Migdały stanowią wspaniały element uzupełniający dietę w dobrej jakości tłuszcze i białka, przy niewielkiej zawartości węglowodanów. Są zdrowe i wysoko kaloryczne, przy czym jedzone w odpowiedni sposób nie tuczą. Migdały świetnie uzupełniają białko, wapń, magnez, dlatego szczególnie osoby na dietach roślinnych powinny częściej po nie sięgać. Migdały mogą zapobiegać wielu chorobom, w tym metabolicznym czy nowotworowym, dostarczając ogromną ilość składników odżywczych.
A ponadto można z nich robić fantastyczne przekąski! Moje najnowsze odkrycie to lekko słone i pikantne masło migdałowe, przed jedzeniem którego nie mogę się powstrzymać. No i oczywiście mleko migdałowe.
Wszechstronne migdały
Migdały to jadalne nasiona drzewa migdałowca Prunus dulcis, wieloletniej rośliny z rodziny różowatych. Migdałowiec rośnie w cieplejszych krajach, jest drzewem typowo śródziemnomorskim, rosnącym w rejonach, gdzie panują łagodne i wilgotne zimy.
Słowo migdał pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza „ten, który się budzi”. Nazwa migdałowca nawiązuje do tego, że jest ono „pierwszym, które kwitnie”, więc przypuszcza się, że zwiastuje wiosnę. Słowo „migdaloid” (dosłownie „jak migdał”) używane jest do opisywania obiektów przypominających kształt migdałów – ciało migdałowate w mózgu – na przykład.
Nasiona migdałowca są wysoko cenione w kosmetologii i w przemyśle spożywczym. Wytwarzają delikatny olejek, który wykorzystuje się do sporządzania emulsji do leków, olejków czy innych preparatów do pielęgnacji skóry. W kuchni migdały wykorzystywane są do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki lub marcepanu.
Co zawierają w sobie migdały
Migdały mają imponujący profil składników odżywczych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, obfitują w magnez, mangan, potas, miedź, fosfor, żelazo, cynk, wapń, witaminę E i z grupy B oraz niewielką ilość łatwostrawnych węglowodanów.
Migdały zawierają także substancje antyodżywcze takie jak kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie niektórych minerałów z jelita cienkiego. Na szczęście niekorzystne działanie kwasu fitynowego można zredukować odpowiednio przygotowując migdały.
Fitynianów można się pozbyć stosując takie metody:
– mocz migdały przez całą noc, a także:
– do wody, w której moczą się migdały, dodaj odrobinę soku cytrynowego, ponieważ kwas askorbinowy neutralizuje fityniany
– kiełkuj migdały – ale nie dłużej niż przez 48 godzin
– fermentuj migdały – polecam wypróbować twaróg migdałowy, w którym fermentacja przebiegnie bardzo łatwo
– miel migdały
– poddawaj je obróbce termicznej (praż lub samodzielnie blanszuj, ale blanszowanych nie kupuj)
Dlaczego powinniśmy jeść migdały
Migdały są fantastycznym źródłem chroniących przed stresem oksydacyjnym przeciwutleniaczy. Silne stężenie przeciwutleniaczy w migdałach w dużej mierze koncentruje się w brązowej łusce. Z tego powodu blanszowane migdały – te z usuniętą skórką – nie są najlepszym wyborem z punktu widzenia zdrowotnego, gdyż łatwiej się utleniają. Najważniejszym przeciwutleniaczem w migdałach jest witamina E, której regularne spożywanie wraz z dietą wiąże się z redukcją ryzyka chorób serca, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych.
Kolejnym powodem dla którego migdały powinny być obecne w naszej diecie jest fakt, że spożywanie ich pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego są zdrową opcją dla diabetyków. Do tego mają niewiele węglowodanów, a mimo to są bogate w błonnik. Migdały zawierają sporo magnezu, którego jedną z ważnych funkcji jest kontrola poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że nawet 4 na 10 osób chorujących na cukrzycę typu 2 ma niedobór magnezu. Uzupełnione rezerwy magnezu wpływają na poprawę poziomu insuliny oraz obniżają poziom cukru we krwi. Magnez korzystnie wpływa również na regulację poziomu ciśnienia krwi, głównego czynnika odpowiedzialnego za powstawanie zawałów serca, udarów i niewydolność nerek.
Choć wydawać by się mogło, że migdały są tłuste i jedzenie ich tuczy, jest to nieprawdą, co potwierdziły badania, w których uczestnicy zredukowali nie tylko oponkę z brzucha, ale i poprawili swoje wyniki cholesterolowe. 16-tygodniowe badanie z udziałem 65 osób ze stanem przedcukrzycowym wykazało, że dieta dostarczająca 20% kalorii z migdałów obniżyła poziom cholesterolu LDL średnio o 12,4 mg/dl.
Migdały zmniejszają głód, ponieważ duża zawartość białka i błonnika zwiększają uczucie sytości. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, zdecydowanie stanowią żywność przyjazną dla utraty wagi.
Migdały są pomocne w walce ze stresem, ponieważ mają w sobie magnez, witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy.
Zatem – codzienne dodawanie do diety kilku migdałów może mieć ogromny wpływ na zdrowie. W następnym artykułach pokażę Wam jak wykorzystuję migdały.
_____________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Pyszne i przyjemne. Domowe zawsze najlepsz. Bardzo lubię masło migdałowe i napój z migdałów.
Kocham orzechy, i wszelkie pestki, bardzo ciekawy wpis! <3
Takie artykuły są bardzo potrzebne.
Uwielbiamy chrupać migdały jako przekąskę i najczęściej jemy je w takiej postaci 😉 Często też robimy z nich masło migdałowe a ostatnio bardzo polubiłysmy się z mąką migdałową 😉
Wspominałaś coś o maśle z migdałów – podzielisz się przepisem? 🙂
Tak, dam Ci znać jak będzie wpis 🙂