Kiszone stokrotki na ostro

Share Button

Te urocze i skromne stokrotki… trochę żal je zjadać… jednak kuszą swymi walorami zdrowotnymi i kulinarnymi, że trudno się powstrzymać. Są to małe, superbohaterki, które potrafią zakwitnąć nawet  podczas łagodnej zimy i są w stanie rosnąć tak długo,  jak długo zieleni się trawa. Od ostatniego ocieplenia klimatu stokrotkę widywałam nawet w grudniu. Niech to będzie dowód na to, jak silna jest to roślina, więc i my powinniśmy z szacunkiem i wdzięcznością podejść do tego wspaniałego kwiatka.

Nordycka legenda głosi, że za sprawą Frayi – bogini nade wszystko kochającej wiosnę, kwiaty i muzykę – topniały śniegi i wyrastały stokrotki, gdy tylko dotknęła swoją stopą ziemi.

Chyba najbardziej znaną właściwością stokrotki pospolitej  (Bellis perennis) jest jej możliwość odtruwania. Takie jest moje pierwsze skojarzenie. Stokrotka wypłukuje toksyny i szkodliwe substancje z organizmu, oczyszcza krew. Doskonała na wiosenne detoksykacje. Oprócz tego, (cytując dr Różańskiego), działa: moczopędnie, zapobiega powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej, reguluje przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, reguluje wypróżnienia i cykl miesiączkowy.

O kiszeniu stokrotek dowiedziałam się od Justyny z DziczeJemy i od Gosi z Trochę Inna Cukiernia i gdy tylko nadarzyła się okazja, nazbierałam kwiatków, choć w istocie był to bardzo żmudny proces. Zbieranie surowca w całym przepisie jest najbardziej pracochłonnym zajęciem, ale warto się wysilić. Oto przepis:

Składniki:

1 słoik 900 ml z nakrętką,
stokrotki w ilości do połowy słoika,
2 – 3 papryczki chili,
2 ząbki czosnku,
łyżka dobrej soli,
letnia, przefiltrowana lub przegotowana woda.

Przygotowanie:

Sól rozpuść w wodzie, umieść stokrotki, papryczkę, czosnek i zakręć słoik. Odstaw na 5-6 dni. Codziennie potrząsaj i dokręcaj nakrętkę. Papryczka dodaje cudownej ostrości, bardzo polecam takie połączenie. Gotowe stokrotki dodawaj do sałatek, np. do sałatki greckiej. Świetnie pasuje w połączeniu ze świeżo posiekanym bluszczykiem kurdybankiem.

Kiszona woda stokrotkowa także ma walory terapeutyczne. Warto ją pić przy nadkwasocie.

Nie deptać stokrotek!

Idziemy w tym marszu wciąż naprzód i naprzód,
a tutaj stokrotka pod płotem.
Ostrożnie kochani, nie włazić butami!
Uwaga! Nie deptać stokrotek!

Nie deptać stokrotek pod płotem,
bo chociaż stokrotka maleńka,
to w każdej jest nuta piosenki
i w każdej poezji kropelka.

I człowiek się czuje bogatszy
przez taki maleńki kwiatuszek.
Dlatego rzucamy dziś hasło:
Nie deptać stokrotek i wzruszeń!

Stokrotka jest mała, stokrotka nieśmiała,
musimy stokrotkom pomagać.
Niech cieszą się słońcem, niech kwitną na łące.
Nie deptać stokrotek! Uwaga!
Nie deptać stokrotek!

Nie wolno zapomnieć – to ważne ogromnie,
to serce dyktuje ten protest –
na wielkim afiszu stokrotkę narysuj.
Uwaga! Nie deptać stokrotek!
Nie deptać stokrotek!

Wanda Chotomska

_______________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie

14 myśli na temat “Kiszone stokrotki na ostro

Dodaj komentarz