Czarny skarb, który wyleczy wszystko, za wyjątkiem śmierci – o niezwykłych walorach oleju z czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) uznana jest za jedną z najcenniejszych roślin zielarskich. Znana i stosowana od kilku tysięcy lat, Nazywana także złotem faraonów, ponieważ w grobowcu faraona Tutanchamona została znaleziona buteleczka z olejem czarnuszki. Słynąca ze swej urody Kleopatra używała oleju z tego surowca w celach kosmetycznych. Czarnuszka to lekarstwo na każdą chorobę, za wyjątkiem śmierci – tak mawiał prorok Muhammad. Sprawdźmy, jaka moc drzemie w tych małych, czarnych ziarenkach.

Smak czarnuszki określany jest jako… specyficzny, albo się go lubi, albo nie. Jednak dla zdrowia można zgodzić się na zaakceptowanie tego silnego, goryczkowatego smaku. To właśnie dzięki wielu olejkom czarnuszka zawdzięcza swój oryginalny aromat i właściwości lecznicze.

Jak podaje dr Henryk Różański, olej z czarnuszki zaliczany jest do drogich olejów tłustych (podobnie jak olej rokitnikowy).

O wysokiej jakości oleju świadczy unikalny skład: olejek eteryczny, alkaloid – nigellina i poltymochinon – nigellon. Olej z czarnuszki bogaty jest w kwas gamma-linolenowy, witaminę F, fitosterole, witaminę E  oraz witaminę K.

W Polsce czarnuszka siewna cieszy się dużą popularnością. Rodacy docenili walory lecznicze tej rośliny i bardzo chętnie kupują z niej olej. Same nasiona wykorzystywane są w celach kulinarnych, czarnuszkę dodaje się do wypieków, serów lub sałatek.

Dawkowanie: Producent zaleca, by zażywać olej z czarnuszki w ilości 1 łyżeczki 2 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkiem. Ponieważ jest to olej tłoczony na zimno, nie wolno go podgrzewać.

Przepis na ciasteczka z czarnuszką Moniki Mrozowskiej

– pół szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki pestek słonecznika
– 70 g masła
– 70 g parmezanu
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
– 2 łyżki czarnuszki
– sól do smaku

Płatki owsiane i pestki słonecznika zmiel w młynku do kawy na drobny proszek. Połącz je z drobno startym parmezanem, masłem, solą, śmietaną i czarnuszką. Wszystko szybko wyrabiaj i wałkuj na grubość ok. 0,5 cm, następnie wytnij okrągłe ciasteczka. Ułóż je na blasze i piecz na złocistobrązowy kolor.

Czarnuszka i olej z jej ziaren wracają do łask. Można by rzec, że ten czarny skarb powinien być nieodłącznym elementem na półce kuchennej i łazienkowej.

Partner wpisu:

_______________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego fanpage na Facebooku
dołączysz do obserwatorów na
Instagramie

Przeczytaj jeszcze:

Nie ignoruj jarzębiny i kup sobie olej jarzębinowy

Olej z głogu dla Twojego serca

Dlaczego warto mieć w domu olej rokitnikowy – właściwości lecznicze rokitnika superfood

Bądź piękna dzięki olejowi z dzikiej róży

Zjadła filiżankę pestek z arbuza i wtedy… – o leczniczych walorach oleju z pestek z arbuza

20 myśli na temat “Czarny skarb, który wyleczy wszystko, za wyjątkiem śmierci – o niezwykłych walorach oleju z czarnuszki

  1. Olej z czarnuszki poleciła synowi alergolog na wzmocnienie i zniwelowanie objawów alergii. I rzeczywiście odporność mu się poprawiła 🙂

  2. Już od kilku lat jestem zakochana w czarnuszce i sypię ją hojnie do wszystkiego co się da, do twarożku, omletów, kanapek itp. I jeszcze olej z czarnuszki pijemy od jesieni.

  3. Nigdy nie używałam czarnuszki. Nie miałam pojęcia, że ma tak korzystne właściwości dla zdrowia i urody. To dobry moment aby się w nią zaopatrzyć.

  4. Uwielbiam czarnuszki – również w ogrodzie 🙂 Piękne kwiatki! Do tego zdrowe. Bardzo chciałabym być wege, ale póki co nie mam do tego głowy. Albo powiedzmy tak – to początki mojej wegedrogi 🙂

  5. Szczerze mówiąc nigdy nie używałam czarnuszki, ale po przeczytaniu tego wpisu na pewno spróbuję 🙂 I dzięki za przepis! Wypróbuję 🙂

  6. Czarnuszkę hoduję na cele lecznicze. Aczkolwiek żałuję, że nie wszędzie można dostać olej z czarnuszki. O jej właściwościowych wiem od babci więc czarnuszka ma chwałę z pokolenia na pokolenie.

Dodaj komentarz