- Kto dziś myśli o pokrzywie w kontekście nieprzyjemnego, kłującego chwastu, który w dodatku zagłusza rozwój roślin uprawnych na polu? Raczej wielu z nas się zgodzi, że pokrzywa jest wysoko cenioną i co więcej – darmową rośliną. Dlaczego warto korzystać z jej dobrodziejstw właśnie teraz? O tym w dzisiejszym artykule.
Pokrzywa rośnie wszędzie tam, gdzie przebywa człowiek. To trochę tak, jakby za nim chodziła, jakby żyła specjalnie dla nas. Pokrzywę spotkamy na przydrożach, skrajach lasów, zaroślach, blisko ludzkich domów, w pobliżu zbiorników wodnych, rowów czy strumieni.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) pokryta jest parzącymi włoskami, które działają na naszą skórę drażniąco. Parzące włoski zbudowane są z krzemionki, histaminy, kwasu mrówkowego, acetylocholiny i serotoniny. To dlatego łacińska nazwa pokrzywy oznacza: Uro = palić.
Pokrzywa – zbierz ją sam – najważniejsze informacje praktyczne
Dobrej jakości Liść pokrzywy kupisz w sklepie Magiczny Ogród
Co zbieramy?
Cały surowiec, czyli: liście, korzenie, nasiona, całe ziele.
Jak zbieramy?
Sekatorem lub kosą ścinamy całą roślinę. Używamy do tego rękawiczek. Odrzucamy pożółkłe liście oraz dolne, twarde i włókniste części.
Kiedy zbieramy?
Zawsze przed zakwitnieniem. Najwięcej wartości leczniczych będzie miał surowiec zebrany od początku maja do połowy czerwca. Czyli teraz!
Jaki ma być zebrany surowiec?
Zbieramy jak najmłodsze rośliny, o wysokości od 15-25 cm. Młodą pokrzywę można użyć do koktajli, soków lub surówek. Pokrzywę zbieramy oczywiście przez cały sezon wegetacyjny (wczesną wiosną i jesienią zbieramy korzenie), nawet w jesieni można zbierać pokrzywę z odrastających rozłogów, wtedy odrastają nowe pędy. Przy czym pokrzywa jesienna nie ma tylu wartości, co zebrana w maju lub czerwcu.
Gdzie nie zbieramy pokrzywy?
Pokrzywy nie zbieramy na terenach skażonych ekologicznie. Pokrzywa łatwo wchłania substancje toksyczne takie jak ołów, rtęć czy kadm. Ponadto pokrzywy nie zbieramy w pobliżu ruchliwych dróg, zakładów przemysłowych, wysypisk śmieci. Pokrzywa rosnąca w pobliżu pól może absorbować środki ochrony roślin.
Skład pokrzywy
witamina C
witamina K
witaminy z grupy B
witamina E
prowitamina A
chlorofil
wapń
potas
krzem
żelazo
siarka
fosfor
cynk
molibden
kobalt
miedź
mangan
flawonoidy
garbniki
kwasy
Pokrzywowe BHP
Będąc wiernym zasadzie, że naturalne nie zawsze jest bezpieczne, miejmy na uwadze, by przy kuracjach pokrzywą zachować ostrożność. Ziele to wchodzi w interakcje z niektórymi medykamentami. Pokrzywa nasila działanie leków przeciwcukrzycowych, więc jeśli zażywasz je już od dłuższego czasu, najlepiej skonsultować się ze specjalistą diabetologiem.
Przed planowanym zabiegiem chirurgicznym należy zrezygnować z kuracji pokrzywą. Nawet tydzień po operacji pokrzywa może wywołać krwawienia z ran pooperacyjnych. Należy także zachować ostrożność przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych.
Także kobiety zmagające się z chorobami dróg rodnych powinny wystrzegać się specyfików z pokrzywy. Przeciwwskazaniami do stosowania pokrzywy są nowotwory macicy, cysty na macicy, częste krwotoki z dróg rodnych spowodowane polipami oraz przewlekłe choroby nerek.
Dobrodziejstwa pokrzywy
Pokrzywa, niczym czarnuszka, wyleczy wszystko oprócz śmierci, chyba 😉 Sprawdźmy, co ona potrafi:
Leczy anemię
Żelazo, miedź, kwas foliowy i witamina K, biorą udział w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi i erytrocytów.
