Gotowanie na Słowacji – piwne naleśniki z bryndzą

Wykonanie dobrych naleśników bez obawy, że pierwszy pójdzie na zmarnowanie, jest uzależnione od właściwych proporcji. Takim przepisem dzielę się dziś z Wami. Naleśniki wykonałam podczas pobytu w Małej Fatrze i udały się, pomimo iż nie miałam miksera. Jestem zwolenniczką samodzielnego gotowania (a może bardziej: pichcenia) na kwaterze, dlatego przy wyborze noclegu zawsze wybieram zakwaterowanie z kuchnią.

Szczególnie w miejscowościach turystycznych, gdzie turyści są jedynie przejazdem lub na kilka dni, często w restauracjach dostaniemy kiepskie, drogie (w stosunku do jakości i ilości) lub niezbyt zdrowe żarcie. Ja wiem, że na urlopie chętnie jemy to, co ktoś nam poda i po nas posprząta, lecz osobiście wolę sobie sama przygotowywać posiłki – jestem panią swoich kubków smakowych 😉

Weganie i wegetarianie to grupa niezbyt rozpieszczanych konsumentów, wiem, bo sama tego doświadczam. W restauracjach trudno liczyć na dobre danie obiadowe, które nie są makaronem lub naleśnikami na słodko.

Nie przedłużając, oto przepis na fajne i proste w przygotowaniu danie. Piwo, oprócz tego, że dodaje ciekawego charakteru, to jeszcze jego gaz powoduje, że placki są delikatniejsze.

Składniki na 10 naleśników:

szklanka mąki
2 jajka
szklanka mleka
3/4 szklanki piwa
sól
olej

Propozycje nadzienia:

bryndza ze szczypiorkiem
bryndza z kaszą gryczaną
żółty ser z podduszoną cebulką i pomidorkami koktajlowymi
Nadzienie można podrasować kurkumą, pieprzem lub papryką wędzoną

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, jajka, mleko, piwo, sól i ze dwie łyżki oleju. Musi zostać osiągnięta konsystencja gładkiego ciasta, jeśli nie dysponujesz mikserem, mieszaj energicznie drewnianą łopatką. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Przeczytaj jeszcze:

Gotowanie na Słowacji – haluszki z bryndzą (bryndzové halušky) w wersji wege

Wyborna szarlotka na kruchym cieście – wspomnienie z Tatr

Gotowanie w Rumunii – placinta cu branza, czyli bryndzowe placki

Przepis na hicziny z Kaukazu – prawdopodobnie jedyne takie placki na świecie. Poszukiwania świętego Graala

Chaczapuri – najprostsza wersja gruzińskiej pizzy

Terchova – słowackie miasteczko owczego sera oraz mój popisowy przepis na bryndzowe placuszki

Wegetariańskie gotowanie na wczasach – poradnik

Wegetarianin na szlaku, czyli 9 pomysłów na wege prowiant

 

10 myśli na temat “Gotowanie na Słowacji – piwne naleśniki z bryndzą

  1. Przyznaję że totalnie odeszłam od tego typu kuchni, bardziej moje serce zaskarbiły sobie Włoskie klimaty 😀 Aczkolwiek jeśli ktoś lubi takie potrawy – to przepis strzał w 10!

Dodaj komentarz