„Z Azji przyszła wieść, że owoce jarzębiny są dobre na reumatyzm. W Bułgarii i Polsce popularne jest przekonanie, zachowała się wiara, że lepszego sposobu na szkorbut i kamienie nerkowe i pęcherza moczowego nie znaleziono. Tradycyjni uzdrowiciele z Austrii stwierdzili, że owoce mogą być stosowane na reumatyzm i powinny być stosowane w chorobach przewodu żołądkowo-jelitowego.” – Dubrovin Ivan Iljicz, „Uzdrawianie Jarzębiny”.
Tak, wiem, aktualnie to nie jest sezon na zbieranie jarzębiny, ale powiedzmy sobie szczerze – na co jest sezon, skoro zakazali wstępu do lasów i parków? Szczęśliwi ci, którzy mają swoje poletko, ogródek, lasek, działeczkę czy kawałeczek ziemi. Jeśli nie, pozostaje nam kupno ziółek, olejków, olejów i innych dobroci wspierających zdrowie przez Internet. A co do samych olejów roślinnych, drzemie w nich wiele dobroczynnych fitoskładników, jakich? To zależy z jakiego surowca jest wykonany jest olej. Ten z jarzębiny można śmiało wykorzystać zarówno w celach kulinarnych, terapeutycznych czy kosmetycznych, ponieważ jego działanie jest wszechstronne.
O oleju z jarzębiny mogliście przeczytać w tym artykule:
Warto wiedzieć, że syberyjski olej z jarzębiny od Pro Aktiv jest często kupowany przez osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi. Preparat działa wspomagająco w terapii stanów zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej. Sposób stosowania: 1-2 łyżeczki podczas posiłku dwa razy dziennie.
W Rosji stosuje się olej jarzębinowy jako profilaktyczny środek normalizujący metabolizm i wzmacniający układ odpornościowy. Poprawia pracę wątroby, trzustki, śledziony i jelit, normalizuje poziom cholesterolu we krwi, usprawnia procesy trawienne. Przyspiesza wydalanie żółci i poprawia apetyt. Ma również działanie przeciwzapalne i napotne. Zwiększa wydalanie kwasu moczowego. Działa odtruwająco. Zapobiega niedoborowi witaminy C.
Rosjanie wykorzystują olej z jarzębiny przy następujących schorzeniach:
– choroby układu pokarmowego, wątroby, nerek i dróg moczowych, przewodu pokarmowego
– anemia
– osłabienie
– dna moczanowa
– jaskra
– nowotwory złośliwe – mięśniaki macicy
– miażdżyca
– reumatyzm
– ogólne osłabienie
– ciężkie miesiączki
Kulinarne wykorzystywanie oleju jarzębinowego
Przepis na sos olejowy do surówek
Składniki:
1 jabłko
1 sok i starta skórka z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki oleju jarzębinowego
szczypta soli
Wykonanie:
Obierz jabłko, zetrzyj na tarce, utrzyj z sokiem z cytryny oraz olejem jarzębinowym. Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny i dopraw solą. Podawaj do surówek.
Składniki sosu dostarczają bardzo wielu wartościowych składników odżywczych, ale najbardziej wybija się tu witamina C, zawarta w jabłku, occie jabłkowym, cytrynie i oleju jarzębinowym. Oprócz witaminy C jarzębina zawiera także sorbitol, kwas sorbowy, katechiny, flawonoidy, karoten, kwas jabłkowy, fruktoza, glukozę, sacharozę, aminokwasy, garbniki, kwas parasorbowy, pektyny, sole mineralne, cukier inwertowy.
Jeśli nie mieliście okazji zebrać i wysuszyć jarzębiny, olej z tego surowca będzie jak znalazł. Olej jest bogaty w niezbędne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6.
