Chaczapuri – najprostsza wersja gruzińskiej pizzy

250 ml jogurtu maconi (lub zsiadłego mleka)
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 szklanki mąki pszennej
400 g sera twarogowego solankowego (można zmieszać fetę, mozarellę i bryndzę)
masło do smażenia, sól do smaku

 

1. Do jogurtu dodać jajka, sodę, pokruszony ser, posolić do smaku, wymieszać. Dodając porcjami mąkę wyrobić gładkie ciasto.

2. Ciasto podzielić na 8 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek o grubości 1 cm.

3. Patelnię dobrze rozgrzać, roztopić 1 łyżkę masła śmietankowego, położyć na nim chaczapuri i smażyć bez przykrycia na średnim ogniu, do powstania złocistej skórki.

4. Gotowe placki wyłożyć na ruszt na 2,3 minuty, by były bardziej chrupiące. Gotowe placki można posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim.

5. Można podawać od razu lub następnego dnia. Wówczas trzeba je spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 3 minuty.

wersja do wydruku

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie

Źródło: Tradycyjna kuchnia gruzińska, wydawnictwo REA

14 myśli na temat “Chaczapuri – najprostsza wersja gruzińskiej pizzy

  1. Uwielbiam chaczapuri. Chociaż sama nigdy nie robiłam, to mamy w mieście gruzińską knajpę. Tylko tam chaczapuri jest serwowane jak łódeczka z jajkiem w środku 😉

Dodaj komentarz