Czarnuszka siewna (Nigella sativa) uznana jest za jedną z najcenniejszych roślin zielarskich. Znana i stosowana od kilku tysięcy lat, Nazywana także złotem faraonów, ponieważ w grobowcu faraona Tutanchamona została znaleziona buteleczka z olejem czarnuszki. Słynąca ze swej urody Kleopatra używała oleju z tego surowca w celach kosmetycznych. Czarnuszka to lekarstwo na każdą chorobę, za wyjątkiem śmierci – tak mawiał prorok Muhammad. Sprawdźmy, jaka moc drzemie w tych małych, czarnych ziarenkach.
Smak czarnuszki określany jest jako… specyficzny, albo się go lubi, albo nie. Jednak dla zdrowia można zgodzić się na zaakceptowanie tego silnego, goryczkowatego smaku. To właśnie dzięki wielu olejkom czarnuszka zawdzięcza swój oryginalny aromat i właściwości lecznicze.
Jak podaje dr Henryk Różański, olej z czarnuszki zaliczany jest do drogich olejów tłustych (podobnie jak olej rokitnikowy).
O wysokiej jakości oleju świadczy unikalny skład: olejek eteryczny, alkaloid – nigellina i poltymochinon – nigellon. Olej z czarnuszki bogaty jest w kwas gamma-linolenowy, witaminę F, fitosterole, witaminę E oraz witaminę K.
W Polsce czarnuszka siewna cieszy się dużą popularnością. Rodacy docenili walory lecznicze tej rośliny i bardzo chętnie kupują z niej olej. Same nasiona wykorzystywane są w celach kulinarnych, czarnuszkę dodaje się do wypieków, serów lub sałatek.
Dawkowanie: Producent zaleca, by zażywać olej z czarnuszki w ilości 1 łyżeczki 2 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkiem. Ponieważ jest to olej tłoczony na zimno, nie wolno go podgrzewać.
Przepis na ciasteczka z czarnuszką Moniki Mrozowskiej
– pół szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki pestek słonecznika
– 70 g masła
– 70 g parmezanu
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
– 2 łyżki czarnuszki
– sól do smaku
Płatki owsiane i pestki słonecznika zmiel w młynku do kawy na drobny proszek. Połącz je z drobno startym parmezanem, masłem, solą, śmietaną i czarnuszką. Wszystko szybko wyrabiaj i wałkuj na grubość ok. 0,5 cm, następnie wytnij okrągłe ciasteczka. Ułóż je na blasze i piecz na złocistobrązowy kolor.
Czarnuszka i olej z jej ziaren wracają do łask. Można by rzec, że ten czarny skarb powinien być nieodłącznym elementem na półce kuchennej i łazienkowej.
Partner wpisu:
_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na Instagramie
Przeczytaj jeszcze:
Dlaczego warto mieć w domu olej rokitnikowy – właściwości lecznicze rokitnika superfood
Zjadła filiżankę pestek z arbuza i wtedy… – o leczniczych walorach oleju z pestek z arbuza
Niesamowite gdzie się nie obrócisz to czarnuszka;-) Dobrze bo to naprawdę roślina godna polecenia, Ostatnio też o niej pisałam i sama stosuje. Pozdrawiam, Ania
Olej z czarnuszki poleciła synowi alergolog na wzmocnienie i zniwelowanie objawów alergii. I rzeczywiście odporność mu się poprawiła 🙂
Lubię dodawać czarnuszkę do świeżo pieczonych bułeczek. Są pyszne!
Ja podawałam olej z czarnuszki dzieciom. Zdecydowanie dobrze działa na odporność.
Chętnie wprowadzę w większym wymiarze w naszej diecie, nie tylko sporadycznie, jak dotychczas.
Już od kilku lat jestem zakochana w czarnuszce i sypię ją hojnie do wszystkiego co się da, do twarożku, omletów, kanapek itp. I jeszcze olej z czarnuszki pijemy od jesieni.
Nigdy nie próbowałam używać, ale widzę, że to bardzo ciekawy dodatek. Na pewno spróbuję jeszcze w tym tygodniu 🙂
Super post!
Bardzo lubię smak czarnuszki, będę musiała poszukać trochę więcej przepisów, w których jej użyję 🙂
Olej z czarnuszki na stałe gości w menu mojej rodziny. Mam wrażenie, że wiele osób go nie docenia.
Nigdy nie używałam czarnuszki. Nie miałam pojęcia, że ma tak korzystne właściwości dla zdrowia i urody. To dobry moment aby się w nią zaopatrzyć.
Znam tę niepozorną roślinkę, czasami nawet jako samosiejka pojawia się u mnie w ogrodzie. 😉
Piję olej z czarnuszki i dorzucam ja do wszystkich pseudoazjatyckich dań które robię namiętnie 🙂
Moja mama pije taki olej ale narazie efektów ja nie widzę.
Uwielbiam pieczywo z czarnuszką!
Pamiętam, że kiedyś olejowałam skalp olejem z czarnuszki.
Uwielbiam czarnuszki – również w ogrodzie 🙂 Piękne kwiatki! Do tego zdrowe. Bardzo chciałabym być wege, ale póki co nie mam do tego głowy. Albo powiedzmy tak – to początki mojej wegedrogi 🙂
smakowicie wygląda
Dzięki za ten wpis, bo nawet nie orientowałam się w temacie, jak bardzo ten specyfik jest dobry dla zdrowia. 🙂
Szczerze mówiąc nigdy nie używałam czarnuszki, ale po przeczytaniu tego wpisu na pewno spróbuję 🙂 I dzięki za przepis! Wypróbuję 🙂
Czarnuszkę hoduję na cele lecznicze. Aczkolwiek żałuję, że nie wszędzie można dostać olej z czarnuszki. O jej właściwościowych wiem od babci więc czarnuszka ma chwałę z pokolenia na pokolenie.
Uwielbiam czarnuszke! Nawet tak samo na buleczce z maselkiem jest pyszna ?