Czas zmierzyć się z tematem witaminy B12, tak bardzo potrzebnej weganom, wegetarianom, osobom starszym i osobom zmagającym się z niskim poziomem kwasu solnego w żołądku. Gdy zgaga pali, Ty reklam nie słuchaj. O czym musisz wiedzieć przy nadkwasocie żołądka. Choć nie tylko te osoby jej potrzebują. Ta ważna witamina przede wszystkim odpowiada za sprawne działanie układu nerwowego i krwionośnego.
Czym jest witamina B12?
B12 jest ogólną nazwą związków z grupy kobalamin o zbliżonej budowie chemicznej i podobnych funkcjach fizjologicznych. Nazwa kobalamina pochodzi od pierwiastku śladowego – kobaltu, który stanowi jej centralny atom. Kobalamina jest syntetyzowana tylko przez mikroorganizmy (np. bakterie).
W zależności od poszczególnych cząsteczek związanych z atomem kobaltu, rozróżnia się następujące rodzaje witamin:
adenozylokobalamina
metylokobalamina
hydroksykobalamina
akwakobalamina
cyjanokobalamina
Pierwsze cztery rodzaje kobalamin występują naturalnie. Cyjanokobalamina jest formą syntetyczną. Przy wyborze suplementacji najczęściej można się zetknąć z metylokobalaminą i cyjanokobalaminą. Te dwie formy witaminy B12 różnią się atomami. Metylokobalamina ma grupę metylową (węgiel i wodór), a cyjanokobalamina ma grupę cyjankową.
Gdzie występuje B12?
W większości produktów pochodzenia zwierzęcego witamina B12 występuje w dużych ilościach. Znikoma zawartość B12 w korzeniach i bulwach warzyw oraz sfermentowanych produktach żywnościowych, takich jak piwo, kapusta kiszona i produkty sojowe, nie jest wystarczająca, aby zapewnić organizmowi prawidłową ilość witaminy B12. W wodorostach nori lub w chlorelli badania wykazały bardzo duże ilości witaminy B12. Cóż z tego, skoro są to nieskuteczne analogi witaminy B12 – formy nieprzyswajalne dla człowieka.
Wegetarianie mogą pokryć zapotrzebowanie na witaminę B12 poprzez spożywanie mleka, produktów mlecznych i jaj. Aby zapewnić organizmowi wymaganą ilość witaminy B12 w przypadku diety wegańskiej, konieczne jest regularnie stosowanie suplementów diety i wzbogaconych tą witaminą produktów (np. płatki śniadaniowe).Rokitnik – roślinne źródło B12?
Wegetariańskie źródła B12:
Produkty spożywcze | Witamina B12 (µg/100 g) |
Ser typu camembert (30 % tłuszczu) | 3,1 |
Ser typu ementaler (45 % tłuszczu) | 3,0 |
Serek wiejski, ziarnisty | 2,0 |
Jajo kurze | 1,9 |
Ser typu brie (50 % tłuszczu) | 1,7 |
Jogurt (3,5 % tłuszczu) | 0,4 |
Mleko krowie (3,5 % tłuszczu) | 0,4 |
Objawy niedoboru B12:
Organizm ludzki posiada rezerwy witaminy B12, wystarczające na okres od trzech do nawet pięciu lat.
Niedobór kobalaminy powoduje zaburzenia w całym organizmie. Typowym objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość, w której czerwone krwinki są nieprawidłowo powiększone (niedokrwistość megaloblastyczna).
- Zaburzenie pracy układu krwionośnego (niedokrwistość złośliwa)
- Zaburzenie pracy układu pokarmowego (zanik błon śluzowych jamy ustnej, języka, przełyku i jelit, związanych z upośledzeniem wchłaniania substancji odżywczych)
- Zaburzenia pracy ośrodkowego układu nerwowego (mrowienie rąk, stóp i innych części ciała, brak łaknienia, osłabienie odruchów i motoryki oraz koordynacji ruchowej)
- Zaburzenia psychiatryczne (splątanie, halucynacje, zaburzenia pamięci oraz psychoza)
- Inne: (ogólne osłabienie, senność oraz zawroty głowy)
Warto raz na jakiś czas zainwestować i zbadać poziom B12. Nawet osoby jedzące mięso mogą mieć jej niedobory.
______________________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
źródła:
bazawitamin.net
wegepolska.pl
Hej, uzywam pasty do zebow firmy Sante ( niemiecka firma), co sadzicie o tej mozliwosci?
Pozdrawiam
Pasta jest bez fluoru, dodatkowo wzbogacona B12 – mnie przekonuje
O! Może zjem sobie dzić smażony camembert na obiad z surówkami
A co uważasz o dodatkowej suplementacji witaminą B12? Może być przy niedoborze, czy to nie jest dobre rozwiązanie? 🙂
Jeśli nie masz objawów niedoboru, a jesz mięso, to raczej nie musisz suplementować. Zawsze możesz sobie zrobić badanie krwi i do tego gorąco namawiam
Ja nie mam pojecia dlaczego ale będąc wegetarianka zawsze miałam idealne wyniki, mimo że nie jadam zbytnio warzyw i dwoją dietę opieram na ziemniakach. Zawsze miałam zbyt dużo żelaza co jest dziwne, więc nigdy nie musiałam martwić sie o suplementację.
A czy robiłaś badania krwi na B12?
Ważny temat, czasami osoby na diecie wegańskiej/wegetariańskiej tak bardzo koncentrują się na tym, żeby nie jeść produktów pochodzących od zwierząt (lub zwierząt, po prostu,) że zapominają o swoim zdrowiu.
W 10-tkę!
Cóż… Wchodząc w link myślałem sobie „jasny gwint, ale co mnie do wegetarianizmu?”. Tymczasem – dowiedziałem się przy okazji czegoś przydatnego – czas się przebadać, bo objawy odhaczyłem niemal wszystkie, mimo bogatej diety mięsnej.
Niestety… wszyscy możemy mieć niedobory
Cammembert jako źródło b12? Mnie przekonuje. bo uwielbiam ten ser!
Bardzo dobrze opracowany post, idealny dla początkujących wegetarian i wegan!
Dziękuję 🙂
Oj fajnie , że camembert ma dużo tej witaminki bo jem go bardzo dużo, a mięsa unikam 🙂
Zdecydowanie nie mogłabym zostać weganką bo nie umiem obejść się bez zjedzenia jajka. Mam nadzieję, że dzięki temu mój poziom witaminy B12 jest dobry, ale oczywiście warto to sprawdzać co jakiś czas 🙂
Nie miałam o tym pojęcia, musze kupić witaminkę 🙂