dobra dla zdrowia serca, istnieją badania sugerujące również coś przeciwnego. Ponieważ w diecie brakuje pełnych ziaren i błonnika, częstym efektem ubocznym są zaparcia, podobnie jak nieświeży oddech spowodowany zwiększoną produkcją acetonu. Jeśli chodzi o oświadczenia dotyczące utraty wagi, większość badań dotyczących diet niskowęglowodanowych pokazuje, że po 12 miesiącach ciągła utrata wagi jest bardzo minimalna.

Pozytywny wpływ na trzustkę

Okazuje się, że prowadzi do zwiększenia stężenia enzymów antyoksydacyjnych i regulujących podziały komórkowe. Oznacza to, że ważne enzymy działające przeciwutleniająco bardziej niż zwykle „przykładają się” do swoich funkcji, a że jest ich więcej, istnieje o wiele większa szansa na naprawę uszkodzonego DNA. Dieta ketogeniczna ogranicza poziom stężenia glukozy we krwi. Powszechnie

wiadome jest, że zbyt wysoki poziom cukru w surowicy powoduje nadmierną produkcję insuliny. Tym samym wysepki trzustkowe są nadmiernie eksploatowane, co prowadzi do ich zniszczenia i rozwoju cukrzycy typu II. Wysokotłuszczowa dieta wywiera więc, ochronny wpływ na trzustkę.

Najczęściej podziwianą korzyścią diety ketonowej jest jej skuteczność w odchudzaniu. Chociaż jest trudniejszy do przestrzegania i utrzymania niż wiele innych planów dietetycznych, dieta keto obiecuje pewien stopień utraty wagi, zwykle w ciągu pierwszych kilku tygodni.

Podsumowanie

Dieta ketogeniczna naraża człowieka na znaczne niedobory białka, niektórych minerałów i witamin oraz niesie ze sobą ryzyko ciężkiego zakwaszenia organizmu. Przykre efekty stosowania uzależnione są od czasu stosowania diety. Korzyści wynikające z diety ketogenicznej widoczne są przez bardzo krótki okres czasu, wraz z zaprzestaniem stosowania, szybko znikają.

Dieta Keto z zalet oprócz mniejszej talii oferuje kilka innych oświadczeń zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia jelit, obniżone zaburzenia nastroju i migreny, i oferuje pewne korzyści w zwalczaniu przewlekłych schorzeń, takich jak zaburzenia neurologiczne, cukrzyca, urazy mózgu, choroba Alzheimera, i niektóre formy raka.

Patrycja Daszkiewicz

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Przeczytaj jeszcze:

Dieta ketogeniczna – kto może ją przeprowadzać, przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne 

12 myśli na temat “Keto naprawdę taka super? Wady i zalety diety ketogenicznej – wpis gościnny

  1. Ciągle czytam o dietach i zawsze każda ma wady i zalety. Mam wiele znajomych, które ciągle się odchudzają, liczą kalorie, są sfrustrowane i zmęczone. Osobiście nie jestem zwolenniczką żadnych diet. W miarę zdrowo i z umiarem. Bo życie o szklance wody i liściu sałaty to dramat. Miałam taką koleżankę, cały tydzień dieta, a w niedzielę lenistwo, kanapa, chipsy, ciasta, bo nikt nie widzi.
    Bardzo ciekawy artykuł i wiele informacji. Dieta ostatnio bardzo modna, warto sobie poczytać o wadach i zaletach.
    Pozdrawiam 🙂

  2. Słyszałam sporo negatywnych opinii o tej diecie. Prócz niedoboru pewnych składników – szybki efekt jojo po jej odstawieniu. Sama nigdy nie stosowalam 🙂

  3. Bardzo głosno było juz jakiś czas temu o keto. Ja wychodzę jednak z założenia, że trzeba jeść wszystko z umiarem i zdrowo żeby dostarczyć wszystkie niezbedne składniki do organizmu, a nie skupiać się na dietach.

  4. Właśnie jakiś czas temu zainteresowałam się tą dieta, bo wydaje się być sensowna. Ale sa tak różne opinie, że trudno wyrobić sobie własną. Sama nie stosuję żadnej diety, oprócz tej, ze wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem 🙂

  5. Czy faktycznie chodzi tu o kwasicę ketonową? Kwasica ma związek z cukrzycą, w zwykłej diecie keto nie mozna mówić o kwasicy lecz o tzw. ketozie. To są 2 rózne rzeczy. Odsyłam do szeregu artykułó, które dokonują rozróznienia tych pojęć i nie kojarzą diety keto ze wskazanymi tutaj skutkami.
    pozdrawiam

  6. Kwasica ketonowa na diecie keto???? Niezła beka.
    Kwasica ketonowa powstaje gdy we krwi nagle zabraknie insuliny i cukier krąży jak zły po żyłach lecz nie trafia do komórek. W tej sytuacji organizm zaczyna produkować ketony z tłuszczu. Obecność cukru i ketonów jest niebezpieczna.
    Na diecie ketogennej nie ma cukru we krwi bo się go odcina.

    Czyli Pani Patrycja nie wie czym jest dieta ketogeniczna, nie ma pojęcia czym jest kwasica ketonowa ale marketing swoim usługom robi.

    Podsumowując: kwasica ketonowa ma tyle wspólnego z dietą ketogeniczną co samochód Zastawa z zastawą porcelanową … zbieżność nazwy kropka.

Dodaj komentarz