Leczy reumatyzm i stan zapalny stawów
Pokrzywa zawiera substancje, które wywołują efekt parzenia. Kombinacja kwasu mrówkowego, serotoniny, acetylocholiny i histaminy wywołują silną stymulację receptorów na skórze, co daje efekt terapeutyczny podobny do akupunktury lub maści z zawartością kapsaicyny.
Pomaga w usunięciu kwasu moczowego z organizmu
Kwas moczowy osadzając się w stawach, powoduje stan zapalny, obrzęk i ból. Pokrzywa potrafi usunąć kwas moczowy, a wraz z nim jony sodu, chlorki i mocznik.
Pomocna przy łagodnym przeroście gruczołu prostaty
Lektyny i polisacharydy zawarte w korzeniu hamują enzym zwany aromatazą, który jest odpowiedzialny za rozrost gruczołu krokowego.
Poprawia trawienie
Sekretyna – hormon wydzielany przez błony śluzowe dwunastnicy i jelita cienkiego – aktywizuje pracę trzustki oraz wątroby. Kuracja pokrzywą zalecana jest przy niestrawnościach wynikających z niedostatecznej ilości wydzielanej żółci, soku trzustkowego lub żołądkowego.
Działa ochronnie na wątrobę
Niektóre źródła zalecają kurację pokrzywą osobom z nowotworem wątroby lub pracujących w szkodliwych warunkach (np. w zakładach chemicznych). Pokrzywa ma działanie ochronne na komórki wątroby i kurację nią powinny rozważyć osoby zażywające dużo leków syntetycznych.
Wzmacnia kości
Pokrzywa jest zasobna w krzem i wapń, taka kombinacja pierwiastków wpływa na wzmocnienie kości, a co istotne, odnawia się chrząstka stawowa. Pokrzywa wspomaga także leczenie osteoporozy.
Likwiduje obrzęki
Pokrzywa pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody. Jeśli jednak obrzęki są bardzo poważne i utrzymują się przez długi czas z powodu ostrej niewydolności serca i nerek, należy zachować ostrożność.
Pomocna w kuracjach odchudzających
Kwas chlorogenowy zawarty w pokrzywie pobudza spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej i zapobiega tworzeniu się nowej.
Wspomaga siły witalne
Sok ze świeżych pokrzyw połączony z miodem wzmacnia ludzi wyczerpanych długimi chorobami, żyjącymi w stresie, pracującym w szkodliwych warunkach. Ale również to świetny specyfik dla ludzi aktywnych fizycznie.
Wzmacnia układ odpornościowy organizmu
Pokrzywa ma działanie immunomodulujące, czyli pobudza lub hamuje komórki odpornościowe organizmu.
Zalecana dla osób aktywnie uprawiających sporty
Korzenie i kłącza pokrzywy wspomagają dotlenienie organizmu oraz biorą udział we wzroście hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Tzw. zakwasy po wysiłku fizycznym znikają, ponieważ pokrzywa posiada zdolność wydalania kwasu mlekowego.
Łagodzi nieprzyjemny zapach potu
Chlorofil zawarty w pokrzywie rozkłada bakterie zawarte w pocie i łagodzi jego woń.
Obniża poziom cukru we krwi
Urtycyna zawarta w pokrzywie wzmaga wydzielanie insuliny przez komórki beta wysp trzustkowych. Pokrzywa potęguje działanie lecznicze innych zastosowanych z nią ziół.
Zapobiega zakrzepom krwi
Pokrzywa, czosnek i cebula to przykłady roślin, które silnie hamują tworzenie się zakrzepów krwi.
Pomocna w leczeniu choroby popromiennej
Badania dowiodły, że chlorofil zawarty w pokrzywie potrafił naprawić szkody wywołane promieniowaniem radioaktywnym.
Nadzieja dla chorych na nowotwory
Pokrzywa pobudza komórki odpornościowe (limfocyty typu T) do regeneracji organizmu. Badania opublikowane w literaturze medycznej potwierdzają hamowanie rozwoju nowotworów żołądka, sutka lub prostaty.
Zapobiega chorobie Alzheimera
Duże ilości krzemu zawarte w pokrzywie powodują, że w komórkach mózgowych nie odkładają się złogi aluminium odpowiedzialnego za rozwój tej choroby.
