Ta wersja pizzy może niektórych zaskoczyć, bo pomimo dużej zawartości tłuszczu, jest posiłkiem dietetycznym. Osoby będące na odchudzającej diecie ketogenicznej (wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej) mogą śmiało wykorzystać ten przepis. Również dla osób, które unikają glutenu, danie to będzie ciekawym urozmaiceniem. Pizza kalafiorowa jest sycąca i kaloryczna, zawiera dużo tłuszczu, nieco białka i niewiele węgli. Do wykonania dania wykorzystałam jajka i ser żółty, ale jajka można spokojnie zastąpić kisielem z siemienia lnianego. W każdym bądź razie – jeśli z jakichś powodów nie chcecie lub nie możecie jeść tradycyjnej, mącznej pizzy, a macie wielką ochotę na to danie, kalafiorowa będzie jak znalazł, tym bardziej, że jest smaczna i nie zalatuje kalafiorem:) Oczywiście na wierzch możecie dać co tylko chcecie. Sprawdźcie sami!
Składniki na spód:
1 kalafior (same różyczki)
1-2 jajka lub kleik z siemienia lnianego
100 g sera żółtego startego na wiórki
przyprawy: sól, oregano, słodka papryka wędzona, papryka ostra
Proponowane składniki na wierzch:
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
oregano
pół cukinii
pół czerwonej papryki
kilka pieczarek
ser żółty
listki szpinaku do przybrania
Wykonanie:
Umyte i wysuszone różyczki kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni przez 15 minut „podprażaj” je. Chodzi o to, by wyparowało jak najwięcej wody. Kalafior przewracaj łopatką, by nic nie przypalić. Uprażony kalafior przełóż do miski i poczekaj aż wystygnie.
Do miski z wystudzonym kalafiorem dodaj jajka, przyprawy i ser. Wymieszaj na gładką masę.
Wyłóż blachę do tarty lub do ciasta papierem pergaminowym, polej równomiernie oliwą. Następnie wyłóż masę na blachę.
Nastaw piekarnik na 190 stopni w opcji grzania góra – dół. Piecz 25 minut.
Gdy pizza nabierze złotawego koloru, wyjmij ją i polej oliwą z czosnkiem i ziołami. Nałóż składniki i dalej piecz 20 minut.
Gotową pizzę możesz przyozdobić liśćmi rukoli, szpinaku, bazylii lub jarmużu.
______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Bardzo ciekawy pomysł na pizze. Uwielbiam kalafiora ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
Brzmi bardzo oryginalnie, ciekawe czy by mi smakowała.
Świetna alternatywa dla pizzy z mąką, gdzie przy spodzie jest zawsze trochę roboty. A tu rach-ciach i gotowe. 🙂
muszę w końcu taką zrobić 😀 chodzi za mną i chodzi 😀
Wow, jestem bardzo ciekawa smaku. Wszystkie składniki lubię. Może się zdecyduję i skosztuje tego smaku.