Olej można pić jako wzbogacenie codziennej diety. Posiada wyrazisty smak, który powinien przypaść do gustu smakoszom olejów. Ja jednak polecam mieszać go z domowymi octami wraz z odrobinką czosnku i taką mieszaniną wzbogacać sałatki lub po prostu maczać w nim pieczywo.
W kosmetyce
Wyjątkowy skład jarzębiny predysponuje tę roślinę do zadań wspierających urodę. Kilka kropli oleju z jarzębiny dodane do kremu złagodzą podrażnioną i wrażliwą cerę naczynkową, ponieważ oprócz witaminy C jarzębina zawiera w swym składzie także rutynę. Sorbitol reguluje procesy odnowy komórek, wygładza, wnika do głębszych warstw naskórka, utrzymując wilgotność skóry. Kwasy organiczne zawarte w oleju przy dłuższym stosowaniu wybielają skórę, likwidują cienie pod oczami, a flawonoidy odżywiają komórki skóry oraz działają antyseptycznie. Z kolei karotenoidy chronią przed promieniami UVA, wykazując działanie przeciwstarzeniowe.
Maseczka jarzębinowa
Składniki:
żółtko
łyżka oleju jarzębinowego
łyżeczka miodu
Składniki wymieszać i nałożyć na twarz. Maseczkę nakładaj przynajmniej raz na tydzień, systematycznie stosowana nawilży skórę, doda jej blasku oraz rozjaśni przebarwienia.
Olej jarzębinowy wywiera na organizm wyjątkowo korzystny wpływ, dlatego jeśli jeszcze go nie macie, warto się w taki olej zaopatrzyć.
Publikacja artykułu pojawiła się dzięki współpracy ze sklepem www.proaktiv.pl gdzie jest możliwość nabycia oleju jarzębinowego. Zapraszam też do odwiedzenia witryny najlepsze-naturalne.pl gdzie również będzie możliwość przeczytania moich artykułów.
Partner wpisu:
_______________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Tego oleju jeszcze nie próbowałam! Dzięki 🙂
Oleju z jarzębiny nigdy nie próbowałam. Ostatnio korzystam z oleju arganowego, który dostałam prosto z Maroko. Ciężko jest z kupieniem w Polsce naturalnego, bez żadnych dodatków, bo wiele z nich jest rozcieńczanych. Arganowy pomaga mocno na zmiany skórne, ale jarzębinowy też chętnie wypróbuję!
Super 🙂
Nie miałam pojęcia o zbawiennym wpływie jarzębiny na kamicę nerkową! Zmagam się z tym problemem od dzieciństwa i teraz już wiem, że muszę spróbować tego przy następnym kamieniu!
Szczerze powiedziawszy nigdy nie miałam w ręku. Słyszałam kiedyś coś ale nie zwróciłam większej uwagi, przyznaję się bez bicia. No ale to jest właśnie to.. czasem to co za oknem najlepiej pomaga a my tak łatwo to ignorujemy… lekcja dla mnie kolejna…Dziękuję!
Nie słyszałam wcześniej o tym oleju, chętnie wypróbuję 🙂
Pierwszy raz słyszę o właściwościach oleju z jarzębiny, przyznam szczerze, ale jestem zaciekawiona, więc muszę jeszcze co nieco o nim poczytać 🙂 A może nawet się zaopatrzę?
Olej to dla mnie nowość, ale jak byłam dzieckiem robiłam korale 😉
kiedyś spróbowałam zjeść jarzębinę (kto nie próbował ;-), ale nie była tak smaczna jak myślałam, ale jej działanie jest naprawdę interesujące 🙂
Nie miałam pojęcia, że olej jarzębinowy ma tak szerokie zastosowanie, nie tylko we wspomaganiu naszego organizmu lecz także zastosowanie kulinarne:) Bardzo ciekawy artykuł!
Do jarzębiny mam sentyment, bo uwielbiałam robić z niej koralowe sznura w dzieciństwie 😉
Swoją drogą – bardzo ciekaw miejsce w sieci tworzysz:)