250 ml jogurtu maconi (lub zsiadłego mleka)
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 szklanki mąki pszennej
400 g sera twarogowego solankowego (można zmieszać fetę, mozarellę i bryndzę)
masło do smażenia, sól do smaku
1. Do jogurtu dodać jajka, sodę, pokruszony ser, posolić do smaku, wymieszać. Dodając porcjami mąkę wyrobić gładkie ciasto.
2. Ciasto podzielić na 8 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek o grubości 1 cm.
3. Patelnię dobrze rozgrzać, roztopić 1 łyżkę masła śmietankowego, położyć na nim chaczapuri i smażyć bez przykrycia na średnim ogniu, do powstania złocistej skórki.
4. Gotowe placki wyłożyć na ruszt na 2,3 minuty, by były bardziej chrupiące. Gotowe placki można posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim.
5. Można podawać od razu lub następnego dnia. Wówczas trzeba je spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 3 minuty.
wersja do wydruku
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Źródło: Tradycyjna kuchnia gruzińska, wydawnictwo REA
Muszę koniecznie wypróbować, zapisuję do ulubionych
Jeżeli ktoś kocha pizze i je wymienione produkty, to na pewno się skusi na ten przepis, pozdrawiam 🙂
pomysł na dzisiejszą kolację!
Ależ bym zjadła takie chaczapuri! Uwielbiam tamtejszą kuchnię! 🙂
Zjadłabym ? Wyglada Smakowicie. W końcu się dowiedziałam, co oznacza chaczapuri ?
Podczas mojej wizyty we Lwowie zakochałam się w gruzińskie kuchni. Chaczapuri że względu na opcję wege stalo się moim faworytem 🙂
Uwielbiam chaczapuri. Chociaż sama nigdy nie robiłam, to mamy w mieście gruzińską knajpę. Tylko tam chaczapuri jest serwowane jak łódeczka z jajkiem w środku 😉
Uwielbiam takie proste a zarazem pyszne dania.
Wyglada przepysznie!
Jadłam kiedyś chaczapuri, ale kojarzy mi się, że było dla mnie zbyt ciężkie. Natomiast mężowi niesamowicie smakowało 🙂
Oj jadła bym, jadła … Zapewne pyszności, bo wygląda super 🙂
Trzeba spróbować 🙂
Tym przepisem trafiłaś w mój żołądek! ♥️♥️??
Coś czuję, że będzie robione 😀