Pokrzywa – co można z niej zrobić

Daliście mi do zrozumienia, że chcecie czytać o ziołach, a w szczególności o tych sezonowych 🙂 W poprzednim artykule o pokrzywie nie wyczerpałam tematu, dlatego spieszę z drugim, póki nasza parząca królowa jest jeszcze piękna i młoda. Bo majowa.

Jak to zrobić, by pokrzywą cieszyć się przez cały rok?

Najprostszą metodą jest ususzenie jej. Wypłukany i jak najstaranniej wybrany surowiec układamy na czystych ściereczkach w zadaszonym i suchym miejscu. Ziele codziennie obracamy i gdy będzie całkiem suche, wypełniamy nim czyste pojemniki (na przykład słoiki) lub lniane torby. Tym niekłopotliwym zabiegiem możemy cieszyć się pokrzywową herbatką przez cały rok.

Ja jestem zwolenniczką prostych metod, więc podam Wam łatwe przepisy na wykorzystanie pokrzywy.

Syrop z pokrzywy

Taki specyfik jest genialny w swojej prostocie, jeśli robimy czasem syrop z cebuli, tym bardziej syrop z pokrzywy nie będzie dla nas zaskoczeniem. Potrzebne będą: świeże pędy młodej pokrzywy, ściętej u szczytu oraz cukier. Pokrzywę myjemy, odsączamy i drobno siekamy, a następnie układamy warstwowo w słoiku – na przemian surowiec i cukier, bardzo mocno ubijając drewnianą łyżką. Ostatnią warstwę zasypujemy cukrem, słoik zakręcamy, stawiając go w ciepłym miejscu. Każdego kolejnego dnia codziennie ubijamy syrop drewnianą łyżką, a postępujemy tak przez około 5-7 dni. Syrop sobie dochodzi przez kolejne 2 tygodnie i po tym czasie na dnie powinno się zebrać sporo ciemnego soku, który odcedzamy przez gazę, mocno wyciskając resztki ziela. Do gotowego płynu można dodać miodu, by uzyskać konsystencję gęstego syropu. Nasz specyfik przelewamy do wyparzonego słoiczka, przechowując go w lodówce. Ja sama już nastawiłam taki syropek i już po drugim dniu kapią pierwsze kropelki.

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Prościej się nie da 🙂 W sezonie starajmy się pić takie herbatki jak najczęściej. Dlaczego? Pokrzywa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego krzemu, a przy tym oczyszcza organizm ze szkodliwych metabolitów i toksyn. Jak przygotować taką herbatkę: umyte liście pokrzywy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 15-20 minut. Pić 2 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Sok z pokrzywy

Surowy sok ze świeżej pokrzywy jest najlepszym źródłem chlorofilu. Jeśli macie dostęp do wyciskarki lub sokowirówki, po prostu zwyczajnie przeciśnijcie ją wraz z natką zielonej pietruszki. Dobrze smakuje w połączeniu z bananem i pomarańczą, takie szejki dają porządny power! A przy okazji ładnie nas oczyszczają.

Zielony sos

Pokrzywa potrafi zaskoczyć, a wykorzystywanie jej w kuchni nie tylko wyjdzie na zdrowie, ale także opłaci się finansowo, ponieważ mamy ją całkowicie za darmo. Jeśli do składników sosu dodamy jeszcze podagrycznik i natkę pietruszki, będziemy mieć znakomite trio. Posiekaną pokrzywę i podagrycznik dusimy ze śmietaną (jak szpinak), dodając zmiażdżony czosnek, paprykę ostrą i wędzoną. Na sam koniec dodajemy natkę. Świetny sos  do makaronu lub nadzienia naleśnikowego.

Ocet z pokrzywą stosowany na włosy

Ocet z pokrzywą, a nie ocet z pokrzywy ma zapewnić włosom puszystość i połysk. Czy warto zrobić ocet pokrzywowy? Słyszałam, że zrobienie takiego octu jest niezwykle trudne, ponieważ łatwo go popsuć (robi się gnojówka). Ale już pokrzywa dodana do octu jabłkowego jest dobrym pomysłem. Wykonanie: szklankę suszonych liści pokrzywy zalewamy połową litra octu jabłkowego. Szczelnie owinięty słoik wystawiamy go na tydzień na intensywne działanie Słońca. Codziennie potrząsamy słoikiem, a po tygodniu jeszcze przez miesiąc nie odcedzamy płynu, tylko często nim potrząsamy. Odcedzamy, wyciskamy przez gazę resztki ziela i przelewamy do butelki.  Jak stosować: do ostatniego płukania włosów do 2 litrów ciepłej wody wlać 2 łyżki octu pokrzywowego. Zabieg stosować raz w tygodniu.

Konserwacja alkoholem

Sok z pokrzywy można zakonserwować spirytusem, a robimy to tak: na 4 części soku z pokrzywy przeznacza się 1 część spirytusu lub 2 części wódki. Zakonserwowany sok przelewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w chłodnym, suchym miejscu.

Zamrażanie soku

Tak, też byłam w szoku, gdy to przeczytałam. Podobno niektórzy mrożą sok. Świeżo wyciśnięty sok wlewa się do połowy plastikowej butelki i wstawia do zamrażarki.

Czym łagodzić poparzenia:

Czym się strułeś, tym się lecz… 🙂 według rad antycznych historyków poparzenia pokrzywy neutralizował sok z pokrzywy. Suknem nasączonym sokiem z pokrzywy smarowano pokłute miejsca. wiele źródeł podaje, że na poparzenia dobra jest oliwa z oliwek.

To by było na tyle 🙂

Do napisania artykułu zainspirowała mnie książka pt. “Pokrzywa przywraca zdrowie” autorstwa Zbigniewa T. Nowaka

Partner wpisu:

Przeczytaj jeszcze:

 

 

_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

14 myśli na temat “Pokrzywa – co można z niej zrobić

  1. Nie sądziłam, że pokrzywa sprawdzi się w tyle zastosowaniach 🙂 a pokrzywę mam na działce, chyba warto ją zebrać i ususzyć 🙂

    1. jak tylko zaczynam mieć bóle nadgarstków i kości dłoni, szcególnie dużego palca, to idę i rozmyślnie traktuję sie pokrzywami przez dwa dni trzy-pięciokrotnie, i przez rok , no, trzy kwartały jest spokój, zapominam o bólu.

  2. Wyrzuciłam kilka garści pokrzywy ostatnio po pieleniu ogrodu. Nie pomyślałam, że można ją tak wykorzystać. I nie wiem, co zrobić, żeby nie poparzyć się, np. podczas siekania ziółka na syrop.

  3. Naparem z pokrzywy spłukuję włosy po myciu. Mniej więcej co 3-4 mycie. Włosy są delikatne, błyszczące i wyglądają na zdrowsze.

Dodaj komentarz