Doskonałe źródło krzemu
Niedobór krzemu występuje u ok. 90% populacji ludzi, a pokrzywa i skrzyp polny są przykładami roślin o dobrej przyswajalności tego pierwiastka. Według profesora chemii, Wacława Tuszyńskiego, krzem najbardziej przyswajalny jest w świeżych, a nie suszonych surowcach.
Unieszkodliwia wolne rodniki
Witaminy C,E, karoten, kwas foliowy oraz flawonoidy zawarte w pokrzywie, skutecznie neutralizują w organizmie wolne rodniki.
Pomocna przy alergiach
Flawonoidy o działaniu przeciwhistaminowym łagodzą objawy związane z reakcjami alergicznymi.
Wspaniała dla urody
Kombinacja witamin, mikroelementów i kwasów wyróżnia pokrzywę, powodując, że fryzjerzy i kosmetolodzy oszaleli na jej punkcie. Pokrzywa zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, wzmacnia paznokcie i poprawia kondycję skóry.
Do napisania artykułu zainspirowała mnie książka pt. “Pokrzywa przywraca zdrowie” autorstwa Zbigniewa T. Nowaka
Partner wpisu:
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Uwielbiam pokrzywę, ja kupuję gotowe liście pokrzywy w formie herbatki w sieci aptek DOZ.
Pokrzywa jest dobra nie tylko dla nas, ale i dla naszych ogrodów 🙂 np. moja mama stosuje specjalną „kiszonkę” z pokrzyw na mszyce.
Mnóstwo cennych informacji. Dzięki! Jak dla mnie – baaardzo przydatny wpis ?
Kopalnia informacji, fajnie, że tu trafiłam!
Jak tak czytam opis, gdzie nie należy zbierać pokrzywy, to wychodzi, że nie ma gdzie jej zrywać, jeśli nie ma się gdzieś w okolicy gospodarstwa ekologicznego 🙁 Mieszkam we Wrocławiu, więc zbieranie w mieście odpada; poza miastem są pola, na których konwencjonalnie się uprawia rośliny, czyli chemia, chemia, chemia… Pewnie w lasach obok tych pól też nie jest lepiej.
Szkoda, bo lubię pokrzywę i widocznie będę musiała dalej kupować ją w sklepach z bio żywnością. Robię sobie z niej herbatkę, przy regularnym stosowaniu widzę, że bardzo dobrze wpływa na kondycję moich włosów 🙂
Pamietam jak w dzieciństwie zbierało się w Polsce pokrzywę, to było bardzo popularne. Teraz mam wrażenie, że trochę zatraciliśmy wiedzę o tym co naturalne, dobre dla nas i o tym jak się z tym obchodzić.
Fantastyczny wpis – świetnie przygotowany, z fantastycznymi zdjęciami. Gratulacje!
Bardzo fajny i przydatny wpis z mnóstwem ciekawych informacji. Natura daje nam takie wspaniałe, drogocenne rośliny. Ja ostatnio stawiam na medycyne holistyczną
Wszystko, co blisko natury jest ok, dlatego warto sięgać po coś, co mamy pod ręką, a czego bardzo często nie doceniamy, bo zielsko i takie tam… Pokrzywa to witaminowa bomba, którą warto poznać i włączyć do jadłospisu 🙂
ja pije czesto ze wzgledu na wypadajaące włosy! i pomaga!
Bardzo cenny artykuł, ale brakuje mi w nim jakiegoś mega przepisu na pokrzywową potrawę. Aż się prosi 😀
Wiem, wiem 🙂 Postaram się coś szkrobnąć 😉
Moja babcia często piła napar z pokrzywy i zbierała młode liście pokrzywy. Nie wiedziałam, że ma ona tyle właściwości 🙂
Bardzo fajny artykuł. Teraz coraz częściej wraca się „zielonych lekarstw” 🙂
Pochodzimy ze wsi i mama zawsze zbierała pokrzywę i robiła dla nas herbatę 🙂 Lubiłyśmy nawet jako małe dzieci 🙂
A ja nadal się boję że mnie poparzy 🙂 .
Ja pokrzywę kojarzę jak moja babcia ją rwała dla kaczek, do jedzenia…. Sama nigdy jej nie próbowałam nawet w formie herbaty