Pamiętacie artykuł, w którym podałam grupę sześciu najzdrowszych pokarmów na świecie?
G – greens (zielenina)
B – beans (rośliny strączkowe)
O – onions (rośliny cebulowe)
M – mushrooms (grzyby)
B – berries (owoce jagodowe)
S – seeds (nasiona i ziarna)
Z wielu Waszych komentarzy wynikało, że w większości ten model jest znany i spożywacie te produkty. Jednak z jednym wyjątkiem – grzybami. Lecznicze walory grzybów wciąż są dla wielu wielką niespodzianką.
Nie mam pojęcia, skąd się wzięło niesłuszne wyobrażenie o grzybach jako o produktach pozbawionych wartości odżywczych. Tymczasem, nawet pospolite pieczarki, są prawdziwą skarbnicą odżywczych składników.
Nie musimy jeść jedynie wyszukanych, rodzimych czy azjatyckich szlachetnych grzybów, bo wszystkie grzyby są lecznicze.
Dziś chciałam omówić właściwości boczniaka ostrygowatego i namówić do częstszego sięgania po niego tym bardziej, że jest niedrogi, a nawet można go samemu wyhodować 🙂 Spotkać go można w lesie nawet w teraz, w okresie zimowym.
Właściwości zdrowotne boczniaka ostrygowatego.
Boczniak ostrygowaty Pleurotus ostreatus rośnie na pniach drzew liściastych, można go spotkać najczęściej koło dróg, na ściętych pniach topól i wierzb, w lesie na powalonych pniach bukowych.
Owocniki pojawiają się późną jesienią (listopad ), a podczas łagodnej zimy nawet w styczniu i lutym. Wysyp jest obfity; na jednym pniu, pozostałym po ścięciu topoli można zebrać nawet kilkanaście kilogramów owocników.
Podstawowym składnikiem boczniaka jest woda, a na drugim miejscu węglowodany stanowiące 6,7% świeżej masy. Znaczna część węglowodanów to polisacharydy, wśród których wymienić należy glikogen oraz związki nierozpuszczalne, takie jak: błonnik, celuloza i chityna.
Boczniak ostrygowaty jest bogaty w beta-glukany, a dokładniej beta-1,3-D-glukany, które charakteryzują się wysokimi właściwościami stymulującymi system immunologiczny.
Beta-glukan jest polisacharydem występującym w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. Beta-glukany mają udowodnione zdolności antynowotworowe oraz wspierają układ odpornościowy.
Spośród pozostałych składników boczniaka ostrygowatego na szczególną uwagę zasługuje białko. W świeżej masie jest go około 1,6%. Białko boczniaka charakteryzuje się dużą ilością lizyny, leucyny, argininy oraz kwasu asparaginowego i glutaminowego. Owocniki boczniaka zawierają niewielką ilość tłuszczu, około 0,4% świeżej masy, przy czym większość stanowią kwasy nienasycone.
Grzyby są bogatym źródłem dobrze przyswajalnych substancji mineralnych. 100 g suchego surowca zawiera: 3 g potasu, 150 mg wapnia i 125 mg sodu. W śladowych ilościach, w owocnikach występują takie pierwiastki jak: jod, fluor, miedź, cynk i mangan. Boczniak zawiera znaczne ilości witamin z grupy B i D. W owocnikach stwierdzono obecność tiaminy, ryboflawiny, niacyny, pirydoksyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i prowitaminy D2.
Badania in vivo udowodniły, że beta-glukan (pleuran) zawarty w boczniaku zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy stwierdzili, że dieta zawierająca całe owocniki boczniaka wyraźnie przyczyniała się do zmniejszenia poziomu cholesterolu w surowicy i w wątrobie (do 46%). Pleuran beta-1,3-D-glukan zawarty w boczniaku ostrygowatym ma właściwości lecznicze oraz odbudowuje nabłonek.
Beta-glukany mogą być również wykorzystane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych. Niektóre z tych chorób mogą być rezultatem osłabienia systemu immunologicznego. Glukany pobudzają receptory komórek układu odpornościowego, aktywując m.in. limfocyty T, które z kolei wraz z innymi limfocytami niszczą komórki rakowe.
Ekstrakty grzybowe wydają się najefektywniejsze w leczeniu bardzo małych guzów (<2-3 mm), a beta-glukan wyekstrahowany z grzybów zmniejsza efekty uboczne chemioterapii i ból.
Uważa się, że są bezpieczne do długoterminowego podawania, mogą być wymiennie stosowane z konwencjonalną terapią i skuteczne w wydłużaniu okresu przeżycia pacjenta, remisji guzów i zmniejszaniu bólu. Badania wskazują, że komórki nowotworowe ulegają apoptozie (uśmierceniu), poprzez zahamowanie rozwoju guzów jelita grubego.
Czy wystarczająco zachęciłam Was do częstszego sięgania po boczniaka? Mam nadzieję, że tak, bo w następnym wpisie przygotuję dla Was zdrową przekąskę na bazie tego grzyba 🙂
ZAPAMIĘTAJ:
Nie ma czegoś takiego jak „bezwartościowy grzyb”. Grzyby zawierają organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów, o nazwie beta-glukan (składnik błonnika pokarmowego). Badania udowodniły, że ten beta-glukan stymuluje układ odpornościowy oraz uśmierca komórki nowotworowe. Beta-glukan zawarty w boczniaku (pleuran) ma szerokie spektrum lecznicze.
_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Źródła
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6, 170 – 176
https://nagrzyby.pl/atlas/6
Może zaciekawi Cię to:
O odżywianiu wiem sporo, jednak przyznam, że z twojego tekstu dowiedziałem się dużo nowych rzeczy. Dzięki!
Znawcą grzybów nie jestem, dlatego nigdy sama ich nie zbieram. Nie spotkałam się jeszcze z takim grzybem. U nas w okolicy jedynie zbierało się opieńki z kory drzewa. Świetnie nadawały się do sosów i do marynaty 🙂
Mniam , apetycznie wyglądają, chętnie bym spróbowała 🙂
Ciekawe! Najbardziej jednak zaintrygowały mnie ostatnie zdania ponieważ całe życie słyszę, że grzyby, co najwyżej, mają walory smakowe.
W przyrodzie chyba nic nie jest przypadkowe i mało warte.
To tylko człowiek ma takie wyobrażenie o sobie,
że wszystko wie 🙂
Nie przepadam za grzybami, ale dobrze to wszystko wiedziec.
uwielbiam boczniaki, chętnie je jadam mniam. Przyznam że dosć dawno nie jadam może pora to zmienić.
Wow. Jestem pod wrażeniem przede wszystkim tylu wartości. Mąż mi opowiadał, że w dzieciństwie zbierał boczniaki. Skoro Ty o nich piszesz to muszą być pyszne, a do tego zdrowe.
Wow, nie wiedziałam, że grzyb ma takie dobre właściwości 🙂
Bardzo ciekawy wpis! Faktycznie nie doceniamy grzybów i też je czasem traktowałam jako dodatek. Dzięki!
Nie lubię zbierać grzybów, ale lubię je jeść w postaci zupy krem czy pysznego sosu 🙂
O proszę jaka ciekawostka! Nie sądziłam, że boczniak ma byle wartości.
Nigdy nie wiem co z takiego boczniaka zrobić, do czego go dodać.
Obserwuj bloga, lada chwilę wrzucę przepis na boczniaki 🙂
Znawcą grzybów nie jestem,
…?
Bardzo cenny wpis moja mama walczy z nowotworem jelita grubego muszę zgłebić temat. Mieszkam w górach i praktycznie w lesie więc może uda się spotkać grzyba.
Ciekawe. Do tej pory myślałam, że grzyby mają tylko walory smakowe. Sporo dowiedziałam się z Twojego tekstu.
Bardzo lubimy zupę z boczniaków albo boczniaki w panierce 🙂
U mnie w kuchni często pojawiają się boczniaki. Ja je bardzo lubię, a mój facet byłby gotów się dać za nie pokroić! Nie hodujemy jeszcze swoich, ale czasami myśleliśmy o zagospodarowaniu tak piwniczki na działce… Muszę przyznać, że mimo tak częstych wizyt boczniaka na naszych talerzach nie miałam jednak pojęcia, że jest taki zdrowy!